Mielipidetutkimus: Jumala on

Kysymys Jumalan olemassaolosta on israelilaisille merkittävämpi asia kuin mitä he itse saattavat ajatellakaan. Seitsemän israelilaista kymmenestä uskoo Jumalan olemassaoloon ja siihen, että Hän on luonut maailman. Tämä käy ilmi Smith instituutin ja Ynet nettisivuston mielipidekyselystä. Vaikuttaa siltä, että viime vuosina ihmiset ovat alkaneet ajatella enemmän Jumalasta ja etsimään tarkoitusta elämälleen.

Netissä noin 40000 ihmistä vastasi kyselyyn: Uskotko Jumalaan? Yli 2/3 juutalaisväestöstä, oli kyse sitten maallisesta, perinteisestä tai uskonnollisesta (reformi, konservatiivi, ortodoksi, ääri-ortodoksi, messiaaninen) juutalaisuudesta, ilmoitti uskovansa Kaikkivaltiaaseen taivaassa.

Israelilaisessa yhteiskunnassa on meneillään merkittävä muutos verrattuna valtion alkuajan maalliseen sionistiliikkeen aikaan, joka halusi tehdä eron uskonnollisuuteen”, sanoi messiaaninen uskova Tsvi Sadan. ”Ihmiset ajattelivat aiemmin, että entinen usko, jota tarvittiin karkotuksessa, ei sovellu moderniin elämään Israelissa.” Mutta ajat muuttuvat - suurin syy siihen on poliittisessa tilanteessa.

Israelilaiset ovat saaneet osakseen enentyvää kritiikkiä ja vihamielisyyttä muun maailman taholta viime vuosina. Se tarkoittaa, että juutalaisten oikeutta elää Israelin maassa, ei oikein ymmärretä, sanoi Sadan. ”Jos Jumala poistetaan asiasta, niin silloin juutalaisten paluu maahansa ei ole oikeutettu.” Israelilaiset ovat alkaneet tajuta, että Raamattu on heidän paluunsa laillisuustodistus. Maallisesti suuntautunut väestö Israelissa on erilaista kuin lännessä, jossa monet ihmiset sanovat itseään kristityiksi, uskomatta kuitenkaan Jumalaan.

Vaikka Israelin väestön valtaosa pitää itseään maallisesti suuntautuvina, he antavat uskonnollisia vastauksia koska uskonnollisuus on syvällä juutalaisessa kulttuurissa”, sanoi tri Asher Cohen Tel Avivin Bal Ilan yliopistosta. Hän on uskonnon ja valtion suhteiden asiantuntija. ”Lännessä ja ns. kristityssä maailmassa, ihmiset eivät koskaan suhtautuisi näin. Euroopassa ihmiset puhuvat Darwinin evoluutioteoriasta. Israelissa 70% juutalaisista uskoo Jumalan luoneen maailman, kuten se on kuvattu Raamatussa”.

Vaikka tavallinen israelilainen ei tarkkaan noudata Tooran käskyjä, hän ymmärtää juutalaisuuden olevan sekä uskonto, että kansallisuus. ”Moderni israelilainen ei ole halukas erottamaan itseään juutalaisesta kansallisuudesta ja siksi juutalainen usko Jumalaan on vahva tekijä ihmisten elämässä”, selitti Cohen. Keskiverto israelilainen ajaa autoa ja haluaa kauppojen olevan auki sapattina, mutta hän uskoo Jumalaan koska on juutalainen.

Tutkimuksen mukaan 53% juutalaisväestöstä syö kosher-ruokaa (47% ei syö) ja 37% noudattaa tiukkoja ortodoksisia sapattimääräyksiä. Siitä seuraa, että raamatulliset lait koskien kosher-ruokaa, ovat israelilaisille tärkeämpiä kuin sapattimääräykset. Siitäkin huolimatta, vaikka sapatti on yksi kymmenestä käskystä. Tähän on syynä sapatin hyvin tiukat määräykset, jotka Halacha (rabbiininen juutalainen laki) asettaa. Esimerkiksi kiellettyä on ajaa autoa tai kääntää valokatkaisimesta valot päälle sapattina. Viimemainittu on rabbien jatke raamatulliselle tulensytyttämiskiellolle sapattina (2Moos.35:3).

On helpompi uskoa Jumalaan kuin pitää kaikki käskyt ja lait”, sanoi sosiologi tri Nissim Leon. Vaikka israelilaiset uskovat Jumalaan, niin monet pitävät ortodoksijuutalaisuuden sääntöjä ja määräyksiä - etenkin niitä joita ei ole Raamatussa - liiallisina, taakoittavina ja vanhanaikaisina. Kaikki sapattimääräykset eivät miellyttäneet edes Jeesusta, joka väitteli aikansa rabbien kanssa lepopäivän vietosta (Matt.12:1-14, Mar.2:23-28). Hänen mukaansa: ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten” (Mar.2:27). Jeesuksen aikaan ihmiset olivat tyytymättömiä uskonnollisten auktoriteettien (Sanhedrin) laatimia tiukkoja säädöksiä kohtaan ja etsivät ihmisen sisimmästä nousevaa uskoa. Tämän päivän Israelissa koetaan samoin. Israel Today, marraskuu.


Saudilehti: Siionin vanhinten pöytäkirjat ovat totta

Saudiarabialainen päivälehti Al-Madina julkaisi kolumnistinsa Najah Al-Zahharin antisemitistisiä artikkeleita, joiden mukaan ko. kirjoitus on historiallinen totuus ja vahvistaa juutalaisten tavoitteen hallita maailmaa. Siionin vanhinten pöytäkirjat -nimellä tunnettu kirjoitus on todistettu väärennökseksi. Artikkelissaan Al-Zahhar kirjoittaa sionismin vaarasta. Seuraava teksti on MEMRI:n (Middle East Media Research Institute) raportista, jossa lainataan Al-Zahharin kirjoituksia: ”Nämä kirjoitukset todistavat sinulle (muslimilukijalle) ilman epäilyksen häivää, että olet maailmanlaajan sionismin maalitaulu, se pyrkii saamaan sinut loukkuun joka hetki ja kaikin tavoin. Sionistin silmissä sinä olet pakana, ts. alempiarvoinen kuin juutalainen. Juutalaisuus pitää sinua halveksittuna, tappamisesi on sallittua, on laillista vahingoittaa uskontoasi, arvojasi ja kunniaasi... Kontrolloidakseen yleistä mielipidettä sionismi levittää ristiriitaisia näkemyksiä... saadakseen aikaan yleistä sekaannusta ja epävarmuutta. Maailman sionismi halveksii muiden ihmisten mielenlaatua. Sen mukaan muut paitsi sionistit ovat mielenlaadultaan eläimellisiä. Vain sionistit ovat rationaalisia ja siksi heidän omasta mielestään tulee hallita maailmaa. Sionismi haluaa tuhota muut uskonnot, jotta judaismista tulisi ainoa uskonto”. Israel Today, marraskuu.


Ovatko temppelin aarteet Israelissa?

Kun Jerusalemin toinen temppeli tuhottiin roomalaisten toimesta 70 jKr., 50 tonnia kultaa, hopeaa ja muita arvoesineitä katosi. Roomassa Tiituksen riemukaaressa on kuvattuna roomalaisia sotilaita kantamassa näitä arvoesineitä, mukaan lukien kultainen kynttilänjalka, hopeiset torvet ja jalokivin koristeltu näkyleipäpöytä.

Juutalaiset ja kristityt ovat pitkään uskoneet, että temppelin aarteet sijoitettiin Roomaan Rauhan temppeliin kunnes 5. vuosisadalla ne siirrettiin Vatikaanin haltuun. Brittiläinen historioitsija Sean Kingsley esittää uudessa kirjassaan, että aarteet ovat itse asiassa palautettu Pyhään Maahan. Kirja ”God’s Gold: The Quest for the Lost Temple Treasure of Jerusalem” pohjaa tietonsa historiallisiin teksteihin ja arkeologisiin löytöihin.

Kingsleyn tutkimusten mukaan temppelin aarteet tuotiin Roomasta Karthagoon, Tunisiaan. Sieltä ne siirrettiin Hippoon Algeriassa ja lopulta Konstantinopoliin, kunnes ne palautettiin Pyhään Maahan 6 vuosisadalla. Jos näin on, sillä olisi suuri vaikutus etenkin niihin juutalaisiin ja kristittyihin, jotka keskittyvät kolmannen juutalaisen temppelin rakentamiseen. ”Yksi asia on varma”, sanoi Kingsley, ”aarre ei ole Vatikaanin holveissa. Olen ensimmäinen henkilö joka on todistanut, että temppelin aarteet eivät enää ole Roomassa.”

Hänen tutkimuksensa lepää historiallisissa lähteissä, kuten Flavius Josefuksen (historioitsija 1. vuosisadalla), Procopiuksen (keisari Justinuksen hovin historioitsija 6. vuosisadalla) ja Teofaneksen (munkki Konstantinopolissa 760-817) teksteissä. Kingsley uskoo, että kun vandaalit (saksalainen heimo) ryösti Rooman 455 jKr., he ottivat temppelin aarteet mukaansa. Sana ”vandalismi” tulee tästä tapahtumasta ja sillä tarkoitetaan tarpeetonta tuhon tuottamista.

Ristiretkessä 533 jKr., jolla Pohjois-Afrikan roomalaiset alueet piti palauttaa vandaaleilta Bysantin valtaan, kenraali Flavius Belisarius löysi aarteet vandaalien laivoista Algerian Hippon satamassa. Sieltä ne laivattiin Konstantinopoliin. Kun Belisarius palasi voittoisalta sotaretkeltään, keisari Justinus kunnioitti häntä voittoparaatilla, jossa temppelin aarteet olivat mukana. Sen jälkeen aarteet palautettiin Pyhälle Maalle.

7. vuosisadalla persialaiset hävittivät Jerusalemia, tappoivat tuhansia kristittyjä ja vangitsivat Sakariaan, Pyhän kaupungin patriarkan. Kingsley uskoo, että 614 jKr. Sakariaan seuraaja patriarkka Modestus, piilotti aarteet paikkaan, jossa ne edelleen ovat. Kingsleyn mukaan paikka oli kreikkalaisortodoksinen Pyhän Teodosiuksen luostari Juudean autiomaassa, n. 12 km itään Betlehemistä. Jos hän on oikeassa, niin aarteet saattavat olla piilossa Hamasin - joka kieltää koko juutalaisen temppelin olemassaolon - hallinnoiman Palestiinan alueella.

Temppelin aarteet ovat kuolettava poliittinen ase arabien ja Israelin konfliktissa, joka keskittyy temppelivuoreen... Aarteen lopullinen kätköpaikka, nykyisellä Länsirannalla... syvällä Hamasin alueella, tulee liikuttamaan rajusti maailman uskontoja”, uskoo Kingsley. Israel Today.


Välikohtaus Hebronissa

Ruotsin ulkoministeri esitti paheksuntansa Israelin johdolle sen jälkeen, kun Ruotsin kansalaisen Tove Johannsonin kimppuun oli hyökätty 18.11.2006 Hebronissa. Kyse oli mielenosoituksesta, jonka järjesti palestiinalainen ryhmä nimeltä ”International Solidarity Movement”. Sen perustivat v. 2001 palestiinalaiset ja israelilaiset rauhanliikkeen aktiivit, joiden mielestä Israel on palestiinalaisalueiden miehittäjä. Johansson osallistuu ryhmän toimintaan. Ryhmän kuvauksen mukaan 19-vuotiasta Johanssonia ja hänen kanssaan ollutta pientä ryhmää vastaan hyökkäsi joukko Hebronin juutalaisia, huutaen ”me tapoimme Jeesuksen, tapamme teidätkin”. Johanssonia lyötiin tyhjällä pullolla ja hän sai vammoja kasvoihinsa. Paikalla annetun ensiavun jälkeen hänet toimitettiin sairaalahoitoon Jerusalemiin. Ryhmän mukaan poliisi ei toiminut asiassa tehokkaasti eikä vanginnut päällehyökkääjiä. Hebronin juutalaisyhteisön edustaja kieltää juutalaisten huutaneen mitään Jeesuksen tappamisesta. Juutalaisyhteisön mukaan ko. väkivalta ei ollut oikeutettua, mutta tapaus kehittyi, kun ko. ryhmä saapui alueelle herkkään sapattiaikaan kameroiden kanssa, jolloin poliisi pyysi heitä olemaan kuvaamatta ja poistumaan paikalta. Kun ryhmä ei totellut kehotusta, vihamielisyys leimahti. Arutz Sheva 24.11


Kadonneen heimon” paluu

Bnei Menashe -nimellä tunnetaan Intian pohjoisosassa Manipurin ja Mizoramin alueilla elävä heimo, joka kautta aikojen on noudattanut juutalaisia tapoja ja perinteitä. Oman traditionsa mukaan he polveutuvat Manassen heimosta, jonka assyrialaiset veivät karkotukseen yhdessä muiden Israelin 10 heimon kanssa yli 2700 vuotta sitten. Viime vuonna Shavei Israel -järjestön pyynnöstä sefardijuutalaisten päärabbi Shlomo Amar tunnusti Bnei Menashe heimon ”Israelin jälkeläisiksi”. Rabbien oikeuslaitoksen edustajat kävivät Intiassa, jolloin 218 heimon jäsentä kääntyi virallisesti judaismiin. Tästä joukosta ensimmäiset saapuivat Israeliin marraskuussa. Loput saapuvat lähiaikana. Jo ennen virallista juutalaisstatusta, viime vuosina lähes 1000 heimon jäsentä on muuttanut Israeliin. 2003 sisäministeri Avraham Poraz jäädytti heimon maahanmuuton, jolloin Shavei Israel -järjestö kääntyi Israelin päärabbinaatin puoleen jotta Bnei Menashe kansanryhmä todettaisiin juutalaisiksi. Arutz Sheva.


Muslimiviranomainen myöntää: juutalainen temppeli on totta

(lähde: WorldNetDaily: Al Aqsa official: Jewish temples existed, says proof passed down over the centuries by mosque custodians 14.6.2006)

Jerusalemin temppelivuoren muslimihallinnon (Waqf) johtajistoon kuulunut muslimioppinut sanoo tietävänsä hyvin, että nykyisten muslimipyhäkköjen paikalla ovat olleet sekä juutalainen 1. että 2. temppeli. Muslimijohtaja syrjäytettiin tehtävästään pian sen jälkeen, kun hän varovaisesti toi ilmi ajatuksensa. Hänen mukaansa Al Aqsan alueen muslimivalvojien joukossa on vuosisatojen ajan elänyt tieto, että ennen paikalla ovat seisseet juutalaiset temppelit.

Muslimioppineen mukaan islamilaisessa maailmassa valtaa pitävä käsitys, että juutalaisia temppeleitä ei ole koskaan ollut, johtuu politiikasta, ei tosiasioista. ”Profeetta Salomo rakensi kuuluisan temppelinsä samalle paikalle kuin mihin myöhemmin rakennettiin Al Aqsa moskeija. Ei ole sattumaa, että nämä kaksi pyhäkköä rakennettiin samaan paikkaan. Juutalainen temppelivuori on ollut olemassa”, vakuutti muslimioppinut WND:n reportterille Jerusalemissa.

Oppinut, (jonka nimeä turvallisuussyistä ei voi julkaista) tunnetaan hyvin temppelivuoren muslimivalvojien keskuudessa. Länsimaissa juutalaistemppelien olemassaolo on hyvin tunnettu ja arkeologian vahvistama fakta. Muslimimaissa tilanne on toinen. ”Puhun historiallisista tosiseikoista. Perinteinen temppelien kieltäminen on poliittinen toimi. Valitettavasti uskonnolliset ja poliittiset johtajamme valitsivat sen taistelussaan juutalaista vaikutusta vastaan. Minun mielestäni totuus tulisi myöntää ja perinteinen tulkintamme tulisi unohtaa.” Oppineen mukaan hänen johtopäätöksensä temppelien suhteen ei kuitenkaan vaikuta siihen, että hän kannattaa islamin oikeutta valvoa temppelivuorta. Hänen mukaansa islam on viimeinen ja oikea ilmoitus.

Ensimmäinen juutalainen temppeli rakennettiin paikalle 10 vuosisadalla eKr. Babylonian sotajoukot tuhosivat sen 586 eKr. Toinen temppeli jälleenrakennettiin 515 eKr. ja Rooman maailmanvalta hävitti sen 70 jKr. Temppeli oli juutalaisen jumalanpalveluksen keskeinen osa. Näkyvillä oleva Länsimuuri, eli Itkumuuri, on osa tätä temppeliä. Al Aqsan moskeija rakennettiin 709 jKr. jo paikalla sijainneen Kalliomoskeijan viereen. Al Aqsan sanotaan sijaitsevan paikalla, josta Muhammed näyssään nousi taivaaseen. Jerusalemia ei ole mainittu Koraanissa. Vasta ajan kuluessa se määriteltiin Muhammedin näyn tapahtumapaikaksi.

Palestiinan hallinnon mukaan temppelivuori on muslimien omaisuutta. Islamin mukaan Länsimuuri tunnetaan nimellä Al-Boraq ja muuri toimi hevosten kiinnipitopaikkana. Muhammed sitoi ratsunsa nimeltä Boraq tähän muuriin ennen astumistaan taivaaseen.

Islamilaisen liikkeen varajohtaja Kamal Hatib sanoi enkelien rakentaneen Al Aqsan pyhäkön. Hänen mukaansa juutalaisilla on voinut olla temppeli, mutta ei Jerusalemissa. Hatibin mukaan, kun Salomo rakensi temppeliä, Al Aqsan moskeija seisoi jo paikallaan. Hän kieltää arkeologiset ja historialliset faktat.

Aiemmin mainittu muslimioppinut sanoo kuitenkin, että ”todellinen” islamilainen perinne ei kiellä juutalaisten temppelien paikalla oloa. ”Erityisesti sukupolvelta toiselle periytyvän tiedon takia me (temppelivuoren valvojat) tiedämme paikalla sijainneen juutalaisen temppelin... opimme, että kristityt, erityisesti ne, jotka uskoivat juutalaisten ristiinnaulinneen Jeesuksen, pitivät tapanaan heittää roskansa temppelivuorelle... niin tehdessään he uskoivat nöyryyttävänsä ja loukkaavansa sekä vahingoittavansa juutalaisia, jotka pitävät paikkaa pyhänä. Siten he uskoivat loukkaavansa juutalaisia samalla mitalla mitä nämä tekivät Jeesukselle... tiedämme myös, että suurin osa ensimmäisistä temppelivuoren valvojista Al Aqsan rakentamisen jälkeen olivat juutalaisia. Tuon ajan muslimit tiesivät, etteivät löydä muita yhtä uskollisia ja luotettavia valvojia temppelivuorelle, kuin juutalaiset, koska he tiesivät juutalaisten erityisen suhtautumisen tätä paikkaa kohtaan”.

Vaikka juutalaisvaltio kontrolloi Jerusalemia, muslimien Waqf valvoo temppelivuorta. Israelin hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella vuorella ei sallita ei-muslimien rukoustilaisuuksia. Temppelivuori avattiin (oltuaan jonkun aikaa suljettuna) yleisölle syyskuussa 2000. Samaan aikaan alkoi intifada, kun palestiinalaiset kivittivät alapuolellaan Länsimuurille kokoontuvia juutalaisia rukoilijoita. Muslimien selityksen mukaan väkivaltaisuudet aiheutti Ariel Sharonin vierailu alueella.

Intifada aiheutti sen, että temppelivuori suljettiin taas ei-muslimeilta. Se avattiin uudestaan vierailijoille elokuussa 2003. Nyt se on auki kävijöille sunnuntaista-torstaihin, mutta vain hyvin rajattuina aikoina. Vuorella kävijä, ei-muslimi ei saa ilmaista rukoilevansa. Mukana ei saa olla mitään uskonnollista ”pyhää” esinettä. Jos päivä sattuu olemaan joku muslimi-, juutalais-, tai kristillinen pyhä, temppelivuori on suljettu ei-muslimeilta.


Natsien Raamattu

Saksalainen instituutti löysi natsien raamattukäännöksen, jonka Adolf Hitler oli tarkoittanut syrjäyttämään muut käännökset. Kuten odottaa saattaa, natsien raamattu puhdisti myös raamatuntekstin kaikista viittauksista juutalaisiin. 750-sivuisen kirjan löysi arkistosta Hansjoerg Buss. Sitä painettiin vuonna 1941 ja toimitettiin tuhansiin kirkkoihin ympäri natsien valtaamaa Eurooppaa. Kirjat hävitettiin myöhemmin melko totaalisesti.

Hitlerin raamatunkääntäjät, tai pikemmin raamatunkirjoittajat, koska varsinaisesta käännöstyöstä ei tässä yhteydessä voida puhua, kirjoittivat uudestaan jopa 10 käskyä ja lisäsivät niihin kaksi muuta. Hitlerin raamatun nimeksi piti tulla ”Saksa Jumalan kanssa” ja yhdessä Hitlerin elämänkerran kanssa kirjojen piti kuulua jokaisen saksalaisen kodin peruskalustoon.

Hitler ihaili seremonioita ja loistokkuutta, myös kirkossa. Mutta kirkon opetusta hän halveksi. Saksalaisen herrarodun ei pitänyt tuntea sääliä alempiarvoisia kohtaan. Hitler tiesi, että kirkon vaikutusta ei pyyhittäisi ihmisten mielistä heti. Hänen piti jopa luopua suunnitelmista murhata vammaiset ja mieleltään sairaat koska kirkon piispat alkoivat puhua sitä vastaan.

Kirkko tuli vähitellen muuttaa natsi-ideologian palvelijaksi. 1939 alettiin kirjoittaa natsiraamattua. Tehtävään Hitler nimitti myötämielisiä professoreja, joiden työnä oli pyyhkiä Raamatusta pois kaikki viittaukset juutalaisiin: ”Puhdistaa kirkollinen teksti kaikesta ei-arjalaisesta vaikutteesta”.

Natsiraamatun 12 käskyä olivat: Kunnioita Jumalaa ja usko Häneen kokosydämisesti, Tavoittele Jumalan rauhaa, Vältä kaikkea ulkokultaisuutta, Pyhä on sinun terveytesi ja elämäsi, Pyhä on sinun hyvinvointisi ja kunniasi, Pyhä on sinun totuutesi ja uskollisuutesi, Kunnioita isääsi ja äitiäsi - lapsesi ovat sinun apusi ja sinun esimerkkisi, Pidä veri puhtaana ja kunniasi pyhänä, Kunnioita ja lisää esi-isiesi muistoa, Ole aina valmis auttamaan ja antamaan anteeksi, Kunnioita herraasi Valtakunnanjohtajaa (Hitler), Palvele ilolla kansaa töin ja uhrauksin. Tätä Jumala meiltä haluaa”.

Hitlerin raamattu poisti juutalaiset sanat, kuten esim. ”halleluja”, ”Siion”, ”hoosianna”, ”Mooses”, ”Jehova” ja ”Jerusalem”, jonka sijaan tuli sanonta ”Jumalan ikuinen kaupunki”. Hitler sanoi muistiossaan koskien raamattuaan: ”Kirjan tulee palvella taistelussa kuolematonta juutalaista vihollista vastaan”.

Hitler perusti instituutin nimeltä ”Instituutti tutkimaan ja poistamaan kaikki juutalainen vaikutus Saksan kirkollisesta elämästä”. Yksi suurimpia tavoitteita oli poistaa Jeesuksen juutalainen tausta ja muuttaa se arjalaiseksi. Instituutin johtaja Walter Grundmann kirjoitti 1941: ”Raamatusta pitää tulla täysin juutalaisvapaa ja Saksan kansan tulee nähdä, että juutalaiset ovat kuolevainen vihollinen joka uhkaa sen olemassaoloa”. Myös virret oli aikomus arjalaistaa. Raamatun ja virsien uudelleenkirjoittamisen parissa toimi suurimmillaan 50 hengen tiimi.

Mutta kaikki tuo oli vain savuverhoa Hitlerin ja hänen läheistensä lopulliselle tavoitteelle. Tavoite oli kokonaan pakanallinen yhteiskunta, ihanteenaan raudanluja johtajuus ja sitä uskollisesti totteleva kansa. Natsitutkija Ulrich Messner: ”Ihmisystävyys ja moraalinen myötätunto siten kuin ne ilmaistaan Raamatussa, olivat heille naurunaihe”. (lähde: Daily Mail, Iso-Britannia, 7.8.06)


Kuoleeko Kuollut meri?

Kuollut meri on katoamassa. Merenpinta laskee metrin vuosivauhtia, olen nyt 417 m alle merenpinnan. Tähän mennessä merenpinta on laskenut 25 m 120 vuoden aikana. Jos toimiin ei heti ryhdytä, Kuollutmeri häviää kokonaan muutaman vuosikymmenen kuluessa.

Merenpinnan nopeaan alenemiseen on monia syitä. Professori Michael Byethin raportin mukaan niitä ovat:

-Ennen vuotta 1960 merenpinta aleni heikkojen sateiden ja kuivuuden ansiosta. Sen valuma-alueet eivät tuottaneet riittävästi lisävettä. Aiemmin suuri osa lisävedestä saatiin Kinneretistä, mutta Israelin vedentarpeen kasvaessa Kinneretin vettä on lisääntyvässä määrin ohjattu yhteiskunnan tarpeisiin ja virtaus Kuolleeseenmereen on vähentynyt.

-Kun Jordania avasi omaan vedentarpeeseensa Abdullah kanaalin, vedenvirtaus mereen laski entisestään.

-Syyria rakensi padon Jordan-joen tärkeimpään alkujokeen, Yarmukiin ja se myös vähensi alueen vedentuottoa.

-Israelin ja Jordanian kemikaaliteollisuus Kuolleellamerellä nopeuttaa meren eteläpäässä veden haihtumista ja alueen kuivumista. Jo jonkin aikaa meren eteläosan ja muun osan välillä on ollut maakaistale.

-Meren kemikaalien hyödyntäminen eteläpäässä aiheuttaa vaurioita koko meren alueella. Suolan määrä meren pohjassa kasaantuu ja aiheuttaa n. 20 cm pinnan nousun vuodessa.

Kun meriveden määrä kuitenkin kaiken aikaa vähenee, Kuolleenmeren rannalla olevat hotellit ja alueen turismi ovat uhattuina. Israelin hallitus on määrännyt turistiministeriön miettimään ratkaisua asiaan. Nyt suuret jyrsinkoneet liikkuvat Kuolleenmeren alueella jyrsien etenkin eteläosan pohjaan kasautuvaa suolaa. Merenpohjan suola nostetaan suuriin kasoihin, jotta turisteille jää riittävästi vettä kellua Kuolleenmeren terveysvedessä. Menetelmä on kuitenkin väliaikaisratkaisu eikä kovin toimiva. Paikallisen oppaan Younis Abu Hamadin mukaan ”eteläpäässä vesi on kadonnut lähes kilometrin kauemmas aiemmasta rannasta ja suuret suolamäärät lisääntyvät meren pohjassa hotellien lähellä vaikka sitä jatkuvasti jyrsitään ja nostetaan pois”. Veden kaikotessa muta-alueet lisääntyvät. Ne aiheuttavat omalta osaltaan ympäristöriskejä. Suurin turvallisuusriski alueella liikuttaessa ovat kuitenkin yht’äkkiä syntyvät kuopat kun maanpinta sortuu. Kuolleenmeren pelastaminen on tehtävä, jossa Israelin ja Jordanian toimien lisäksi odotetaan kansainvälistä apua, sillä paikka on omalta osaltaan ainutlaatuinen koko maapallolla.


Kuollut meri Raamatussa

Kuolleenmeren alue sijaitsee mannerlaattojen välissä, ns. hautavajoamassa. Toinen, eli Arabian laatta liikkuu pohjoiseen ja Afrikan laatta, jolla Israel sijaitsee, etelään. Alueella tapahtuu maanjäristyksiä lähes päivittäin, useimmat niistä hyvin pieniä. Raamattu mainitsee Kuolleenmeren nimellä Suolameri jo 1.Moos.14:3. Mooseksen kirjoissa se mainitaan lisäksi 4.Moos.34:3,12 ja 5.Moos.3:17. Paikka oli siis jo tuolloin hyvin tunnettu suolapitoisuutensa takia. Joosuan kirjassa Suolameri mainitaan 3:16, 12:3, 15:2, 5 ja 18:19. Joosuan kirja käyttää siitä myös nimeä Aromeri, Aromaan meri. Muinaisten paheellisten kaupunkien Sodoman ja Gomorran uskotaan yleisesti sijainneen Kuolleenmeren lähellä. Eräät tutkijat uskovat kaupunkien vajonneen Kuolleeseen mereen. Antiikin aikana Kuolleenmeren alueelta saatiin arvokasta luonnonasfalttia. Sillä tiivistettiin mm. veneitä ja muurattiin kiviä.

Hesekielin kirjan luvussa 47 puhutaan messiaanisesta ajasta, jolloin Jerusalemissa olevasta Herran temppelistä virtaavat vedet ”itäiselle alueelle, virtaavat alas Aromaahan ja tulevat mereen, niiden jouduttua mereen vesi siinä paranee”. Hesekiel kuvaa, kuinka tuo kuollut alue herää eloon virran vaikutuksesta. Kuitenkin osa alueesta jää parantamatta: ”Sen rämeet ja lätäköt eivät parane; ne jätetään suolan valtaan”.

Sakarja 14:8 vahvistaa, että ”sinä päivänä” (Messiaan tulemuksen aika) vesivirrat lähtevät Jerusalemista, toinen itään toinen länteen. Vaikka nämä profetiat voidaan käsittää symbolisesti - esim. Sakarjan käyttämä termi ”elävä vesi” kuvaa myös evankeliumia ja sen virtaamista, lähtemistä, Jerusalemista kaikkialle maailmaan - niiden yksityiskohtaisuutta on vaikea selittää muuten kuin kerran tapahtuvana kirjaimellisena tapahtumana.

Profetiat viittaavat siihen, että Kuollutmeri ei enää parane ihmisen toimin. Messiaan valtakunnassa sen tilanne kohenee, mutta osa siitä jätetään kuolleeseen tilaansa. Ehkä sen tarkoitus on muistuttaa tulevankin ajan ihmisille sitä, kuinka ihmissielu, ilman elävää vettä, ilman Kristusta, on kuin kuollut meri. (KF/JA, Lähteet: JP, Arutz)


Kauan ei tarvinnut odottaa

... kun raketteja taas sataa Israelin puolelle. Hamas ampui voimakkaan Kassam raketin, joka putosi Ashkelonin kaupungin Begin aukiolle haavoittaen lähistöllä ollutta naissotilasta jalkaan. Useat ihmiset joutuivat shokkitilaan. Toinen raketti putosi erään kodin pihaan, mutta kukaan ei saanut vammoja. Asukkaiden mukaan raketit olivat nyt äänekkäämpiä kuin entiset. Hamasin mukaan se aikoo kehittää ja ampua rakettejaan entistä syvemmälle Israelin alueelle, ensin Ashkeloniin ja sitten kauemmaksi (Arutz 7 26.9).


Kidnappaus

Hamas ja Fatah järjestöt eivät ole saaneet yhteistä palestiinalaishallitusta, mutta kun kyse on kesäkuussa kidnapatun israelilaissotilaan Gilat Shalitin vapauttamisesta, äänenpainot ovat yhteneviä. PM Mahmoud Abbas vaatii Israelia vapauttamaan Marwan Barghoutin ja Ahmed Saadatin, jos Shalit halutaan takaisin. Barghouti on vankilassa kärsimässä viittä elinkautista israelilaisten murhista ja Saadak puolestaan oli Israelin turistimin. Rehavam Ze’evin murhan v. 2001 suunnittelija. Hamasin vaatimuksissa ovat kaikkien nais- ja teini-ikäisten terroristien ja kaikkien pitkäaikaista tuomiota Israelin vankiloissa kärsivien palestiinalaisterroristien vapauttaminen. Hamasin puhemiehen mukaan ”Israel ei tule saamaan pienintäkään tiedonmurusta Shalitin kohtalosta ja hänen kunnostaan ennen kuin Israelin PM Olmert toteuttaa vankien vaihdon”. Abbasin liittymisestä Hamasin kuoroon sanoo israelilainen kansanedustaja Effie Eitam: ”Abu Mazenin (Abbas) vaatimus viattomien ihmisten murhaajan vapauttamisesta paljastaa todelliset kasvot... ääni on Abu Mazenin mutta kädet ovat Hamasin”. Hizbullahin sieppaamien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamisesta ei ole juurikaan keskusteltu (Arutz 7 25.9).


Hizbullah uhoaa

Hizbullahin johtaja sheikki Nasrallah Nasrallah ”sylki kansainvälistä yhteisöä päin kasvoja”, sanoi Israelin ulkom. puhemies Mark Regev, viitaten syyskuun massatapahtumaan Beirutissa. Tapahtumassa puhunut Nasrallah sanoi, että Hizbollah ei aio luovuttaa aseitaan nykyiselle Libanonin hallitukselle. Hizbullah on nyt vahvempi kuin koskaan ja sillä on yli 20000 rakettia, enemmän kuin mitä oli ennen sotaa, uhosi Nasrallah (Arutz 25.9).


Eräät muslimioppineet tuomitsevat Hizbollahin

Saudiarabialainen sunnimuslimi sheikki Safar al-Hawalin ajatusten sanotaan inspiroineen Osama bin Ladiniakin. Hän onkin yksi arvostetuimpia muslimioppineita ja on yksi niistä, jotka ovat tuominneet Hizbollahin. Sheikin mukaan Hizbollahin nimi, joka tarkoittaa ”Allahin puolue”, on oikeasti ”paholaisen puolue”. ”Älkää rukoilko Hizbollahin puolesta... kenenkään ei tule alistua sen määrättäväksi eikä rukoilla sen voittoa” (Israel Today 20.9).


Palestiinalaista rasismia

Palestiinan hallituksen äänitorvena toimiva Palestiinan media loukkasi USA:n ulkom. Condoleezza Rice’a hänen Lähi-idän vierailunsa aikana. Palestiinalaisessa mediassa häntä kuvattiin sanoilla ”värillinen”, ”musta” ja ”musta lady”. Erään palestiinalaisen mukaan palestiinalaiset ovat vihaisia mustille, jotka ovat kokeneet sortoa USA:ssa, mutta eivät silti nyt tue palestiinalaisten vaatimuksia (Israel Today 20.9).


Uusi paristo

Tel Avivin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden pariston, joka on parempi kuin nykyiset pitkäikäiset litium-paristot. Litium paristojen ja akkujen haittana on niiden kuumeneminen, joka pahimmillaan aiheuttaa tulipalovaaran. Israelilainen keksintö poistaa vaaran ja samalla nopeuttaa akun/pariston uudelleen lataamisaikaa. Keksintö käyttää hyväkseen uutta ”nano teknologiaa”. Idea perustuu siihen, että tuhansia pienen pieniä paristoja (n. hiuksenvahvuisia) liitetään yhteen niin, että ylikuumeneminen estyy, vaikka sähköntuotto lisääntyy nykyisestä tasosta. Keksintö tullee kaupalliseen käyttöön 4 vuoden sisällä (Arutz 7 27.8).


Puolueeton UNIFIL?

Israel sai laajaa arvostelua osakseen YK:n asemaan tehdyn iskun - jossa myös suomalainen sotilastarkkailija sai surmansa - takia. Suomen hallituksen mukaan teosta ei ole saatu (1.9. mennessä) tyydyttävää selvitystä. Yhden teorian mukaan Hizbollahin iskuryhmä olisi asettunut tulittamaan Israelin aluetta YK:n aseman lähettyville. Hizbollahin tiedetään harrastavan moista toimintaa, samoin kuin piiloutumista siviiliväestön joukkoon.

Israel puolestaan arvostelee YK:ta siitä, että sen Libanonissa toimiva UNIFIL (UN Interim Force in Lebanon) joukko asettui äskeisessä sodassa pikemmin Hizbollahin puolelle. Israelin arvostelu perustuu UNIFIL joukkojen nettisivustossa reaaliaikaisesti julkaistuihin Israelin joukkojen asematietoihin, joita Hizbullah saattoi käyttää hyväkseen. Tietoja Hizbullahin joukoista UNIFILin sivusto ei sen sijaan sisältänyt. Esimerkki UNIFILin tiedottamisesta 25.7.2006: ”Eilen ja kuluneen yön aikana Israel vahvisti merkittävästi joukkojaan, mukaan lukien tankkeja, panssaroituja miehistövaunuja, maansiirtokoneita ja jalkaväkeä Marun Al Rasin alueella Libanonin alueen sisällä. IDF jatkoi tältä alueelta pohjoiseen kohti Bint Jubaylia ja etelään kohti Yarunia” (Arutz 7 27.8).


Kaapatut sotilaat ja YK

Israelin epäluuloa YK:n joukkoja kohtaan vahvistaa myös seuraava tapaus: Vuonna 2000 Hizbullahin sotilaat kaappasivat 3 israelilaista sotilasta Libanonin rajalla. Vain 18 tuntia tapauksen jälkeen YK:n sotilaat kuvasivat videolle kaksi veren tahrimaa autoa ja muuta materiaalia, joita sieppauksessa oli käytetty. Vaikka videoista olisi saattanut olla apua yhden tai useamman sotilaan hengen säästämiseksi, korkea-arvoiset YK:n virkailijat, mukaan lukien pääsiht. Kofi Annan ja Lähi-idän lähettiläs Terje Larsen kielsivät videon olemassaolon. Vasta heinäkuussa 2001 YK myönsi, että ko. video oli sen hallussa (Arutz 7 27.8).


Uusi pyöräilyreitti

Pian on mahdollista pyöräillä läpi juutalaisvaltion (KUVA). Reitin ensimmäiset 30 km avataan tulevien Lehtimajanjuhlien aikaan. Reitin rakentaa israelilainen moottoritierakentaja Derech Eretz. Sen johdolla toimii Israelin ensimmäinen tullitie, valtatie 6, jota mm. pyöräilijät ovat arvostelleet sen takia, että tien rakentaminen sulki pyöräilyreittejä. Pyöräily on viime vuosina saanut lisääntyvästi suosiota Israelissa. Joka vuosi myydään satoja tuhansia uusia pyöriä (Arutz 7 25.8).


Olmert ja Katsav tutkinnan kohteina

Paitsi arvostelua Libanonin sodasta, PM Olmertia syytetään asemansa väärinkäyttämisestä virkanimityksissä aikana, jolloin hän toimi kauppa- ja teollisuusministerinä. Valtion tilintarkastaja Micha Lindenstraussin raportti mainitsee Olmertin nimittäneen virkoihin henkilöitä, jotka ansioidensa puolesta eivät olleet parhaita virantäyttäjiä, mutta joilla oli läheiset poliittiset suhteet Olmertiin. Myös pres. Moshe Katsav on saanut osakseen huonoa julkisuutta: häntä epäillään useamman naisen seksuaalisesta häirinnästä ja jopa erään alaisensa raiskauksesta. Tapaus alkoi purkautua, kun ko. nainen yritti kiristää Katsavia tiedoillaan jolloin Katsav otti yhteyttä oikeuskansleriin. Tutkijat ovat takavarikoineet Katsavin papereita ja tietokoneita. Israelin oikeusministerinä toiminut Haim Ramon joutui eroamaan syyskuun puolella virastaan niin ikään seksuaalisen häirinnän takia. (Haaretz 25.8, Middle East Times 23.8).


Libanonilainen perhe yhdessä 6 vuoden jälkeen

Kun Israelin joukot poistuivat Libanonista 6 vuotta sitten, n. 350 perhettä Etelä-Libanonista pakeni myös turvaan Israeliin. Nyt n. 2500 libanonilaista asuu Israelissa ja he ovat Israelin täysivaltaisia kansalaisia. Äskeisen sodan aikana eräs libanonilainen nainen tuli sotilaiden luo anoen turvaa itselleen ja kolmelle lapselleen, koska Hizbollah uhkasi heitä. Israelin joukot olivat aluksi epäileviä ja pidättivät naisen perheineen. Pian tuli tietoon, että naisen aviomies oli 6 vuotta sitten paennut Israeliin, mutta perhe ei ollut ehtinyt mukaan. Nyt perhe yhdistettiin (Israel Today 24.8).


Israelin rajat

Olmertin nimitykset hallitukseensa herättivät raivokasta mielipiteenvaihtoa, mutta lopulta Knesset hyväksyi äänin 65-49 (6 poissa) uuden hallituksen kokoonpanon. Hallituksen ministerit koostuvat Kadima, Labor, Shas ja Gil Pensioners puolueista. Olmertin mukaan hallituksen päätehtävä on poistaa juutalaisasutukset ja vetää joukot pois suurimmalta osalta Länsirantaa. Suurimmat alueen juutalaisasutukset jäävät Israelille. “Israelin rajat tulevina vuosina ovat merkittävästi toiset kuin mitä ne ovat nyt”, Olmert kertoi Knessetille. JP 4.5.


Israelissa eniten juutalaisia

Ensimmäistä kertaa sitten ajanlaskumme alun, Israelissa asuu enemmän juutalaisia kuin missään muussa maailman maassa. Ennusteen mukaan 30 vuodessa Israelin juutalaisväestön määrä ylittää muun maailman yhteenlasketun juutalaisväkimäärän. Israelin väkiluku on nyt 7,03 milj. joista 5,64 milj. on juutalaisia. Se on enemmän mitä juutalaisia asuu Amerikassa, jossa pitkään on ollut suurin juutalaisväestö. Tutkijan prof. Sergio DellaPergolan mukaan juutalaisväestön kasvuun Israelissa ei niinkään vaikuta maahanmuutto, vaan syntyvyys. Nyt, kuten on odotettavissa myös tulevina vuosina, vuosittain syntyneiden määrä ylittää suuresti kuolleiden määrän. DellaPergolan mukaan Israel on maailman ainoa maa, jossa juutalaisväestön määrä lisääntyy luonnollisella tavalla. JP 1.5.


Iranin ydinase

IDF:n tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Amos Yadlinin mukaan Iran saa tällä vauhdilla ydinaseen 2010. Yadlinin mukaan pommiin tarvitaan 25 kg rikastettua uraania. Iran aloitti uraanin rikastuksen tammikuussa 2006 ja on edennyt tässä työssä. Yadlin lisäsi, että Lähi-idän maat yleensä tuntevat huolta Iranin aikeiden suhteen. Poikkeuksena on Syyria, joka tukee Irania. Arutz 9.5.


Ylijäämä

Israelin 58. vuosipäivä tuotti maalle iloisen syntymäpäivälahjan myös talouden saralla. Budjetin ylijäämä ajalla 1.1-31.4 oli 1,7 miljardia USD. Yksi syy on verotulojen selvä nousu verrattuna vuoden takaiseen aikaan. Nousu on ollut jopa 17%. Talouden kasvuksi v. 2006 ennustetaan 4,5%. Arutz 2.5.


Kriisiapua palestiinalaisille

Ns. “kvartetin” (USA, Venäjä, EU, YK) päätöksen mukaan palestiinalaisille annetaan lisäapua. Israelin mukaan palestiinalaisten tukeminen on kannatettava asia jos voidaan taata, että apu menee tavallisen kansan hyväksi, eikä sillä tueta Hamasin ym. terrorismia. Israel on pidättynyt maksamasta palestiinalaishallinnolle sen puolesta keräämiään verotuloja. USA ja EU ovat myös pidättäytyneet Hamas-hallinnon rahallisesta tukemisesta. Varojen puute uhkaa koko palestiinalaista infrastruktuuria. Kvartetin suunnitelman mukaan humanitäärinen apu annetaan suoraan kansaa palveleville tahoille ja sen valvonta on tehostettu. Apua annetaan mm. ruoka-, sairaanhoito- ja lääkehuollolle. JP 9.5.


Mielenosoitus

The Islamic Thinkers Society” -järjestö piti antisemitistisen mielenosoituksen 21.4 New Yorkissa, Israelin konsulaatin edustalla. Järjestö tunnetaan vihamielisestä suhtautumisesta paitsi juutalaisiin, myös mm. kristittyihin. Mielenosoittajat kantoivat julisteita joissa luki ”Islam tulee hallitsemaan”. Julisteissa oli myös kuvia Valkoisesta talosta, jonka yllä liehuu islamin lippu. Ryhmä järjestön miehiä huuteli iskulauseita, kuten: ”Todellinen holokausti on vasta tulossa… sienipilvi (ydintuho) on tulossa… palakoon FBI, CIA, Mossad helvetin tulessa… islam tulee hallitsemaan maailmaa, islam on ainoa vaihtoehto” (Arutz Sheva 24.4).


Hamas ja Al-Qaeda

Hamas-johtaja Khaled Mashaal tapasi Jemenin matkallaan Osama bin Ladenin edustajan. Edustaja, sheikki Abd al-Majid al-Zindani on Yhdysvaltain etsintäkuuluttama osallisuudestaan kansainväliseen terrorismiin. Sheikki toimii mm. terrorismin rahoittajana. Hamasin varainkeruutilaisuudessa Zindani ylisti Hamasin itsemurhaiskuja ja niiden tekijöitä kehottaen kannattajiaan lahjoittamaan rahaa palestiinalaisille. IDF on ilmaissut, että al-Qaeda on jo perustanut terroristisoluja Gazan alueelle ja on aloittamassa samaa Länsirannan alueella (JP 14.4).

Professorin mietteet

Saudi-Arabian King Fahd yliopiston egyptiläissyntyinen professori Al-Naggar sanoi Israelia ”valhevaltioksi” joka pitää tuhota. Al-Naggar on viettänyt aikaa myös Yhdysvalloissa ollen useiden amerikkalaisten tiedeseurojen jäsen. Hän toimittaa tieteellistä aikakauslehteä, jonka kotipaikka on New Yorkissa. Professori julkaisi myös kirjan, jossa hän väittää 9/11 hyökkäyksen olleen USA:n ja sionistien salaliitto. Hänen mukaansa myös Yhdysvaltoja odottaa tuho (Arutz Sheva 9.4).


Velkaongelma

Palestiinan liike-elämä on velkaa israelilaisille kumppaneilleen 21,8 milj. USD. Israelilaisten mukaan summa pitäisi voida pidättää Israelin palestiinalaisilta keräämistä veroista. Israel kerää veroa palestiinalaishallinnon puolesta ja tilittää sen sitten palestiinalaisille. Verotulojen tilitys on kuitenkin jäädytetty Hamasin tultua valtaan. Vuonna 2005 Israel myi palestiinalaisille 1,9 miljardin USD:n arvosta tarvikkeita. Ruokatarvikkeiden osuus oli 87 milj. USD (Globes 10.4).


Sekulaarivähemmistö

Tutkimuksen mukaan 11% israelilaisista pitää itseään hyvin uskonnollisina. 42% uskonnollisina. Täysin sekulaareiksi luokittelee itsensä 44% väestöstä. 1,5% sanoo olevansa ateisteja (Globes 10.4).


Kartta ilman Israelia

Palestiinan uuden Hamas hallituksen ulkom. Mahmoud Zaharin unelma on kartta ilman Israelin valtiota. ”Unelmoin, että voin ripustaa Gazan kotini seinälle suurikokoisen maailmankartan, jossa ei ole Israelia”. Zaharin mukaan juutalaiset, kristityt ja muslimit voisivat elää yhdessä islamilaisessa valtiossa (JP 2.4).


Gazan kriisi

Israelin lähtö Gazan alueelta on saanut aikaan humanitäärisen kriisin alueella koska palestiinalaishallinto ei ole onnistunut luomaan vakautta. Jos tilanne jatkuu nykyisenlaisena, niin YK:n avustustyöntekijöiden ja Maailmanpankin mukaan 75% Gazan asukkaista putoaa kahdessa vuodessa köyhyysrajan alapuolelle (Jerusalem Newswire 4.4).

Tornado

Huhtikuun alun myrskyinen sää toi Israeliin harvinaisen ja vaarallisen vieraan. Läntisen Galilean alueella syntyi tornado, jolla nimellä tunnetaan yleensä Amerikassa esiintyvä pyörremyrsky. Tornadon, suurikokoisten rakeiden ja muun myrskyn vuoksi 70 ihmistä joutui sairaalahoitoon Nahariassa. Rakeiden ympärysmitta oli n. 2 cm ja ne aiheuttivat tuhoa autoille ja rakennuksien katoille. Raemyrskyalueen viljelijät surivat menetettyä satoa. Pohjoisessa syntyi tulvia ja etelässä hiekkamyrskyjä. Ovdatin alueella tiet peittyivät 20 cm paksuun hiekkakerrokseen. Viisi ihmistä sai surmansa tulvissa (Haaretz 5.4).


2000 v vanha tie

Arkeologisissa kaivauksissa saatiin esille 2000 vuotta vanha tie, joka johti Jerusalemin Daavidin kaupungista Temppelivuorelle. Tie yhdisti Siiloan lammikon ja Temppelivuoren. Sitä pitkin tuhannet ja taas tuhannet kulkivat Temppelivuorelle suurten juhlien aikaan. Ennen pyhälle Temppelivuorelle nousua he kävivät puhdistautumassa Siiloan lammikossa.


Olmert: juutalaiset evakuoidaan

Kadima puolueen ja sen johtajan (nykyinen PM) Ehud Olmertin tavoite on evakuoida juutalaiset suurimmasta osasta Länsirantaa. Osa Jerusalemista luovutettaisiin palestiinalaisille. Jerusalemin jaossa palestiinalaiset saisivat sellaiset alueet kuin Kafr Akeb, Abu-Ram, Shuafat, Hizma, Abu-Zaim, Abu-Tur ja Abu-Dis, jotka jo ovat lähinnä arabiasutusta. Olmertin edustajan mukaan Israel pitää itsellään mm. Vanhan kaupungin, Scopus vuoren, Öljymäen, Daavidin kaupungin ja Sheikh Jarran alueet (WND 29.3).


Lintuflunssaa

Israelin maatalousministeri Ze’ev Boim määräsi 300000 annosta Tamiflu lintuinfluenssalääkettä annettavaksi palestiinalaisille. Netzarimista, joka ennen oli juutalaisasutus mutta nyt palestiinalaisten hallussa, on löydetty tautiin kuolleita lintuja. Myös Gazan alueelta on löydetty lintuinfluenssaan kuolleita lintuja. Yhtään tapausta, jossa tauti olisi tarttunut ihmiseen, ei alueella ole havaittu (Arutz Sheva 23.3).


2000-vuotta vanha siemen kasvaa

Viime vuoden Puiden Uusivuosi juhlassa kibbutsi Keturassa maanpoveen kätkettiin 2000- vuotta vanha Juudean taatelipalmun siemen. Vuosi istutuksen jälkeen taimi kasvaa ja voi hyvin. Suuri määrä siemeniä löydettiin arkeologisissa kaivauksissa lähellä Masadaa jo 30 vuotta sitten. Siementen ikä tutkittiin hiiliajoituksella. Iäksi tuli Masadan linnoituksen kukistumisaika Jerusalemin II temppelin tuhon jälkeen v. 70 jKr. Virhemarginaaliksi sanotaan + - 50 vuotta. Siemenet olivat varastossa kunnes herätettiin ajatus koettaa istuttaa niitä. Taimenelle on annettu nimeksi Metusalah, Raamatun 969 vuoden ikään eläneen henkilön, joka oli Nooan isoisä, mukaan.

Arutz 7, 31.1.2005.


Kuoleeko kuollut meri?

Asiantuntijoiden mukaan Kuollut Meri on häviämässä. Vedenpinta on pudonnut n. 25 m 120 vuoden aikana. Israelin pres. Katsav vieraili asiantuntijoiden kanssa paikalla ja järkyttyi kuulemastaan. Tällä vauhdilla vedenpinta laskee edelleen metrin vuodessa. Jos mitään ei tehdä, Kuollut Meri häviää kartalta. Syyt kuivumiseen ovat moninaiset. Yksi on se, että Galilean järveen valuva vesi varastoidaan sinne sekä ohjataan sieltä muualle vesivarastoihin, eikä sitä pääse valumaan kohti Kuollutta Merta sitä määrää kuin ennen. Myös Jordanian ja Syyrian toimet vesivarojen suhteen ovat vähentämässä Kuolleeseen Mereen saapuvaa vesimäärää. Jo nyt tarvitaan erityistoimia, jotta turistit saisivat edelleen kellua suolaisessa vedessä. Arutz 7, 27.1.2006.


USA iskee piakkoin Iraniin?

Saudilehti al-Watan lainaa Pentagonin raporttia, jossa sanotaan USA:n listanneen 31 kohdetta Iranissa, joihin tehtäisiin sotilaallinen isku estämään Iranin ydinaseohjelma. Isku tehdään ilmeisemmin tämän vuoden aikana jos diplomatia ei tuota tulosta. Se tulisi tehdä ennen tammikuuta 2007, jolloin Iranin ohjelman arvioidaan olevan jo liian pitkällä. Amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan tammikuussa 2007 Iranin ydinvarastoissa on radioaktiivista materiaalia ja siksi isku tulisi tehdä ennen sitä, jotta paikallinen väestö ei joutuisi alttiiksi ydinsaasteelle. Raportin mukaan Israel ei osallistu iskuun suoraan, mutta sillä on oikeus reagoida jos sitä vastaan hyökätään. Hyökkäys Iraniin kestäisi n. viikon. Lontoolaisen Sunday Telegraph lehden mukaan valmistelut ja suunnittelu ovat käynnissä. YnetNews 12.2.2006


Lue myös tämä: Dollarin asema ja Yhdysvaltain todelliset intressit Lähi-idässä?


Eikö islamilainen maailma ole tehnyt Muhammedista kuvaa?? Katso tästä!


Jälkipuintia Gazasta karkotettujen suhteen

Nobelin palkinnon taloustie­teissä vuonna 2005 voittanut prof. Yisrael Aumann Hep­realaisesta yliopistosta, katsoo Gazan alueelta karkotettujen jälkihoidon puutteen olevan “kansallinen häpeä”. Tuhannet asuvat edelleen hotelleissa. Ei ole väliaikaisia omia asuntoja, pysyvistä puhumattakaan. Tarjolla ei ole työtä ja perhei­den lapset kärsivät. Suuri osa ei ole saanut yh­tään luvatuista korvausrahoista ja ne, jotka ovat jotakin saaneet joutuvat käyttä­mään sitä ruo­kaan. Tutkimuk­sen mukaan vasta 5% on saa­nut täyden korva­uksen. ”Emme nyt puhu lain vi­hollisista, vaan tuottavista ihmi­sistä, jotka raken­sivat kauniit asu­tukset ja joiden elämä on nyt tuhottu, silti asiaa ei tuoda esille. Koko media… ei puhu siitä… kaikki ovat hiljaa. Minä en aio olla hiljaa.”

Aumann kritisoi Israelin toimia Oslon sopimuksen suhteen: ”Onneton Oslon sopimus si­sältää lausekkeen, jonka mu­kaan palestiinalaiset suostuvat lopettamaan vihankylvön kou­luissaan Israelia ja juutalaisia vastaan… Tämä lauseketta ei ole koskaan toteutettu ja vi­hankylvö vain pahenee vuosi vuodelta… Se on paljon pa­hempaa kuin ajoittaiset terrori-iskut ja Qassam raketit, sillä nämä lapset, jotka oppivat kouluissa, että Israelin valtio on pyyhkäistävä kartalta, ovat pian aikuisia.”

Hänen mukaansa Israelin vimma edetä rauhan hyväksi on mieletöntä nykyisillä edel­lytyksillä: ”Arabit sanovat aina, että heillä on aikaa 10, 20 tai 50 vuotta kunnes me kato­amme. Meidän ongelmamme on, että meillä ei ole aikaa, me kiirehdimme. Haluamme rau­han nyt ja niin menemme ja tuhoamme kukoistavat ja tuottavat yhteisömme. Tuho­amme kymmenientuhansien ihmisten elämän ”pitää tehdä jotakin”-tunteen alttarille. Tapa jolla ryntäämme hullun lailla pitkään kaivatun rauhan pe­rässä, itse asiassa ajaa meitä vain kauemmas rauhasta.” (Arutz 22.1.2006)

Caroline Glick ja Yinon Magal palkittiin Israeli Price for Media Criticism palkinnolla työstään kritisoida Israelin median roo­lia Gazan alueen tyhjennyk­sessä. Glick edustaa Jerusa­lem Postia ja Magal TV:n uu­tisasema Channel 10. Arvo­valtaisen palkintokomitean mukaan molemmat toivat hyvin esille kuinka Israelin me­dia yleensä jätti huomioimatta alueen asukkaiden tilanteet evakuointitoimien hy­väksi. Glickin mu­kaan media epäon­nistui tuomaan esille Israelin hallinnossa esiintyvää korrup­tiota ja tuki yksipuo­lisesti Sharonin poli­tiikkaa, johon kuului myös pyrkimys ra­joittaa median oike­uksia raportoida Gush Katifin evakuoinnista. Magal kritisoi kollegojaan rehellisyyden puutteesta samassa asiassa. “Kun kuilu mediassa esitetyn ja mitä todella tapahtuu välillä kasvaa liian suureksi, siitä ei seuraa hyvää. Yritän tehdä katsojilleni selväksi kuinka to­dellisuus on monimutkaisempi ja paljon kovempi mitä medi­assa näemme. Media omaksui pääministerin tavan puhua asiasta käyttäen termejä kuten evakuointi ja uudelleenasut­taminen. Kuinka on mahdol­lista, että kun kokonainen vä­estönosa poistetaan kodeis­taan, juuri kukaan median edustaja ei käytä sanoja kuten karkotus? ” (Arutz 22.1, 19.1)


Palestiinan päämin. kokee voimattomuutta

Israelin tiedustelutietojen mu­kaan palestiinalaisjohtaja Abu Mazen (Mahmoud Abbas) on masentunut ja epävarma. Ti­lannetta pahentaa kun hänen hallintonsa ei kykene hallitse­maan Gazassa vallitsevaa anarkiaa. Tammikuun alussa israelilaisissa lehdissä olleiden uutisten mukaan Abu Ma­zenilla on ongelmia henkisen tilansa suhteen. Eurooppalai­set ja amerikkalaiset raportit vahvistavat asian. Niiden mu­kaan Abbas on menettänyt valtaansa ja monet hänen lä­hellään olevat eivät enää luota häneen. Hän peruu kokouksia ja kärsii ajoittaisesta masen­nuksesta. Gazan tilanne on karkaamassa käsistä. Eräiden tietojen mukaan Abbas on kertonut pienelle piirille, ettei hän kykene hallitsemaan tilan­netta eikä toteuttamaan lu­pauksiaan. Israelin puolella varaudutaan tilanteeseen, jossa vastapuolella ei ole ke­tään jonka kanssa neuvotella. Abu Mazen on jo aiemmin il­moittanut, ettei aio jatkaa pa­lestiinalaishallinnon johdossa oman kautensa jälkeen. Ma­zen, joka peri myös PLO:n Fatahin johtajuuden Arafatilta, on menettänyt myös Fatah järjestön jäsenten luottamusta. Fatahissa pelätään Hamas järjestön kannatusta palestii­nalaisten keskuudessa. Pales­tiinalaishallinto on pahoissa talousvaikeuksissa ja sillä on suuria vaikeuksia maksaa henkilökunnan (130000) palk­koja. Apua ei ole saatu Saudi Arabiasta eikä Egyptistä. (Arutz 19.1)

YK:ssa käytetyssä kartassa ei ollut Israelia

USA:n YK suurlähettiläs John Bolton esitti valituksen pää­sihteeri Kofi Annanille järjestön käyttäessä eräässä tilaisuu­dessaan karttaa, jossa Israelin paikalla oli Palestiina. Tilai­suus pidettiin "International Day of Solidarity with the Pa­lestinian People" (Palestiinan kansan kansainvälinen soli­daarisuuspäivä) merkiksi 29.11.2005. Joulukuun 9 päivä israelilaisen uutistoimisto Arutz 7:n artikkeli paljasti tapauksen, jossa YK:n virallisessa sere­moniassa puhujat esiintyivät suuren kartan edessä. Kar­tassa oli Israelin kohdalla pelkkä Palestiina nimi. Bolton vaati selvitystä asiaan ja uh­kasi USA:n reagoivan asiaan YK:n rahoittamisen tasolla. Boltonin mukaan vastaavan­laisia karttoja on maailmalla esitetty lisääntyvässä määrin sen jälkeen, kun Iranin pres. puhui Israelin hävittämisestä. YK:n puhemies Stephane Du­jarric sanoi pääsihteerin ole­van ”kiitollinen”, että asia tuli hänen tietoonsa. Vaikka YK pyrki antamaan kuvan, että Annan ei nähnyt karttaa, eräässä kuvassa hänen näh­dään kuitenkin seisovan sen edessä. YK:n puhemiehen mukaan kartan tilaisuuteen valitsi yleiskokouksen alainen palestiinalaisten oikeuksia puolustava komitea. Hänen mukaansa Annan ei jatkossa aio osallistua tilaisuuksiin, joissa vastaavaa aiotaan käyttää. Boltonin kysymyk­seen: ”kuka YK:n virkamies on vastuussa kartan käyttämi­sestä”, vastaus oli: ”ei kukaan, sillä sihteeristö ei ole mistään vastuussa. Jäsenmaat vastaa­vat kaikesta”. Palestiinan edustajan mukaan kartta on vuodelta 1948. Hänen mu­kaansa vuotta aiemmin sama kartta oli myös esillä ja pai­kalla oli myös silloinen USA:n YK:n suurlähettiläs. Bolton toi esille myös, että YK:n kehitys­ohjelmajärjestö (UNDP) tuot­taa mukeja ja T-paitoja joissa teksti: ”Tänään Gaza, huo­menna Jerusalem”. (Arutz 16.1)


Hollywood romantisoi terro­rismia?

Paradise Now” (Paratiisi Nyt) on Hollywoodissa tuotettu, kahdesta palestiinalaisesta it­semurhaiskijästä kertova elo­kuva. Se voitti arvostetun Gol­den Globe Awards filmipalkin­non Los Angelesissa. Lähi-idän asiantuntijan Daniel Pipe­sin mukaan elokuva on vah­vasti ”propagandistinen” ja ”palestiinalaisia itsemurhais­kijöitä ihannoiva”. Pyrkimyk­senä lienee ”inhimillistää” it­semurhaiskijä, mutta Holly­woodin tuntien filmit siellä teh­dään rahan ehdoilla. Katsojia ruokitaan väkivallalla, seksillä, romantiikalla, tunteikkuudella ja näiden erilaisilla yhdistel­millä. Filmin esittely kertoo: ”Paradise Now on kertomus kahdesta palestiinalaisesta lapsuudenystävästä, jotka vär­vätään suureen operaatioon Tev Avivissa. Elokuva keskit­tyy heidän oletettuun viimei­seen päiväänsä maan päällä. He eivät voi puhua tehtäväs­tään perheilleen. Heidät lähe­tetään rajalla räjähteet sidot­tuna ruumiidensa ympärille niin, että ne eivät näy ulos­päin. Mutta operaatio ei suju suunnitelman mukaan ja he eksyvät toisistaan jääden kumpikin oman kohtalonsa va­raan samalla taistellen va­kaumuksensa kanssa.” (Arutz 16.1)


Peres tutkittavana.

Israelin veteraanipoliitikko ja vahva vaikuttaja Shimon Pe­res erosi Knessetistä sen jäl­keen kun tuli tieto, että Israelin valtion tilintarkastaja Micha Lindenstrauss aloitti tutkimuk­set Peresin kampanjarahoi­tuksen epäselvyyksistä. Pere­sin epäillään rikkoneen lakia hyväksyessään laittomia ulko­puolisia kampanjarahoituksia. Peres sai 320000 USD kam­panjaansa Labor puolueen puheenjohtajuudesta miljar­dööreiltä Chaim Saban, S. Daniel Abraham ja Bruce Rappaport. Vaaleissa puolu­een puheenjohtajuuden voitti kuitenkin Amir Peretz. Israelin lain mukaan poliitikko saa vastaanottaa korkeintaan 8000 USD:n lahjoituksen yh­deltä henkilöltä. Peresin saama ylittää tuon rajan mo­ninkertaisesti. Peresin asian­ajajan mukaan lakia ei ole ri­kottu. Kaikki miljardöörit kuu­luvat Peresin ”Center for Peace” järjestön hallitukseen. Saban oli aiemmin tutkittavana kun Ehud Barakin laitonta kampanjarahoitusta pengottiin. (Arutz 15.1)


Kirous

Kuten salamurhatun päämi­nisteri Yitzhak Rabinin koh­dalla, kokoontui ääriortodoksi­nen ja kabbalistinen ryhmä muinaiselle hautausmaalle kutsumaan kuoleman enkeliä tappamaan Ariel Sharon. WorldNetDaily uutisten mu­kaan rituaali pidettiin kesällä 2005, ennen Gazan tyhjen­nystä. Samat henkilöt pitivät rituaalin myös kuukautta en­nen Rabinin murhaa 1995. Rituaali tunnetaan nimellä ”Pulsa Dinura”. Se on kabba­listinen kirous, joka langete­taan syntisen, yleensä juuta­laisen kansan vihollisen ylle. Rabbi Yosef Dayan on yksi ri­tuaalin johtajista. Hänen mu­kaansa kirous piti langettaa koska Sharonin toimet Gazan suhteen vaaransivat koko Is­raelin. (WND 25.6.2005, For­tean Times tammikuu 2006).

Rituaalin pitäjät odottivat kiro­uksensa tulevan voimaan en­nen Gazan tyhjentämistä. Sharonin kuolema ennen sitä olisi voinut muuttaa politiikan kulkua. Niin ei kuitenkaan ta­pahtunut. Siitä huolimatta ko. kirouksen tehneet uskovat, että Sharonin poistuminen po­litiikasta on heidän ansiotaan. Kun Sharonille kerrottiin, että hänet oli kirottu, hän laski leik­kiä koko asialla. Asioita tark­kaava voi kuitenkin katsoa asiaa aivan toisesta näkökul­masta. Sharonin kohtauksen syyt ovat pikemminkin ikä, suuri ylipaino ja voimakas stressi. Hän ei osannut hellit­tää. Ariel Sharon ei ole en­simmäinen eikä viimeinen maailman johtaja, jonka koh­taloksi nousee oma kunnian ja vallanhimo, oman terveyden uhalla.

Haaretz lehden artikkeli 28.6.2005 kyseenalaistaa väitteen, jonka mukaan nyky­muotoinen Pulsa Dinura on vanha kirous, jonka perinne jatkuu. Kirous on kyllä 1500-luvulta (Pulsa deNura), mutta siihen on tehty lisäyksiä 50 vuotta sitten haredijohtaja rabbi Amram Blaun toimesta. Kyseinen ääriortodoksilahko vastustaa sionismia ja Israelin nykyvaltiota. Se tunnetaan ni­mellä Neturei Karta, jonka pyr­kimys on saada juutalaiset vastustamaan sionismia. Muuten: ennen Rabinia rabbit langettivat kirouksen myös Saddam Husseinin ylle 1991. Saddam on edelleen elossa.

Kristityn on syytä muistaa, että Raamattu kieltää kaikenlaisen kiroamisen, joka tarkoittaa pa­han toivomista toiselle ihmi­selle. Juutalaiset rabbit eivät näin toteuta VT:kaan sano­maa, vaan harjoittavat noi­tuutta, joka VT:ssa selvästi kielletään. Näin he asettuvat Raamatun ulkopuolelle, ei­vätkä kunnioita Israelin Juma­laa. Se mitä tapahtui Rabinille tai Sharonille ei ole ko. rabbien ansiota, vaan Jumalan salli­mus: näiden miesten elämän tuli päättyä siinä hetkessä ja sillä tavalla. Jumala on edel­leen kaiken auktoriteetti - ei mikään ”pahan enkeli” päätä asioita kun häneen vedotaan.


Pelko läsnä

Kun 4-vuotias Tahel Maman tulee kotiin lastentarhasta Sderotin kaupungissa, hän ryömii keittiönpöydän alle ja pysyy siellä. Kummallinen käytös alkoi viime vuonna. Aluksi hänen äitinsä luuli sitä leikiksi. Kun tapa jatkui, pal­jastui, että kyse oli turvan ha­kemisesta. Käytös oli reaktiota palestiinalaisten Qassam ra­kettien ampumiseen ja IDF:n maa- ja ilmavoimien Gazan alueelle tekemien iskujen ää­nistä. Tahel säpsähtää jo pientäkin ääntä: ei tarvita kuin oven kolahdus. Samoin hänen 7-vuotias veljensä on pelokas äänille. Sderot sijaitsee kilo­metrin päässä Gazan rajasta.

Tahel ei ole ainoa lapsi Sdero­tissa, joka on stressin uhri. Äskeinen tutkimus 120 per­heen parissa paljasti, että yli 50% perheistä ilmenee sa­maa. Jälkitraumaattisesta stressistä kärsiviä on niin lap­sia kuin aikuisia. Tahelin äiti­kään ei ole nukkunut kunnolla 4 vuoteen pelätessään mah­dollista raketti-iskua Gazan alueelta. Nyt näille aiotaan antaa terapia-apua. (Haaretz 19.1. 2006)


Gazan alueelta evakuoitujen nuorten ongelmat lisääntyvät

Raportissa mainitaan, että Gazan alueelta lähtemään joutuneiden nuorten joukossa tapahtuu hälyttävää: vieraan­tumista, koulunkäyntiongelmia, päihteiden ja huumeiden käyttöä, jopa itsemurhayrityk­siä, ym. Gush Katif-L’amaan Acheinu Task Force ryhmän tutkimus sanoo 1000 nuoren joukosta 50 pudonneen koko­naan koulutuksesta. Lisäksi moni, joka on kirjautunut jo­honkin oppilaitokseen, ei kui­tenkaan opiskele. Gazan alu­een nuoret ovat yleensä vuo­den verran ikäisiään jäljessä koulutuksen suhteen. Sen teki Gazan alueen tilanne kun vuosi 2005 meni lähes täysin poliittisen taistelun merkeissä. Raportin mukaan koululaitos ei ole valmis ottamaan huomioon näiden kodeistaan ja ympä­ristöstään irtirevittyjen nuorten emotionaalisia ja käytöson­gelmia. (Jerusalem Post 11.1. 2006)


Terrorisminvastainen vuohi

29-vuotias israelilainen koiran­kouluttaja Geva Zin Lahavin kibbutsista, kouluttaa vuohia etsimään räjähteitä. Itsemur­haiskun estämisessä suurin haaste on kuinka havaita vaatteiden alle piilotetut rä­jähteet. Koirat ovat tässä hy­viä, mutta muslimialueilla nii­den käyttö on ongelmallista ja loukkaa paikallista väestöä. Zin on aiemmin menestyksellä kouluttanut koiria ja jopa sikoja räjähteiden ja miinojen etsin­tään. Sotilasviranomaiset pyy­sivät häntä löytämään eläi­men, jonka avulla etsintää voi­daan tehdä muslimialueilla loukkaamatta muslimien us­kontoa. Vuohi on eläin, jonka muslimit hyväksyvät. Nyt La­losha niminen vuohi osaa an­taa istumalla merkin heti, kun se haistaa räjähteet. (Ynet, 9.1.2006)


Hyökkäys Moskovan syna­gogaan

Moskovan Chabad Bronnaya synagogaan hyökkäsi veitsellä varustautunut skinhead, joka ehti enne taltuttamistaan va­hingoittaa 11 juutalaista. Hyökkääjä huusi ”tapan juuta­laiset”. Paikallisen rabbin poika sai hyökkääjän lopulta maahan. Neljän puukotetun vammat olivat vakavia. Heidän joukossaan on yksi Israelin kansalainen. Venäjän poliisin mukaan hyökkääjä saa syyt­teen murhayrityksestä, johon lisätään viharikos-syyte. Pää­syyttäjän mukaan viharikoksen tuntomerkit täyttyvät, sillä hyökkääjän huudot osoittavat hänen motiivinaan olleen kan­sallinen ja uskonnollinen viha. Poliisin mukaan rikollinen kuuluu äärikansalliseen, ääri­oikeistolaiseen ja antisemitisti­seen skinhead ryhmään. (Haa­retz, 12.1.2006).


Ehud Olmert johtoon

Ariel Sharonin joutuessa väistymään politiikan näyttämöltä pian uuden puolueen perustamisen jälkeen, hänen paikkansa otti Ehud Olmert. Israelin Knessetissä vallitsee erikoinen tilanne, kun uudesta Kadima puolueesta tuli heti eduskunnan voimatekijä monen Likudin edustajan liittyessä välittömästi sen riveihin. Näin puolue, jota ei vaaleissa ollut olemassakaan, on nyt Knessetin suurin puolue.


Kahnausta Hebronissa

Israelin puolustusvoimat päätti Hebronin saarron, joka oli tulosta Hebronin juutalaisasutusten asukkaiden kahnauksista sotilaiden kanssa. Ne alkoivat kun Korkein oikeus teki päätöksen karkottaa 8 juutalaisperhettä palestiinalaisten omistuksessa olevilta alueilta. Virkaa tekevä päämin. Olmert määräsi sotilaat poistamaan asukkaat ja samalla tuhoamaan 9 laittomasti rakennettua juutalaisasutusta Amonan asutuksessa. IDF:n mukaan se haluaisi ajoittaa toimet vasta palestiinalaisten vaalien jälkeen. Olmert antoi puolustusmin. Shaul Mofazille tehtäväksi evakuoida 20 laittomasti rakennettua asutusta. Niitä on pystytetty aina maaliskuusta 2001 alkaen ja Israelin hallitus on luvannut USA:lle poistaa ne. (Haaretz, 19.1. 2006)


Ei “siionin vanki”

Israelin Korkein oikeus päätti olla myöntämättä “siionin vanki” statusta USA:ssa jo yli 20 vuotta vankeudessa olleelle amerikanjuutalaiselle Jonathan Pollardille. Pollard tuomittiin vakoilusta. ”Siionin vanki” -status myönnetään henkilölle, joka on ollut vähintään 6 kk vankina sionistisen toiminnan takia maassa, jossa ko. toiminta on kielletty. Nämä kriteerit eivät päde Pollardiin. Hän oli luovuttanut USA:n salaisia tietoja Israelille. Vaikka tietojen luovuttaminen ei tapahtunut tarkoituksessa vahingoittaa USA:ta, Pollard sai kovan tuomion. Hänen vaimonsa Esther paheksui päätöstä sanoen olevan uskomatonta, että Israel kyllä vapauttaa murhaajia kuten Marwan Barghouti, mutta sallii samalla Pollardin virua vankeudessa.. (Jerusalem Post, 16.1. 2006)


5% lasku rikollisuudessa

Vuonna 2005 Israelin rikollisuus väheni 5%, sanotaan poliisin raportissa. Poliisijohtaja Moshe Karadin mukaan poliisi kiinnittää erityistä huomiota rikollisjärjestöihin. Hänen mukaansa organisoitu rikollisuus on verrattavissa terrorismiin ja siihen tulee suhtautua samoin. Nuorisoväkivalta on kuitenkin kasvanut. 2005 nuorilta takavarikoitiin 60% enemmän teräaseita kuin ennen. Liikenneonnettomuudet vähenivät 14%. 2005 liikenteessä kuolleita oli 397 henkeä. Karadin mukaan vuonna 2006 poliisi tarkkaa myös erityisesti korruptiota ja mahdollista organisoidun rikollisuuden ilmenemistä Israelin hallinto- ja viranomaistasolla. (Jerusalem Post, 16.1.2006)


Israelissa eniten juutalaisia

Ensimmäistä kertaa Israelissa on enemmän juutalaisia kuin USA:ssa. Tel Avivissa on maailman suurin juutalaisväestö. Ennen kärkisijaa kaupungeista piti New York. Heprealaisen yliopiston prof. Sergio Della Pergola julkisti tulokset tammikuun alussa. Hänen mukaansa maailman juutalaisväestö verrattuna muuhun maailman väestöön on vähentynyt kolmasosalla vuodesta 1970 lähtien. Syynä on paljolti assimilaatio ja seka-avioliitot. Della Pergolan mukaan juutalaiset muodostavat nyt 0,21% maailman väestöstä. 1970 luku oli 0,35%. 1970 Israelin ulkopuolella eli 10 milj. juutalaista. Nyt luku on 7,75 milj. Israel mukaan lukien maailmassa on lähes 13 milj. juutalaista. Määrä ei ole juuri noussut vuodesta 1970, jolloin se oli 12,65 milj. Tutkimuksen mukaan USA:n juutalaisväestö on saanut huomattavaa lisäystä Venäjältä maahan muuttajista. (Arutz 7, 17.1.2006)


Israelilaiset ja Brasilian kahvi

Strauss Elite on yksi Israelin suurimmista päivittäistavaraliikkeistä. Nyt se aikoo tulla Brasilian toiseksi suurimmaksi kahvintuottajaksi. Sopimus tästä allekirjoitettiin brasilialaisen kahviyhtiön Santa Claran kanssa. Strauss Eliten tytäryhtiö Tres Coracoes ja Santa Clara sulautuvat yhdeksi yhtiöksi. (Ynet, 3.1.2006)