Viimeisten päivien vaellus - Kirjasarja

Kirja-arvostelu

Internet: http://www.rapidnet.com/~jbeard/bdm/BookReviews/left.htm

 

suom. Samuel Korhonen.

Tim LaHaye & Jerry Jenkins

Kirjasarja Viimeisten päivien vaellus (Left Behind) uskovien ylösoton jälkeisistä tapahtumista, on ollut ilmiömäinen kaupallinen menestys. Kirjoittajat ovat Jerry Jenkins, uusevankelisen Moody Raamattu-instituutin vapaa kirjoittaja ja Tim LaHaye, tunnettu kirjailija (yli 40 kirjaa), ”huomattava auktoriteetti” Raamatun profetiassa ja harha-oppisen ”Neljän Temperamentin” teorian kannattaja.

Kirjat ovat kaksinkertaistaneet kustantajan (Tyndale House Publishers ,Wheaton, Illinois) sekä voittojen, että henkilökunnan määrän. Yli 30 miljoonaa kopiota on myyty ja voittoa on tullut yli neljännes miljardi dollaria vain viiden vuoden myynnistä. Kaksitoista osaa on ehdotettu. Seitsemättä osaa,  The Indwelling joka julkaistiin toukokuussa 2000, myytiin ennakkoon 1.4 miljoonaa kopiota jo ennen julkaisemista ja jotkut kaupat avasivat ovensa jo keskellä yötä fanien pitkille jonoille. Se pääsi heti ilmestyttyään ykkössijalle New York Times’in best-seller-listalla. Samoin kahdeksas osa, The Mark. Yhdeksättä osaa, joka ilmestyi 30.10.2001, painettiin kolmen miljoonan ensipainos, suurin painos, mitä milloinkaan on otettu ”kristillisestä” kirjasta.

 

Yli 30 miljoonan kirjan lisäksi kustantaja Tyndale House on myynyt 10 miljoonan dollarin edestä rekvisiittaa, kuten tietokoneen ruudunsäästäjäohjelmia (computer screensavers) ja postikortteja. Löytyy  Left Behind lapsille – kymmenen kirjaa suunniteltu, ääninauhasarja, elokuva ja tulossa oleva TV-sarja.  Left Behind-nettisivuilla on 60000 kävijää päivässä.

 

Kun Raamatusta tehdään mielikuvitustarina eli fiktio, niin siihen sisältyy vakava ongelma. Fiktio perusluonteeltaan ei ole totuutta. Parhaimmillaan se menee totuuden ja todellisuuden tuolle puolelle. Ei ole viisasta fiktionalisoida Raamattua. Sana kertoo meille tarkasti sen, mitä Jumala tahtoo meidän tietävän tulevaisuudesta, ei enempää eikä vähempää. ”Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu, se on meitä ja meidän lapsiamme varten ikuisesti, että me pitäisimme kaikki tämän lain sanat” (5Moos.29:29). Left Behind-sarja menee paljon yli sen, mitä Raamattu sanoo ja spekuloi asioilla, joista Jumala ei ole puhunut. Ilm.22 varoittaa lisäämästä tai ottamasta pois mitään Jumalan profetian sanoista. Miksi tämä varoitus ei koskisi Left Behind-sarjaa? Voidaan väittää, että kirjathan ovat vain fiktiota, mutta eikö Raamatun totuuden ja fiktion keskenään sekoittaminen jätä vääriä vaikutteita ihmisten mieliin? Pystyykö keskiverto lukija erottamaan totuuden fiktiosta?

 

Pyhien Kirjoitusten  fiktionalisoiminen sinänsä on törkeä loukkaus, mutta näissä kirjoissa esitetty teologia on sietämätöntä, vaikka kustantaja väittää, että ”sarja on taatusti teologialtaan raitis”. Seuraavassa vain joitakin esimerkkejä epäraamatullisista asioista, jotka löytyvät neljästä ensimmäisestä sarjan kirjasta:

 

(1) Suuret joukot uskovien sukulaisia ja ystäviä pelastuu ylösoton jälkeen. Tämä viestii, että on mahdollista odottaa ja tulla pelastetuksi myöhemminkin. Raamattu ei milloinkaan tarjoa sellaista toivoa. 2Tess.2. luku esittää antikristuksen tulon ja selvästi ilmoittaa, että ne, jotka jätetään ja jotka ovat hyljänneet totuuden, eivät pelastu, vaan tulevat Jumalan itsensä eksyttämiksi:

”niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.  Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen. (2Tess.2:8-11)

Vaikka on totta, että monet tulevat pelastumaan vihan aikana (Ilm.6:11; 7:14), näyttäisi siltä, että nämä ovat ihmisiä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta kuulla evankeliumia ennen tempausta. Tämän päivän maailmassa on lukemattomia miljoonia ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet selkeää ja aitoa evankeliumin esitystä. Koska emme tiedä kylliksi tehdäksemme oppia siitä, kuka pelastuu ja kuka ei tempauksen jälkeen, niin on vastuutonta esittää tästä asiasta näkemys, joka näyttää olevan vastakohta sille mitä 2Tess.2:8-11 esittää.

 

(2) Kirjat kuvailevat ”Ahdistuksen joukkojen” (Tribulation Force) muodostamista vastustamaan antikristusta. Raamatussa ei ole pienintäkään vihjettä tällaisesta.

 

(3) Kuolleiden rukoilemista opetetaan yhdessä kirjoista. Vihan ajan pastorin hautajaisissa eräs Ahdistuksen joukkojen johtajista rukoilee kuollutta miestä (osa 3, Nicolae, sivu 315).

 

(4) New Age/okkultistisia ruumiista poistumiskokemuksia (OBE = Out-of-Body Experience) rohkaistaan. Eräällä henkilöistä kirjassa The Indwelling on tarkasti ja yksityiskohtaisesti kuvailtu OBE; LaHaye ylistää OBE:a hyvänä keinona rukoilla. LaHaye’n OBE-selostus on yhdenmukainen niiden OBE-kokemusten kanssa, joita markkinoivat lukemattomat New Age’n kannattajat internetissä ja miljoonissa okkulttisissa kirjoissa (osa 7, The Indwelling, sivut 232-248).

 

(5) Saatana hallitsee säätä. Eräs Left Behind-kirjojen avainhahmoista on 144000 juutalaisen oletettu johtaja. Kirjassa 4 hän lähettää internet-viestin uskoville kaikkialla maailmassa ja esittää seuraavan väitteen: ”Aiooneja (engl. eon, hyvin pitkä aika) sitten, Isä Jumala antoi maan sään hallinnan Saatanalle, ilmavaltojen ruhtinaalle”(osa 4, Soul Harvest, sivu 232). Raamattu ei sano, että maan sään hallinta olisi annettu Saatanalle. Kun Raamattu mainitsee ukkosen ja raesateen tai muuta sen kaltaista, se viittaa niihin Jumala kädestä tulevina asioina (esim. Job 38:22-29; Ps.77:18). Psalmi 104 kuvailee tämän nykyisen luomistyön eri puolia ja liittää kaiken hallinnan Jumalaan. Saatanaa ei kutsuta ”tämän maailman jumalaksi” siksi, että Jumala olisi siirtänyt maailman hänelle, vaan koska ihmiskunta yleensä on hyljännyt Jumalan ja uskonut käärmeen valheen.

 

(6) Eräs hyvin kyseenalainen oppi, jota Left Behind opettaa on, että tempauksen hetkellä raskaana olevat naiset tulevat äkkiä ei-raskaiksi (siis syntymätön vauva otetaan tempauksessa ja jättää pelastumattoman äidin monta kiloa kevyemmäksi!). Alkioiden tempaus! (osa 1, Left Behind, sivut 46-47)

 

(7) Uskovat näissä kirjoissa tekevät tärkeitä ratkaisuja perustuen mieluummin intuitioon ja inhimilliseen järkeilyyn, kuin Raamatun ohjeisiin. Esimerkiksi kaksi Left Behind-sankareista rakastuvat. Vaikka he keskustelevat asiasta ja ihmettelevät olisiko se Jumalan tahto, he menevät naimisiin ja saavat lapsen keskellä Suurta Ahdistusta ilmeisesti ilman, että etsisivät ohjausta Sanasta. 1Kor. 7:29-35 olisi ollut vastaus heidän kysymykseensä. Toinen esimerkki on kahden “Ahdistuksen joukkojen” jäsenen päätös työskennellä antikristukselle, toinen hänen pilottinaan ja toinen uutislehden päällikkönä. He epäilevät päätöksensä oikeutta, mutta sen sijaan, että tutkisivat Sanaa, heistä ”tuntuu”, että se on Jumalan tahto. Voisi ajatella, että 2Kor.6:14-18 ja Ilm.18:4 olisi helposti ratkaissut tämän kysymyksen.

 

(8) Naiset Raamatun opettajina hyväksytään. Kirjassa kolme on kaksi ”Ahdistuksen joukkojen” naisjäsentä, jotka koulutetaan opettamaan Raamattua sekaryhmille ihmisiä (osa 3, Nicolae, sivut 354, 355). Tämä on ristiriidassa 1Tim.2:12 kanssa.

 

(9) Kirja 4 painottaa lapsikastetta. Eräs sarjan avainhahmoista odottaa lasta antikristukselle! Hän tahtoo erään Ahdistuksen joukkojen jäsenen lapsen ”kummiksi” (osa 4, Soul Harvest, sivu 390). Tämä tietysti on kieltä, joka kuuluu epäraamatulliseen lapsikastekäytäntöön.

 

(10) Lopuksi sokeri pohjalla (suom.huom.)! Paavikin temmataan! Kirjat kuvailevat roomalaiskatolisen paavin pelastettuna miehenä, joka otetaan ylös tempauksessa. Tämä on ehkä kaikkein vakavin ja vaarallisin harha kaikissa kirjoissa. Se edistää ekumeenista liikettä ja sen voimakasta takaisin Roomaan painotusta. Se antaa tukea väärälle ekumeeniselle käsitteelle ”evankelinen katolisuus”. Jokaisen paavin tulisi pelastuakseen hyljätä oman kirkkonsa opetukset. Roomalaiskatolinen kirkko dogmaattisesti opettaa, että pelastukseen tarvitaan hyviä töitä ja sakramentteja ja että ihminen ei voi pelastua yksin Kristuksen armosta. Siten LaHaye ja Jenkins auttavat Chuck Colson’ia, Billy Graham’ia, Charles Stanley’ä ja muita katolisia myötäilijöitä edelleen hämärtämään selvää rajaviivaa aidon ja luopiokristillisyyden välillä.

Kaiken kaikkiaan Left Behind sarja voi olla siedettävää tarua, mutta se on ehdottomasti sietämätöntä teologiaa ja sen vuoksi aitojen uskovien täytyy hyljätä se.

 

Huom.#1: Tähän mennessä ilmestyneet Left Behind-kirjat: Left Behind, Tribulation Force, Nicolae, Soul Harvest, Apollyon, Assassins, The Indwelling, and The Mark. The Left Behind: The Kids series will include the following titles: The Vanishings, Second Chance, Through the Flames, Facing the Future, Nicolae High, The Underground, Busted!, Death Strike, The Search, and On the Run.

 

Huom.#2: Syksyllä 2000 Tim LaHaye nosti oikeusjutun Los Angelesin korkeimmassa oikeudessa kirjasarjan filmausoikeudet alunperin ostanutta firmaa (Namesake Entertainment, Kentucky) vastaan, sekä Peter and Paul Lalonde'n Cloud Ten Pictures nimistä firmaa vastaan vaatien sopimuksen purkamista ja korvauksia.

Filmioikeuksien myynnin aikaan, vuonna 1997, vasta alle satatuhatta kirjaa oli myyty ja monien mielestä oikeusjuttu on yritys neuvotella uudet ehdot.

LaHaye väittää, että Namesake'en edustajat lupasivat käyttää 40 miljoonaa taalaa suuren luokan elokuvaan, joka esitettäisiin teattereissa ennen 1.1.2000, ajankohtana, kun yleisö oli eniten kiinnostunut uuden vuosituhannen alkamisesta. Namesake ei saanut suurta Hollywoodin studiota innostumaan projektiin ja optionsa perusteella filmioikeuksien raukeamisesta otti yhteyttä toiseen firmaan (Cloud Ten Pictures).

LaHaye väittää myös, että hänelle on "aiheutettu ... tunneperäistä ja henkistä ahdistusta, sekä pelkoa, huolta, henkistä tuskaa ja unettomuutta”. Ilmeisesti LaHayen ”kaikenkattava” sopimus näiden firmojen kanssa tulee maksamaan hänelle myös miljoonia taaloja potentiaalisia tuloja suunnitellusta Left Behind-sarjan lasten elokuvasta.

(Taistellen tätä potentiaalisten tulojen menettämisen tuskaa vastaan  Tim ja Beverly LaHaye kuitenkin onnistuivat jostakin raapimaan kasaan sen verran käteistä, että pystyivät antamaan Jerry Fallwell’in Liberty-yliopistolle 4.5 miljoonaa taalaa opiskelijakeskusta varten, sen korvaukseksi uusi profetiakoulu, joka avataan tammikuussa 2002, tullaan nimeämään LaHaye’n mukaan ja hänestä tulee sen presidentti.)

Tulee mieleen kysymys: Jos Tim LaHaye'n ensisijainen huolen aihe on kadotetut sielut ja Jeesuksen tulemuksen läheisyys, niin miksi hän käy oikeutta saadakseen lisää rahaa? Onko hänellä suunnitelma viedä rahat mukanaan, vai pelkääkö hän jäävänsä tänne ja tarvitsevansa niitä?

 

Huom.#3: Left Behind-kirjoissa esiintyvien opillisten ongelmien lisäksi filmi/video-versiossa on vielä pari lisäongelmaa. 

Vakavin ongelma on, että meidän Herramme EVANKELIUMI on JÄTETTY POIS tästä filmissä. Koko filmissä ei ole esitetty evankeliumia ollenkaan.

Kristuksen nimi on mainittu vain kolme kertaa filmissä (noin minuutin pituisen jakson aikana tilanteessa, jossa näytetään tempausta selittävää videota; videon oli tehnyt eräs pastori ennen tempausta siinä toivossa, että se auttaisi ihmisiä ymmärtämään mitä tapahtuu tempauksen jälkeen). Missään muualla Kristuksen nimeä ei mainita.

Kun ihmiset rukoilevat pelastuakseen, se tapahtuu yleisimmillä sanoilla (”Jumala ole hyvä ja anna anteeksi”),

kutsut pelastukseen ovat myös hyvin yleisluontoisia: ”Sinun täytyy uskoa Jumalaan”.

Ristiä ei mainita missään (Kristuksen sijaiskuolema),

ei tyhjää hautaa,

ei mitään ihmisen syntisyyden korostusta,

ei mitään selvää esitystä pelastuksen ehdoista.

Jokainen uskonnollinen ihminen joka ”uskoo Jumalaan” todennäköisesti ajattelisi täyttävänsä ehdot. Myös osa musiikista videolla oli hirveää ”(”kristillistä rokkia pahinta lajia).

Videon lopussa oli uudelleen näytetty joitakin kohtia filmistä, rokki soiden taustalla ja välillä näytettiin väläyksiä ”kristillisestä” rokkibändistä, joka suoritti tyypillisiä vartaloliikkeitä ja kauhistavia kasvojen ilmeitä, kun he lauloivat laulua ”Keskiyön huuto”, joka ei ollut sen arvoinen, että sitä olisi voinut kutsua musiikiksi.

(Lähde: "LEFT BEHIND: The Gospel Being LEFT OUT," George Zeller, The Middletown Bible Church, Middletown, CT)

 

* This report (and the Notes 1, 2,3 ) was excerpted and/or adapted from the following sources: (1) "Left Behind: Tolerable Fiction, Intolerable Theology," 6/28/01, FBIS, David Cloud, Way of Life Literature; and (2) "Left Behind: One of Satan’s Latest Wiles," Raymond Blanton, The Perilous Times, Feb/Mar 2001.

 

Biblical Discernment Ministries - Revised 8/01

 

Suomentajan loppukommentti.

Suomentajan mielestä pahin eksytys näissä kirjoissa on, kun totuudesta on tehty massaviihdettä ja bisnestä.