Palestiinan valtio YK:n tuella
Marraskuussa palestiinalaisjohto uhkasi perustaa Palestiinan valtion yksipuolisella julistuksella Israelista välittämättä. Perusteluna uhkaukselle oli, että Israel ei välitä rauhansopimuksesta. Israelin PM Netanyahu on kuitenkin toistuvasti esittänyt paluuta neuvottelupöytään. Palestiinalaisosapuolen edustajan Saeb Erekatin mukaan heidän hallintonsa harkitsee asian viemistä YK:n turvallisuusneuvostoon ja Palestiinan valtion julistamista Juudean, Samarian, sekä Itä-Jerusalemin alueella. Netanyahun mukaan Israel ei tietenkään voisi hyväksyä kyseistä menettelytapaa. - Israel Today 15.11.

Syyria ja Israel
Netanyahu on tarjonnut suoria neuvotteluja myös Syyrialle. Syyrian pres. Bashar Assad sanoi olevansa valmis rauhaan, mutta ei samaan neuvottelupöytään israelilaisten kanssa. Hänen mukaansa neuvottelut voitaisiin aloittaa välittäjäosapuolen kautta, joka olisi Turkki. Assad pitää kiinni Syyrian tavoitteesta saada haltuunsa koko Golanin ylänköalue. Syyrian mukaan se on ehdoton edellytys rauhalle. Marraskuussa Israelin PM lähetti vetoomuksen rauhanneuvotteluista Syyrialle Ranskan pres. Sarkozyn välityksellä.  Arabien uutistoimistojen mukaan Netanyahu olisi viestissä ilmoittanut halukkuutensa vetää Israelin joukot Golanilta rauhansopimuksen aikaansaamiseksi. Israelin viranomaiset kiistivät asian. Syyria ilmoitti myös, ettei se aio lopettaa tukeaan Israelin vastaisille terroristiryhmille. Eräiden israelilaisten asiantuntijoiden mukaan Syyria haluaa Golanin, jotta voisi hallita Israelin vesitilannetta. ”Syyrialaiset haluavat meidän allekirjoittavan rauhansopimuksen  viedäkseen meiltä Galilean järven vesivarastot”, sanoi arabituntija, prof. Moshe Sharon. - Israel Today 12 ja 15.11.

Messiaaniset ja synagoga
Kasvava määrä Jeesukseen uskovia juutalaisuskovia haluaa pysyttäytyä judaismissa. Trendi on yksilöuskovien kohdalla tullut viime vuosina yhä näkyvämmäksi. Näin ajattelevat uskovat, jotka kuuluvat messiaanisten vähemmistöön, ovat usein erillään ympäri maata ja vaikka ajattelevat samoin eivät silti usein tunne toisiaan. Asia on herkkä ja aiheuttaa helposti erimielisyyttä messiaanisessa yhteisössä. Monet juutalaisuskovat kokevat kuitenkin vierautta länsimaista tullutta kristillisyyttä ja sen muotoja kohtaan. He kokevat jäävänsä ikään kuin judaismin ja kristillisyyden väliin ja sanovat messiaanisten seurakuntien laimentavan juutalaista ja israelilaista identiteettiä. - Aviel Schneider, Israel Today

Onko Obama muslimi?
(Ks. myös erillinen artikkeli Obaman syntymäpaikka kiistasta)
Kun republikaanisen puolueen pres. ehdokas John McCainilta kysyttiin, mitä mieltä hän on siitä, että Barack Obama olisi ”arabi”, hän kielsi asian olevan näin. Silti monet edelleen epäilevät asiaa. Obaman syntymätodistuksen epäselvyyksistä käydään yhä kiistaa. Mikä on varmaa on, että Mubarack (arabinimi tarkoittaen ”siunattu”) Hussein Obama on kenialaisen sunnimuslimi-isän poika. Obaman isä kuului samaan heimoon, joka muutama vuosi sitten järjesti verilöylyn joukolle  kenialaiskristittyjä. Islamin uskonnon mukaan, jos isä on muslimi myös poika on aina muslimi. Kun Obaman äiti avioitui uudelleen ensimmäisen miehensä kuoleman jälkeen, hän avioitui  jälleen sunnimuslimin kanssa. Tässä liitossa Indonesiassa Obama eli monia vuosia käyden mm. madrassa -koulua (islamilainen koulu) ja rukoillen paikallisessa moskeijassa. Israelilaisen entisen PM:n avustajan Avi Lipkinin mukaan: ”... islamilaisen maailman silmissä Obama on kenialainen sunnimuslimi, jonka pitää olla lojaali Saudi Arabian kuninkaalle. Se, että amerikkalaisille on esitetty, ettei Obama olisi muslimi on kaikkien aikojen suurin petos. Jos isäsi on muslimi,niin myös sinä olet muslimi.”

Kiviä ilmassa
Jerusalemissa Ma'aleh Zeitimin kaupunginosan asukkaat saavat osakseen lähes päivittäistä kivitystä. Asuinalue sijaitsee Öljymäen hautausmaan ja arabialue Ras al-Amudin vieressä. Juutalaisten omistamia autoja kohti heitetään kiviä lähes päivittäin. Lehtimajanjuhlien aikaan alueella sattuneissa mellakoissa useat poliisit saivat vammoja kivistä. Monet juutalaisasukkaat raportoivat uhkaavista tilanteista. Autojen materiaaliset vahingot ovat aika tavallisia. ”Monet kivien heittäjistä ovat pieniä lapsia”, sanoi alueen asukas, ”heitä on vaikea estää”. Myös juutalaisia lapsia kuljettavia koulubusseja kivitetään. Toisen asukkaan mukaan myös aikuisia on mukana kivien heittämisessä. ”Alueen ilmapiiri on muuttunut. Ennen oli ystävällisempää mutta jotakin on tapahtunut”. Juutalaisasukkaiden mukaan poliisi suhtautuu välillä välipitämättömästi heidän valituksiinsa. Poliisin mukaa se ei pidä paikkaansa. ”Äskettäin pidätimme kaksi nuorta miestä... Silwanissa pidätimme 9 ihmistä osallisuudesta viime aikojen kivien heittämiseen...” - Jerusalem Post 20.11.

Tytöt avioon liian nuorina
Palestiinalaisten tilastokeskus sanoo raportissaan, että 25,6% kaikista avioon vihityistä palestiinalaisalueen naisista vuonna 2008 on ollut alle 18-vuotiaita. Vastaavasti avioon vihityistä miehistä vain 1% kuuluu samaan ikäluokkaan. Koko palestiinalaisalueen väestöstä alle 18 ikäisiä on 49,4%. - Arutz 7, 20.11.

Arabilehti: Shalitin vapautuksesta sovittu
Arabilehti väittää PM Netanyahun hyväksyneen suunnitelman terroristien kaappaaman israelilaisen sotilaan Gilad Shalitin vaihdosta Israelin vangitsemiin Hamasin terroristeihin. Vaihdon ensivaiheessa Shalit kuljetettaisiin Egyptiin, joka toimisi vaihdon välittäjänä. PM:n toimistosta ei asiaa kommentoitu, kun Israel National News kysyi asiasta. Arabilähteiden mukaan vaihtopäiväksi olisi sovittu 27.11. Vahvistamattomien tietojen mukaan Israel vapauttaisi vaihdossa satoja arabivankeja. Shalitilla on kaksoiskansalaisuus. Israelin kansalaisuuden lisäksi hänellä on Ranskan kansalaisuus. Shalitin isä ei myöskään halua kommentoida asiaa, ”se ei ole ohi ennen kuin se on ohi”. Hamas puolestaan sanoo, että mitään merkittävää edistystä neuvotteluissa ei ole tapahtunut. Shalitia pidetään vankeudessa Gazan alueella. Arutz 7, 20.11. 

Italialaiset tutkijat osoittivat Torinon käärinliinan väärennökseksi 
Italialaiset tutkijat ovat onnistuneet kopioimaan Torinon käärinliinan, johon Jeesus kerrottiin käärityn kuolemansa jälkeen. Tutkijoiden mukaan koe osoittaa lopullisesti, että uskomus on legenda. Käärinliina on keskiaikainen väärennös, tutkijat sanovat. Käärinliinassa on miehen ruumiin värjäytymä. Veritahrat kertovat käsien ja jalkojen naulanrei'istä ja kylkeen isketystä haavasta, mikä on uskoville ollut todiste siitä, että käärinliina todella oli Jeesuksen. Italialaistutkijat käyttivät tuoreessa kokeessaan menetelmiä, jotka olivat saatavilla 1300-luvulla, sillä radiohiiliajoitus oli vuonna 1988 osoittanut käärinliinan olevan peräisin keskiajalta. Radiohiilitutkimus tehtiin Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, mutta kolme yhteneväistä tulosta eivät kuitenkaan vakuuttaneet kaikkia, sillä tutkijat eivät tuolloin pystyneet sanomaan, miten värjäytymä oli syntynyt. Ajoituksen luotettavuus on kyseenalaistettu myös siksi, että liinaa on paikkailtu useiden eri aikakausien materiaaleilla. Pavian yliopiston kemian professorin Luigi Garlaschellin mukaan uudet tulokset osoittavat, että värjäytymä oli tehtävissä helposti ja halvalla. Liinan epäilijät ovat aiemmin arvelleet, että väärentäjän tarkoituksena oli ilmeisesti vauhdittaa pyhäinjäännöskauppaa. Tutkijaryhmä valitsi kankaaksi keskiaikaiseen tapaan kudotun pellavan, jota vanhennettiin kuumentamalla ja pesemällä. Kangas levitettiin koehenkilön ylle, ja hänen naamiolla suojattuja kasvojaan hierottiin hapolla ja okralla, joka oli keskiajalla yleisesti käytetty väriaine. Viikossa lopputulos muistutti Torinon käärinliinaa. Garlaschelli arvelee, että lopullinen seepian sävy syntyi vuosisatojen varrella liinan haalistuessa. Ensimmäiset tiedot neljän metrin mittaisesta ja metrin leveästä käärinliinasta ovat Ranskasta vuoden 1360 paikkeilta. Torinoon sen osti Italian kuningasperhe 1570-luvulla. Liina on kärsinyt monta vahinkoa muun muassa tulipaloissa, ja nykyinen omistaja Vatikaani säilyttääkin sitä tarkoin suojattuna Torinon katedraalissa. Yleisölle liinaa esitellään sangen harvoin. Viimeksi tällainen tilaisuus oli vuonna 2000, jolloin yli miljoona ihmistä tuli katsomaan liinaa. Seuraavaksi se aiotaan ottaa näytteille ensi vuonna. Katolinen kirkko ei virallisesti väitä käärinliinaa aidoksi mutta sanoo, että se on vahva muistutus Jeesuksen kärsimyksistä. Garlaschelli esitteli tutkimuksen tuloksia myös tutkijakokouksessa. Hän kuitenkin arvelee, etteivät uusimmatkaan tutkimukset horjuta tosiuskovien luottamusta Torinon käärinliinan aitouteen. Tutkimuksen maksoi Italian ateistien ja agnostikkojen liitto, mutta Garlaschelli sanoo, ettei se vaikuttanut tuloksiin. Lähde: YLE 6.10.2009

Ääriortodoksit, sisäministeriö ja messiaaniset
Israel käyttää ääriortodoksista ryhmää murtamaan Jeesukseen Messiaana uskovat juutalaiset ja estämään heidän oleskelunsa maassa, kertoivat viranomaiset The Times -lehdelle. Messiaanisia juutalaisia on syytetty lähetystyöstä. He ovat esittäneet valituksia valtion harjoittamasta syrjinnästä ja pelottelusta heitä kohtaan. Sisäministeriön virkailija kertoi, että ortodoksiryhmä Yad L'Achim työskentelee ministeriön kanssa estämään messiaanisten juutalaisten asettumisen Israeliin. Messiaaniset pitävät Israelia hengellisenä kotinaan. ”Yad L'Achimin ja ministeriön suora yhteistoiminta on tunnettu jo aiemmin. Heillä on erityinen rooli, kun ministeriö päättää kansalaisuudesta”, sanoi virkailija. Juutalaisilla on automaattisesti laillinen oikeus saada Israelin kansalaisuus. Yad L'Achim vastustaa kaikkea mikä katsotaan juutalaisuuden assimiloitumiseksi muihin uskontoihin nähden. Heidän mukaansa he puolustavat maansa uskollisia lähetystyön vaikutuksilta. Lähetystyön leima on kaikilla kristillisillä järjestöillä. Lääkäriksi opiskeleva, saksanjuutalainen henkilö B kertoi, että hän on saanut kokea syrjintää ja häneltä on evätty maassa ololupa sen jälkeen, kun hän tuli kosketuksiin messiaanisten juutalaisten kanssa. Hän on opiskellut Israelissa jo 8 vuoden ajan ilman maassa ololupaa, eikä voi poistua Israelista. ”Tajusin alusta alkaen, että eräät ihmiset aiheuttavat tarkoituksella minulle ongelmia. Oli kummallisia yhteydenottoja, joku vieras saattoi tulla luokseni ja kertoa kuka olin, missä asuin ja pelotteli minua. Yhdessä tapauksessa he lähestyivät ystävääni.” ”Perheeni on juutalainen, se oli syynä, että tulin tänne. Halusin kiinnittyä kansalliseen identiteettiini”, lisäsi hän. Haaretz -lehden raportin mukaan samankaltaisia väärinkäytöksiä on useita. Israelin kansallisuuslakien mukaan jokainen henkilö, jolla on juutalaiset esivanhemmat, voi muuttaa Israeliin ja saada kansalaisuuden. Eräät ääriortodoksit näkevät messiaanisten juutalaisten olevan uhka juutalaiselle identiteetille. ”Nimitys messiaaninen juutalainen on valheellinen”, sanoo rabbi Dov Lifschitz, Yad L'Achimin puheenjohtaja, ”sellaista ei ole olemassa. Nämä ihmiset ovat 100 % kristittyjä... He yrittävät tekeytyä osaksi juutalaista kansakuntaa jotta voisivat asua täällä ja toimittaa tehtäväänsä käännyttää kristityiksi niin monta juutalaista kuin mahdollista.” USA:n hallinto on syyttänyt Yad L'Achimia väkivaltaisista toimista. Järjestö puolestaan syyttää USA:ta siitä, että se raportoi aiheesta jota se ei ole tutkinut kyllin tarkasti. Lähde: The Times 2.10.2009. Sheera Frenkel jaYonit Farrago: Ultra-Orthodox Jews accused of fight to keep ‘Jews for Jesus’ out.

Israel ja Obama
Israelissa pelätään, että Obaman hallinto jättää Israelin yksinään Irania ja Hamasia vastaan. Israel myönteiset kommentaattorit Melanie Phillips ja Caroline Glick varoittavat: Obama aikoo tönäistä Israelin islamin bussin alle. Phillips lainaa artikkelissaan raporttia, jonka mukaan Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja kertoi EU:n ulkoministerille, että Obama pakottaa Israelia hyväksymään ”tyydyttävän loppuratkaisun” Lähi-idän ongelmaan. Phillips kirjoittaa: ”Tämä on... erityisen typerää... Myös arabivaltiot ovat varpaillaan Iranin suhteen. Ne haluavat, että sen ydinohjelma lopetetaan vaikka väkisin. Nyt pelätään, että Obaman hallinto saattaa tehdä johtopäätöksen, että se voi elää ydinasevalta Iranin kanssa... Palestiinalainen valtio tulee olemaan Iran siinä merkityksessä, että Hamas hallitsee sen islamilaista tasavaltaa. Ajatus, että Palestiinan valtio ei olisi uhka Israelin turvallisuudelle, on naurettava.” Lähes 80% äänestäneistä Amerikan juutalaisista antoi äänensä Obamalle. Phillips jatkaa: ”He tekivät niin, koska heidän liberaali itsetuntonsa on heille tärkeämpää kuin juutalainen valtio, jonka olemassaolon ja turvallisuuden vaateet eivät saa uhata heidän asemaansa Yhdysvaltain eliitissä.” Artikkelissaan The Washington Timesissa Caroline Glick ja Eli Lake tuovat esille USA:n apulaisulkoministeri Rose Gottemoeller'in ilmoittaman kannan, jonka mukaan USA olisi luopumassa kannastaan puolustaa Israelin ydinasevalmiutta, koska se on aina katsottu puhtaasti puolustukselliseksi. Lausunnossaan YK:lle Gottemoeller  ei tee eroa USA:n liittolaisten tai vihollisten oikeuteen pitää ydinaseita. Glick jatkaa, ”He (Obaman hallinto) eivät välitä, vaikka heti seuraavana päivänä siitä kun Hamas sanoi lopettaneensa hyökkäykset Gazasta Israeliin, tämä Iranin kontrolloima terroristivalta ampui useita raketti-iskuja Israelin siviilikohteisiin.” Arutz 7 elokuu 2009. 

Sotilaan kohtalo
Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoo maansa tekevän ”paljon työtä” jotta vangittu israelilainen sotilas Gilad Schalit vapautettaisiin. Mubarak kutsui sotilasta ”vangiksemme”. Hän ilmoitti, että myös Saksan edustajat ovat mukana toimissa sotilaan vapauttamiseksi.  Mubarakin mukaan Israelin toimet eivät kuitenkaan edistä vapauttamista. ”Sopimus oli, että me vastaanotamme ja huolehdimme Schalitista ja kun Israel on vapauttanut tietyn määrän (palestiinalais) vangeista me luovutamme Schalitin heille”, sanoi Mubarak amerikkalaisen TV-aseman haastattelussa.  ”Me noudatamme yhä tätä ja tiedusteluorganisaatiomme toimii sen hyväksi. Olemme toiveikkaita asian suhteen.” Mubarak sanoi myös olevansa Iranin opposition puolella. ”Sanon Iranille: jos te valitatte ulkovaltojen sekaantumisesta islamilaisen tasavaltanne asioihin, sanoisin teille, älkää te sekaantuko muiden arabivaltioiden sisäisiin asioihin, kuten Libanonia, Hamasia ja muita koskien. Kun valitatte muiden sekaantumista sisäisiin asioihinne, älkää itse sekaantuko muiden maiden asioihin.” Mubarakin mukaan koko Lähi-idän tulisi olla vapaa massatuhoaseista, olkoon kyseessä ”ydinase tai muu ase, Iranissa tai Israelissa”. Jerusalem Post elokuu 2009.

Magen Avraham
Vain muutama sata metriä Libanonin parlamentin rakennuksesta Beirutissa sijaitsee kuuluisa juutalainen synagoga Magen Avraham. Synagogaa on pidetty Libanonin kauneimpana synagogana. Nyt sen mittavat entistämistyöt on saatu alulle. Monet arabityöntekijät, suurin osa shiamuslimeja, korjaavat raunioitunutta rakennusta. Korjaustöiden kestoksi sanotaan ainakin yksi vuosi. Työt rahoittaa ja siitä on vastuussa Libanonin juutalaisyhteisö. Yhteisö vastaanottaa ja saa lahjoituksia projektiin. Töiden piti alkaa jo 2006 mutta Libanonin sota pitkitti aloittamista aina vuoteen 2009. Magen Avraham on nimetty Moishe Abraham Sassonin mukaan. Sasson oli varakas Calcuttan juutalainen joka lahjoitti varat synagogan rakentamiseen 1926. Libanonin sisällissodan vuosina 1975-1990 rakennus sai mittavia vaurioita samalla kun maan juutalainen väestö väheni. Nyt Libanonissa asuu vain n. 200 juutalaista, kun ennen sisällissotavuosia heitä oli n. 22 000. Juutalainen yhteisö omisti 18 synagogaa ja Magen Avraham oli niistä kaunein. Se palveli sekä uskonnollisena että toiminnallisena keskuksena maan juutalaisia. II maailmansodan aikana synagoga toimi maanalaisen sionistiliikkeen tukikohtana. Se oli myös monien Palestiinaan maahan muuttavien juutalaisten välietappi. Synagoga säästyi lopullisesta tuhosta, kun se pääsi Libanonin historiallisten paikkojen luetteloon. Libanonin hallituksen päätös sallia sen korjaaminen oli harvinainen yhteispäätös maan kilpailevien puolueiden kesken, mukaan lukien Hizbullah. Joidenkin libanonilaisten päivälehtien mukaan synagoga ei kuitenkaan enää toimisi synagogana vaan yleisenä museona. Juutalaisyhteisö kiistää väitteen, ”on huhuja, että synagogasta tulisi museo. Se ei ole totta, koska synagoga oli ja tulee olemaan Libanonin juutalaisen yhteisön sydän ja sen uskonnollisen sekä sosiaalisen ja yhteisöllisen toiminnan keskus.” Jerusalem Post elokuu 2009.

Herodeksen louhos
Louhos, josta toimitettiin kivet Jerusalemin toiseen Temppeliin, on löydetty aikana jolloin temppelivuoren nykyiset muslimiviranomaiset pyrkivät tuhoamaan todisteet juutalaisesta Temppelistä. Israelilaiset arkeologit uskovat löytäneensä louhoksen sijainnin. Paikka on Ramat Shlomo, noin 4 km pohjoiseen Jerusalemin Vanhasta kaupungista. Ramat Shlomossa aiottiin rakentaa koulu ko. paikalle. Israelin muinaismuistovirasto halusi kuitenkin varmistaa, onko rakennuspaikka arkeologisesti arvokas. Koekaivaukset toivat päivänvaloon löytöjä, joiden pohjalta Jerusalemin pormestari Uri Lupolianski keskeytti rakennushankkeen ja antoi 90 000 USD kaivausten jatkamiseen. Louhos kattaa n. 5000 m2 alueen. Siellä on suuria, pituudeltaan n. 3-8 metrisiä kivilohkareita. Niiden koot ovat samoja joita nähdään temppelivuoren perustuksissa ja Länsimuurissa. 20 tonnia painavia kiviä oli hakattu irti peruskalliosta. Muinaismuistoviraston arkeologi Yuval Baruchin mukaan kivet irrotettiin kalliosta hakkaamalla syvät ja kapeat urat kappaleen ympärille. Sitten kymmeniä rautatankoja lyötiin kappaleen alle, muutamien senttien välein, kunnes kivikappale irtosi peruskalliosta. Arkeologit löysivät myös yhden ko. rautatangoista. Tanko oli edelleen kiinni lohkareessa, johon sen oli lyöty yli 2000 vuotta sitten. Louhoksesta saatavaa valkoista kalkkikiveä, jota kutsuttiin nimellä malcha, kuninkaallinen, käytettiin yleisiin ja kuninkaallisiin rakennuksiin. Vaikka Jerusalemin ympäristöstä on paikallistettu useita louhoksia, niistä ei ole voitu louhia niin massiivisia kiviä kuin tästä. ”Nämä ovat ensimmäiset löydetyt kivet, jotka on hakattu temppelialueen muureihin”, sanoi Baruch. Louhoksen paikka on Shuafatin kukkulalla, noin 75 m temppelivuorta korkeammalla. Louhokselta kulki tie alaspäin kohti temppelialuetta ja sitä pitkin härät vetivät suuria kivilohkareita. Arkeologit löysivät myös kolikoita ja astioita, jotka ajoitettiin Herodeksen aikaan kuuluviksi. Herodes hallitsi Rooman vallan aikaan vuodesta 37 eKr. kuolinvuoteensa n. 4 jKr. saakka. Hänet tunnettiin suurena rakentajana ja hänen suurin projektinsa oli toisen Temppelin korjaus- ja laajennustyö. Toinen temppeli korvasi pienemmän temppelin, joka oli pystytetty paikalle sen jälkeen, kun Babylonian maailmanvalta tuhosi ensimmäisen Temppelin vuonna 586 eKr. Toisen Temppelin tuhosivat roomalaiset vuonna 70 jKr. Elokuu 2009.


Onko Al Aksa moskeijan alla kirkko?
Israelilainen arkeologi Tzachi Zweig on saanut haltuunsa ainutkertaisen valokuva-arkiston. Al Aksan moskeijan alueella Temppelivuorella on historian aikana tehty vain yksi kaivaus, brittiläisen arkeologi R.W.Hamiltonin toimesta. Kuvat ovat hänen kaivauksestaan. Niissä näkyy bysantin aikainen mosaiikkilattia, joka voi olla joko kirkon tai luostarin jäänteitä. Kuvat ovat erityisen tärkeitä, koska ne kuvaavat aluetta, jonne ei enää ole pääsyä. Hamilton teki alueella kaivauksia 1927 ja 1937 maanjäristysten jälkeen. Hän kuvaa työtään kirjassaan The Structural History of Al Aksa Mosque. Zweigin mukaan kuva bysantin aikaisesta lattiasta tarkoittaa ilman epäilystä, että paikalla on sijainnut julkinen rakennus, kuten kirkko. Samanlainen mosaiikki löytyy sitä paitsi myös Jeesuksen syntymäkirkosta, Betlehemissä. "Julkisen rakennuksen olemassaolo Temppelivuorella bysantin aikaan on yllätys, koska käytettävissä olevissa historiallisissa teksteissä ei ole siitä mainintaa", sanoi Zweig. Heprealaisen yliopiston mosaiikki-asiantuntija Rina Talgamin mukaan lattia ajoittuu 5.-7. vuosisadoille, eli ennen kuin Al Aksaa alettiin rakentaa. Hän oli yllättynyt löydöstä, sillä bysantin ajan pyhiinvaeltajien tekstit kuvaavat aluetta tyhjänä ja hylättynä. Talgam uskoo olevan riittävästi todisteita siitä, että mosaiikki on osa kirkkorakennusta, ehkä siihen liittyvän majoitustilan tai vastaavan lattiaa. Toukokuu 2009.

Jenin: entinen terroristien pesäpaikka
Samarian pohjoisosassa sijaitseva Jenin palauttaa mieleen muistoja itsemurhaiskijöistä, joiden pesäpaikkana se toimi. Huolimatta synkästä menneisyydestään Jenin on nyt Israelin ja mahdollisen palestiinalaisvaltion yhteistyön mallialuetta. Jenin, entinen Hamasin tukikohta, valittiin kokeilualueeksi siitä, kuinka palestiinalaiset poliisivoimat onnistuvat turvallisuuden valvonnassa Israelin luovuttaessa sen heille. Ennen kuin valvontavastuu annettiin palestiinalaisille, Israelin armeija onnistui miltei täysin puhdistamaan kaupungin terroristeista. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Israelin armeija on voinut pysytellä poissa Jeninin kaduilta, joita valvoo nyt palestiinalaispoliisi. Viime aikoihin saakka tämä 35 000 asukkaan kaupunki tunnettiin laittomuudesta ja rosvoistaan. Nyt se on turvallisempi paikka turisteille ja sen portit ovat auki Israelin arabeille myös kaupantekomielessä. Israelin laki ei salli maan juutalaisen kansanosan vierailuja palestiinalaisissa kaupungeissa. Useat ulkomaiset investoijat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa suunniteltua teollisuusaluetta kohtaan. Entinen räjähdysherkkä Jenin on kokemassa muutosta Yhdistyneen Arabiemiraatin rahoituksella ja Israelin arabiliikemiesten tuella. Kaikki tämä ei kuitenkaan takaa suurta mielenmuutosta vaikka olosuhteet muuttuvatkin. Esimerkki tästä on entinen Fatahin sotilaallisen siiven johtaja, Jeninin nykyinen kuvernööri Qadoura Mousa, joka vietti 12 vuotta israelilaisessa vankilassa. Mousa sanoo, että ”miehityksen päättyminen on meille tärkeämpää kuin talous”. Teollisuusalueprojekti Jeninin ja sen naapurina olevan Israelin Gilboan alueen välillä kuitenkin edistyy ja myös Mousa on mukana. Projekti alkoi jo vuonna 1997 Saksan ja palestiinalaisen osapuolen neuvotteluilla, mutta palestiinalaisten kansannousu viivytti suunnitelmien toteuttamista. Nyt alueen rakentaminen on alkanut ja Saksan, Turkin ja Etelä-Korean hallitukset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa ne lupaavat investoida alueelle yhteensä 200 milj. USD. "Tämä on Palestiina - Israel - Eurooppa yhteistyötä. Projekti on kansainvälinen, paikka on keskeinen, enkä usko sen epäonnistuvan", sanoi Mousa. Vielä vajaa 10 vuotta sitten tuhannet palestiinalaiset kävivät Israelissa työssä. Nyt kun matkustamista valvotaan tarkemmin, palestiinalaisten työttömyys on 58% ja yhä nousussa. Palestiinalaiset syyttävät surkeasta tilanteestaan Israelin tarkastuspisteitä, mutta suurin osa  niistä pystytettiin vasta sen jälkeen, kun palestiinalaiset ääriryhmät alkoivat lähettää itsemurhaiskijöitään Israelin kaupunkeihin. Teollisuusalueelle on tarkoitus saada 10 000:lle palestiinalaiselle työpaikka ilman, että heidän pitäisi kulkea Israelin alueelle. Ajatusten ja ideoiden lisäksi mitään konkreettista ei vielä voida luvata. Mousa  myöntää sen, mutta sanoo samalla, että viime kuukausien aikana edistymistä on tapahtunut enemmän kuin muutaman viime vuoden aikana yhteensä. Toiveena on, että yhteinen teollisuuteen panostaminen toisi rauhaa lähemmäksi. Ainakin Mousa ja hänen israelilainen yhteistyökumppaninsa Dani Attar ovat päässeet hyvään yhteistyöhön. Atar johtaa Gilboan alueneuvostoa. Gilboa koostuu juutalaisista ja arabikaupungeista ja sen alue rajoittuu turva-aidan toisella puolella olevaan Jeniniin. Teollisuusalueella Jeninin puoli keskittyisi lähinnä vientiin tarkoitettujen tuotteiden valmistukseen ja Israelin puoli niiden kuljetukseen ja markkinointiin. Gilboan 30 000:sta asukkaasta 60% on juutalaisia ja 40% arabeja. Asukkaat ovat onnistuneet luomaan oman yhteistyömallinsa Israelin alueen sisällä. Silti kummallakin puolella on hankkeeseen epäilevästi suhtautuvia. Israelilaisen arabikaupunki Qabatian asukas Mohammed Kamil ei täysin usko hankkeeseen niin kauan, kuin lahjonta ja korruptio vallitsee palestiinalaisviranomaisten keskuudessa. "Mousa on varas, joka haluaa rahaa vain itselleen. Mitä hän on tehnyt Jeninin asukkaiden hyväksi? Jos Länsirannalla ei olisi varkaita, siellä olisi kukoistavaa liiketoimintaa, joka toisi alueelle paljon työpaikkoja." Kamil haluaa toimia yhteistyössä ensisijaisesti israelilaisten kanssa, koska he ovat luotettavia: "Heillä on säännöt ja he noudattavat niitä." Hän ei myöskään suhtaudu kovin positiivisesti Palestiinan valtioon. "Israelilaiset syntyivät ennen meitä, he olivat täällä jo tuhansia vuosia sitten. Me lähdimme, eivät he."
Lähde: Nicole Jansezian, Israel Today, toukokuu 2009.

Mitä Israelin juutalaiset ajattelevat kristityistä?
Mikä on israelilaisten asenne kristittyjä kohtaan? Asiaa on usein pohdittu erityisesti siitä alkaen, kun paavi Benedict XVI tammikuussa 2009 palautti virkaan englantilaisen katolisen piispan Richard Williamsonin. Williamson tuli tunnetuksi, kun hän vuonna 1988 kielsi holokaustin koskaan tapahtuneen. Israel valmistautuu paavin vierailuun toukokuussa 2009. Monet kristityt eivät ole katolisia, mutta israelilaisille paavi ja katolinen kirkko ovat usein niitä, jotka edustavat kristillisyyttä. Siksi tosikristittyjen on tärkeää käydä Israelissa, jotta ymmärrettäisiin ero ”kristittyjen” ja uudestisyntyneiden uskovien välillä. Otsikon kysymyksen merkeissä The Jerusalem Institute for Israel Studies ja The Jerusalem Center for Jewish-Christian Relations tekivät tutkimuksen Israelin juutalaisten keskuudessa. Sen mukaan 54 % maallisista juutalaisista näkee kristillisyyden olevan lähempänä juutalaisuutta kuin islamia. Huomattavaa on, että uskonnollisista juutalaisista vain 17 % katsoo asian olevan näin. 48 % ortodoksijuutalaisista katsoo, että juutalaisuus on lähempänä islamia kuin kristillisyyttä. Maallistuneet juutalaiset ovat paljon avoimempia kristillisyydelle kuin uskonnolliset. Kysymykseen, ”pitäisikö kristinuskontoa opettaa kouluissa”, maallisista juutalaisista 68 % vastasi myönteisesti. 52 % sallisi myös UT:n opetuksen kouluissa. Uskonnollisten keskuudessa kielteiset luvut samoista asioista olivat 73 % ja 90 %.  On huomattava, että vain n. 20 % israelilaisista on uskonnollisia. Selvä ero oli myös Euroopasta ja arabimaista tulleiden juutalaisten välillä. Edelliset pitivät juutalaisuutta ja kristillisyyttä läheisimpinä uskontoina, kun taas arabimaista tulleet katsoivat juutalaisuuden ja islamin olevan yhtenäisempiä. Suurin ongelma juutalaisille näyttäisi olevan Jumalan kolminaisuus. Juutalaiset pitävät tätä oppina kolmesta eri jumalasta ja viittaavat 2Moos.20:3 käskyyn: ”Älä pidä muita jumalia minun rinnallani”. Islamissa taas on vain yksi jumala: Allah. Maallisista juutalaisista 51 % katsoo arabikristittyjen suhtautuvan positiivisesti Israeliin. Uskonnollisista juutalaisista 62 % katsoo heidän suhtautuvan kielteisesti. Ortodoksijuutalaisista 51 % haluaisi kehottaa arabikristittyjä lähtemään maasta, ”kristityt eivät kuulu tänne, elleivät pidä Nooan seitsemää käskyä”, sanoi rabbi David Stern. Rabbin mukaan kristityt voivat vierailla maassa, mutta he eivät saisi omistaa maata eivätkä asua siellä, koska Jumala antoi maan juutalaisille. Uskonnollisten keskuudessa on muitakin mielipiteitä. Ääriortodoksi Sarah Berkowitzin mukaan hänen suhteensa kristittyihin on viime vuosina ollut positiivinen. Syynä on enimmäkseen yhteinen ääri-islamia vastustava kanta. Ortodoksijuutalainen Oren Taz sanoi kristittyjen olevan tervetulleita maahan, jos he eivät yritä käännyttää ketään. Maallinen juutalainen Joseph Beck sanoi puolestaan, ettei hänellä ole mitään kristittyjen maassa olemista vastaan. Juutalaisten keskuudessa kasvava yleinen myönteisyys kristittyjä kohtaan on huomioitu myös israelilaisten poliitikkojen taholta. Amerikkalainen Richard Brodgen on kristitty, joka on asunut Israelissa seitsemän vuotta. Kysyimme, kokeeko hän tulleensa hyväksytyksi kristittynä. Richard vastasi siihen myöntävästi. ”Koen, että israelilaiset ja erityisesti maalliset israelilaiset ovat avoimia ja valmiita kuulemaan asioista kristityn näkökulmasta. Mutta myös uskonnollinen vuokra-isäntäni on kutsunut minut useita kertoja viettämään sapattia ja vierailemaan synagogassa. Pidän asunnossani hartaustilaisuuksia, laulamme lujaa eikä kukaan vaivaa meitä. Mutta vapauteni johtuu paljolti siitä, että olen ei-juutalainen uskova, en juutalaisuskova. Siksi en ole heille uhka.” Juutalaisia uskovia pidetään uhkana juutalaisuudelle. ”Koska juutalainen identiteettini on yhteydessä Jeesukseen, se tekee minut vieraaksi muille israelilaisille”, sanoi Victor Kalisher, juutalaisuskova ja Bible Society in Israel -järjestön johtaja. ”Vieras tunne on seurausta siitä, että olen juutalainen, joka uskoo Jeesukseen, jonka he taas katsovat olevan vieras juutalaiselle uskonnolle. Joidenkin kohdalla Jeesus edustaa antijuutalaista uskontoa.” Vallitseeko Israelissa uskonnonvapaus? Kalisherin mukaan näin on asianlaita yleisesti ottaen. Samoin asian kokee myös Richard Brodgen, joka sanoo hyväksyvänsä hallituksen asettamat rajoitukset: alle 16-vuotiaita ei saa evankelioida eikä juutalaisia saa lahjoa kääntymään kristinuskontoon. Allan Peralta on filippiiniläinen, maassa 8 vuotta asunut ja nykyinen seurakunnan johtaja. Työkseen hän hoitaa vanhaa rabbia. ”Juutalaiset ovat ystävällisiä meitä filippiiniläiskristittyjä kohtaan. Minä ja filippiiniläisistä koostuva seurakuntani pidämme israelilaisia ja juutalaista kansakuntaa parhaina maan päällä. He eivät jaa meidän uskoamme Jeesukseen, mutta hyväksyvät meidät ja yhteiselo sujuu kaikin puolin. Oma uskoni on vain vahvistunut, kun olen tullut tuntemaan Jeesuksen juutalaisen taustan.”
Kyselyn tulokset:
-Pitääkö Israelin kristittyjen saada vapaasti harjoittaa uskontoaan? Maallistuneista (M) 71 % kyllä, uskonnollisista (U) 68 % ei.
-Pitääkö seurakuntien toimintaa Israelissa rajoittaa? M 48 % ei, U 48 % kyllä.
-Vaivaako ristinmerkki sinua? M 91 % ei, U 60 % kyllä.
-Voiko juutalainen järjestö ottaa apua vastaan kristityiltä? M 70 % kyllä, U 79 % ei.
-Onko katolisen kirkon asenne juutalaisia ja judaismia kohtaan positiivinen? M 43 % kyllä, U 65 % ei.
-Saako kristitty sotilas käyttää valassaan UT:ia? M 56 % kyllä, U 62 % ei.
-Saako juutalainen mennä kirkkoon? M 80 % kyllä, U 83 % ei.
-Ovatko Israelin kristityt lähetyssaarnaajia? M 82 % ei, U 43 % kyllä.
-Onko kristillisyys epäjumalanpalvontaa? M 66 % ei, U 78 % kyllä.
J. Jerries ja M. Schneider - Israel Today, huhtikuu 2009.

Mikve
Heprean sana mikvah tarkoittaa veden keräämistä ja viittaa rituaalikylpyyn, jonka kautta ihmiset, astiat ja muuta tavarat voitiin julistaa epäpuhtaista puhtaiksi. Mikve on yksi juutalaisyhteisön elintärkeistä perinteistä synagogan ja hautapaikan lisäksi. Mikvea koskevat säännöt löytyvät Mishnan traktaatista Mikvaot. Sen mukaan henkilön koko ruumis pitää kastaa kuplivassa tai virtaavassa vedessä, eli lähteessä, joessa, järvessä tai meressä. Useimmissa muinaisissa mikveissa käytettiin pohjavettä ja siksi ne sijaitsivat syvällä maan sisässä. Juutalaisen lain mukaan veden määrän tuli olla ainakin 40 seah-mittaa (muinainen tilavuusmitta, vastaa n. 800 ltr.), jotta puhdistautuva saattoi kastautua kokonaan.Miehet puhdistautuivat rituaalikylvyssä ennen sapattia ja muita juhlapyhiä sekä ennen häitään. Naiset kävivät mikvessa ensimmäisen kerran ennen häitään ja sen jälkeen aina kuukautiskierron ja synnytyksen jälkeen. Ihon ja veden välissä ei saanut olla mitään, ei koruja eikä meikkejä edes kynsissä, joten mikveen tuli mennä täysin alasti. Vedessä piti kastautua niin, että myös tukka kävi täysin veden alla. Juutalaiseen uskontoon kääntyneet kävivät mikvessa ennen kuin heidän kääntymisensä oli virallinen. Uudet padat ja pannut piti myös kastaa mikvessa, jotta ne voitiin katsoa rituaalisesti puhtaiksi, kosheriksi (3Moos.15:5, 16:4, 4Moos.19:19, 5Moos.23:12). Mikvessa piti myös kastautua mm., jos oli koskenut kuolleen ruumiiseen. Israelissa arkeologit ovat kaivaneet esiin monia raamatunajan mikve-altaita. Niitä on löytynyt myös aavikolta, jossa veden saanti on vaikeaa. Qumranista on löydetty essealaisten lahkon mikve-altaita. Aina ennen Herralle pyhittäytymistään essealaiset kastautuivat vedessä kolme kertaa samalla rukoillen. Epäpuhdas ihminen laskeutui mikveen leveämmän portaikon ja nousi altaasta puhtaana kapeamman portaikon kautta. Tätä symboliikkaa kuvaa mm. Matt.7:13-14: ”Menkää ahtaasta portista sisälle, sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.” Muinaiset kristityt jatkoivat mikve rituaalikastetta, esimerkkinään Johannes Kastaja, joka kastoi Jeesuksen Jordan-virrassa. Turkissa, Anatoliassa on fresko 7. vuosisadalta, jossa näytetään Jeesus ja muita kastautumassa kokonaan vedessä. Aina 6. vuosisadalle Negevin alueen kristityt kastettiin ristin muotoon louhituissa mikve-altaissa, joiden tilavuus oli tuo ennen mainittu n. 800 ltr. Näissä mikveissa oli kaksi portaikkoa, kuten Qumranin alueen mikve-altaissa: leveämpi ja kapeampi portaikko. Henkilö astui veteen, kastautui ristin keskellä ja nousi altaasta kapeampaa portaikkoa pitkin. Toimitus symboloi uuden elämän alkua Kristuksessa. Ludvig Schneider - Israel Today, huhtikuu 2009.

Euroopassa pidetään juutalaisia syypäänä lamaan
Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista eurooppalaisista katsoo, että juutalaiset eivät ole lojaaleja asuinmaalleen ja että heillä on liikaa valtaa taloudessa ja rahamaailmassa. Tutkimus tehtiin seitsemässä Euroopan maassa: Itävallassa, Ranskassa, Unkarissa, Puolassa, Saksassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa joulukuussa 2008-tammikuussa 2009. Otos käsitti 3500 täysi-ikäistä ihmistä, 500 jokaisesta maasta. Raportti julkaistiin nimellä Attitudes Toward Jews in Seven European Countries. Sen mukaan 31% vastaajista piti juutalaisia syypäänä nykyiseen talouslamaan. Kaikista 40% uskoi, että juutalaisilla on liian paljon valtaa talouselämässä. Unkarissa, Puolassa ja Espanjassa luku oli yli 50%. Tulos oli samankaltainen kuin vuonna 2007 tehty Anti Defamation League (ADL) -järjestön tutkimus. ”Se osoittaa, että antisemitismi on hyvin elossa monien eurooppalaisten mielissä. On huolestuttavaa, että antisemitistisessä ajattelussa - kuten syytöksissä juutalaisten epälojaalisuudesta, vaikutuksesta talouteen ja vastuusta Jeesuksen kuoleman suhteen - ei näytä tapahtuvan muutosta”, sanoi Abraham H. Foxman, ADL:n kansallinen johtaja. ”Globaalin taloudellisen kriisin liepeillä vahva uskomus juutalaisten vaikutukseen taloudessa ja raha-asioissa on erityisen huolestuttavaa”, lisäsi Foxman, ”selvästikin vanhat antisemitistiset uskomukset eivät häviä helposti, etenkään mantereella, jossa juutalaisiin ja juutalaisten instituutioihin kohdistuu vihamielisiä hyökkäyksiä Gazan sodan jälkeen.” Vertaus 2007 tutkimukseen osoittaa, että antisemitismi on ennallaan niissä maissa, joissa tutkimus tehtiin. Iso-Britannia on ainoa maa, jossa todettiin vähentymistä. Uskomus, että ”juutalaisilla on liikaa valtaa rahamaailmassa” oli kahden vuoden aikana saanut lisää kasvua Unkarissa 7%, Puolassa 6% ja Ranskassa 5%. Osallistujille esitettiin seuraavia väittämiä joista sai olla samaa tai eri mieltä:
-Juutalaiset ovat lojaalimpia Israelille kuin omalle asuinmaalleen.
-Juutalaisilla on liikaa valtaa rahamaailmassa.
-Juutalaisilla on liikaa valtaa kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.
-Juutalaiset puhuvat liikaa siitä, mitä heille tapahtui holokaustissa.
-Juutalaiset ovat vastuussa Kristuksen kuolemasta.
Lopuksi vastaajilta kysyttiin, vaikuttaako heidän mielipiteisiinsä Israelin valtion toimet ja onko Euroopan juutalaisia vastaan osoitettu vihamielisyys tulosta antijuutalaisuudesta vai onko se vihanosoitus Israelin valtiota vastaan. 
-Lähes puolet vastaajista uskoi, että juutalaiset ovat ensisijassa lojaaleja Israelille. Saksassa, Puolassa ja Espanjassa vaihtoehto ”mahdollisesti totta” sai puolelleen 64% vastaajista.
-Lähes 40% uskoi juutalaisilla olevan liikaa valtaa rahamaailmassa, Unkarissa luku oli 67%.
-Juutalaisten valtaan kansainvälisillä finanssimarkkinoilla uskoi 41%, Espanjassa luku oli 74%.
-Vastaajista 44% piti “mahdollisesti totena” sitä, että juutalaiset puhuvat liikaa holokaustista. Huomattava osa oli sitä mieltä, että väite on aivan tosi. Yli 50% Itävallan, Unkarin ja Puolan vastaajista olivat väitteen kanssa täysin samaa mieltä.
-Jeesuksen kuolemasta juutalaisia syyttäviä löytyi 23% vastaajista.
-Israelin valtion vaikutuksen myönsi 23%. Heistä 58% sanoi mielipiteensä juutalaisista muokkaantuneen pahemmaksi Israelin valtion toimien takia. 
-Juutalaisvihamielisyyden syyksi 38% sanoi antijuutalaisuuden, 24% katsoi sen olevan tulosta vihamielisyydestä Israelin valtiota kohtaan. Unkarissa ja Puolassa enemmistö katsoi syyn olevan antijuutalaisuus. Espanja oli ainoa maa, jossa Israel-vastaisuus sai enemmän ääniä kuin antijuutalaisuus, 38% vastaan 26%. 
- Globaalista talouskriisistä juutalaisia syyttäneitä oli 31%. Juutalaisia pidettiin ”paljon”, ”melko paljon” tai ”vähän” syypäinä.
Kaikkiaan 57% vastaajista katsoi maansa hallituksen tekevän tarpeeksi turvatakseen maansa juutalaisten turvallisuuden. Itävalta ja Saksa olivat tässä kärjessä, kun taas Unkarissa ja Puolassa uskottiin hallituksen tehneen vähiten juutalaisten kansalaisten turvallisuuden hyväksi. Lähde: Spero News, huhtikuu 2009.

Muslimit vainoavat kristittyjä
Palestiinalainen kirjoittaja arvosteli arabimaiden harjoittamaa kristittyjen sortoa. Erityisesti hän puuttui siihen, mitä hänen omalla alueellaan, palestiinalaisten hallinto-alueella, tapahtuu. Abd Al-Nasser Al-Najjar kirjoitti AL-Ayyam lehdessä: ”Kristityt ovat vainon kohteena ei vain Irakissa, vaan useimmissa arabimaissa, huolimatta heidän lukumäärästään. He kärsivät kaikesta mahdollisesta syrjinnästä ja karkotuksista. Ainoastaan arabiviranomaiset eivät vaikene asiasta, vaan hälyttävintä on, että myös arabien älymystö, eliitti, kansalaisjärjestöt, johtajat ja yksityinen sektori toimivat samoin...
Tilastojen mukaan Irakissa oli vuonna 2005 kristittyjä 800 000. Vuoden 2008 alkupuolella määrä oli puolittunut, eli 50% Iranin kristityistä oli joutunut jättämään kotinsa ja maansa...
Olkaamme rehellisiä itsellemme ja sanokaamme rohkeasti, että palestiinalaiset kristityt ovat joutuneet kärsimään monista iskuista. Silti he joutuvat kärsimään salassa, jotta eivät herättäisi huomiota. En tarkoita tällä miehityksen aiheuttamaa kärsimystä... vaan palestiinalaisten omia toimia viimeisten 20 vuoden aikana... mukaan lukien, kun kristittyjen omaisuutta on viety erityisesti Betlehemissä ja Ramallahissa...
Ne, jotka varastavat kristittyjen omaisuutta ovat vaikutusvaltaisia tai heidän tukenaan on vaikutusvaltainen taho, kuten korkea-arvoisia sotilashenkilöitä tai klaanien johtajia...
Suurin perusongelma saattaa liittyä kulttuuriin. Me jatkamme kauhistuttavan kulttuurin syöttämistä lapsillemme, jotka näkevät kristityt lainsuojattomina... ja ulkopuolisina... Meidän tulee nostaa äänemme ja palauttaa kristittyjen oikeudet jotka heiltä on riistetty, jotta... voimme turvata kotimaamme yhteneväisyyden ja palestiinalaisten asian oikeutuksen...
Emme tarvitse tekoja, vaan jatkuvia toimia sekä totuutta joka voidaan esittää tyrannimaisille johtajille, ettei kävisi niin, että vain papit ja vanhat miehet ovat kohta ainoat kristityt jäljellä Pyhässä maassa ja Jeesuksen syntymäkaupungissa.” Maaliskuu 2009. MEMRI

Meidät kasvatettiin valheessa
Muhammad al-Ta’i, irakilaisen TV-kanava Al-Fayhaan päätoimittaja, kirjoittaa iskusanoista, joita arabidiktatuurit käyttävät ”traumatisoidakseen” kansaansa. Sen pitäisi loppua, kirjoitti al-Ta’i arabilehti Elaph’issa: ”Sanat ’yhteistyö’, ’maanpetos’, ’kansakunnan hyvä’, ’nationalismi’ ja ’rakkaus kansaan’ ovat termejä, joita on toistettu jatkuvasti. Näille termeille hallitus antaa kuitenkin omat selityksensä ja merkityksensä. Tuo hallitus, joka on valmis uhraamaan kansansa ’kansallisen yhteyden’ nimissä...
Sadat tuhannet irakilaiset ovat kadonneet ’rakkauden kansaan’ takia, ja miljoonat ovat muuttaneet pois pelastuakseen diktaattorin ’kansallismielisyydeltä’... Tämä kuvio toistuu monissa arabimaissa. Näemme näiden maiden ’kansalaisia’ teloitettavan, pidätettävän ja kidutettavan, koska heidän on oletettu olleen yhteydessä ulkomaalaisten kanssa. Samaan aikaan noissa maissa hallituksen omistamat sanomalehdet saattavat kirjoittaa hallituksen ’kansallismielisyydestä’, joka on tuottanut jonkun poliittisen hyödyn juuri sen maan suhteen, johon teloitetut ovat olleet yhteydessä...
Kaikki tämä ristiriitaisuus jättää kansalaiset kaikkialla, ja erityisesti Irakissa, hämmennyksen tilaan... 
Pitäisikö Qatarin hallitusta pitää petturina ja vihollisen kanssa yhteistyötä tekevänä kansalaistensa silmissä, kun se on antanut alueeltaan USA:lle sen Lähi-idän suurimman sotilastukikohdan? Pitäisikö Saudi-Arabiaa pitää vihollisen kanssa yhteistoimintaa harjoittavana, koska sillä edelleen on erinomaiset ja strategiset suhteet USA:n? Onko Jordania petturi, koska sillä on diplomaattiset siteet Israeliin? Entä Egypti samoin, arabinationalismin maa?...
On vaikeaa saada selviä vastauksia kysymyksiin. Iskulauseiden kautta kansalaiset ovat hallitustensa traumatisoimia. Näin kansalaiset on jätetty yksinvaltaisuuden, toivottomuuden ja sanojen ristiriitaisuuksien hämmennykseen.” Maaliskuu 2009. MEMRI

Israelin arabit armeijassa
Israelilaisen viikkolehden Makor Rishonin mukaan yhä useampi maan arabinuori on valmis palvelemaan Israelin armeijassa. Nämä arabit kuuluvat maan ”kristittyihin arabeihin” muslimiuskonnon sijasta. ”Yhä useampi nuori arabikristitty palvelee maan aselajeissa huolimatta Israel-palestiinalaiset konfliktin kärjistymisestä. He tulevat eri kirkkokunnista mutta ovat samaa mieltä sionisti-aatteesta ja haluavat palvella maan armeijassa huolimatta arabialueiden vihamielisyydestä asiaa kohtaan.” Faadi Khoury on yksi arabinuori, joka suorittaa asepalvelusta Israelin armeijassa. Hänen mukaansa halu ja tarve palvelukseen tulee, ”...uhasta jota koemme musliminaapuriemme taholta... Monet kristityt arabit ymmärtävät, että Hamas haluaa tuhota heidät kuten juutalaisetkin.” Obayad Najin kolme poikaa palvelee armeijassa: ”Sanon Hamasista sen, että henkilö, joka aikoo tappaa sinut, pitää tappaa ennen kuin hän tekee sen, hänet pitää tuhota...” Maaliskuu 2009.
Israel Today

Herodeksen hauta
Uudet löydöt Herodiumista, Betlehemin läheltä, todistavat paikan Raamatussa mainitun kuningas Herodeksen hautapaikaksi. Heprealaisen yliopiston arkeologit löysivät useita jäänteitä sarkofageista, joiden uskotaan kuuluneen Herodeksen perhekunnalle. Kaivauksia johtavan Ehud Netzerin mukaan löydettiin myös arkkitehtonisesti korkeatasoinen, n. 25 m korkea rakennelma jossa kupolikatto. Herodium on ihmistekoinen, ylöspäin suippeneva kumpu, joka rakennettiin Herodeksen ajan loppupuolella. Netzer on vakuuttunut, että kumpu tehtiin nimenomaan Herodeksen hautapaikaksi. Hän uskoo juutalaisten kapinoitsijoiden tuhonneen mausoleumin saatuaan sen haltuunsa vuonna 66 jKr. juutalaiskapinassa Rooman valtaa vastaan. Maaliskuu 2009.


Varjelusta raketeilta
Israel on saanut nähdä monta ihmettä, kun monen henki on ihmeellisesti säästynyt taivaalta iskeytyvien rakettien tulituksessa. Näin on erityisesti Sderotin pikkukaupungissa, lähellä Gazan aluetta, jonne terroristit ovat ampuneet raketteja tuhatmäärin viimeisten 8 vuoden aikana. Eräät raketit ovat osuneet kouluihin, mutta joka kerran lapset ovat olleet poissa niiden tieltä. Kun ensimmäinen venäläisalkuperää oleva Grad-raketti iski Ashkelonin kaupunkiin, se osui vanhemman pariskunnan asuntoon. Aviopari oli kuitenkin juuri tuolloin muualla vastattuaan lastenlastensa pyyntöön vierailla Tel-Avivissa. Beersheban pormestari Rubik Danilovich päätti sodan takia sulkea kaikki koulut. Päätöstä seuraavana päivänä Grad-ohjus iskeytyi erääseen tyhjään luokkahuoneeseen. Rakettien määräksi viimeisten 8 vuoden aikana arvioidaan n. 10 000. Valitettavasti ne ovat tuottaneet aineellisen tuhon lisäksi myös muutaman kuolemantapauksen ja ihmisiä on haavoittunut. Ihmisvahinkojen määrä on kuitenkin alhainen verrattuna ammuttujen rakettien määrään. Maaliskuu 2009.
Israel Today

Karkotetut juutalaiset
Vuosien 1922-1952 välisenä aikana arabimaista karkotetut ja paenneet juutalaiset jättivät jälkeensä arviolta 30 miljardin USD omaisuuden. Laskelma tehtiin Jews from Arab countries (Juutalaiset arabimaista) -järjestössä vuonna 2001. Tuolloin järjestön johtajan Moshe Shahalin mukaan asia tulee ottaa esille rauhanneuvotteluissa vastapainoksi palestiinalaispakolaisten vaatimuksille. Juutalaisten tulisi saada korvausta useilta arabimailta, kuten Irakilta, Syyrialta, Libanonilta, Egyptiltä, Libyalta, Tunisialta, Algerialta ja Marokolta. Palestiinalaisten tulisi ottaa huomioon, että n. 850 000 juutalaista eli kerran näissä maissa. Monilta vietiin koko omaisuus kun heidät karkotettiin Israelin itsenäistymisen jälkeen 1948 ja jo sitä ennen. Kaikkiaan n. 600 000 juutalaista muutti arabimaista Israeliin. Maaliskuu 2009.

Jordania kääntyi Israelia vastaan
Israel ja Jordania solmivat rauhansopimuksen vuonna 1994. Nyt Jordania on esittänyt Haagin sotarikosoikeusistuimelle vaatimuksen tuomita Olmert, Barak ja muita Israelin huippuviranomaisia sotarikoksista. Jordanian lakikomitean johtaja Mubarak Abu Yamin sanoo syytteiden olevan tulosta Israelin äskettäisestä Gazan operaatiosta. Sotarikoksista syytettyinä tulisi olla päämin. Olmert, puolustusmin. Barak, varapuolustusmin. Matan Vilnai, ulkom. Tzipi Livni, IDF:n esikuntapääll. Gabi Ashkenazi ja yleisen turvallisuuden min. Avi Dichter. Dichterin mukaan Jordanian vaatimus on tekopyhyyttä, koska “... 39 vuotta sitten, syyskuussa 1970, se murhautti 10 000 omaa palestiinalaista kansalaistaan...” Abu Yamin tapasi kuitenkin 19.2. Haagissa tuomioistuimen syyttäjän tarkoituksella aloittaa syytteen valmistelu. Myös Jordanian entinen päämin. Adnan Badran on vaatimuksen takana. Maaliskuu 2009.
Arutz 7

Espanjalainen tuomioistuin alkaa tutkia Israelin hyökkäystä Gazaan 2002
Espanjan korkein oikeus aikoo aloittaa sotarikostutkimukset 7 israelilaista vastaan. Yksi heistä on entinen Israelin puolustusministeri. Mahdollinen sotarikos koskee Israelin toimia Gazassa 2002, tapauksessa jossa 14 siviiliä ja Hamasin komentaja saivat surmansa. Espanjan laki antaa mahdollisuuden nostaa syyte ulkomaalaisia vastaan sellaisissa tapauksissa kuin kansanmurha, rikos ihmiskuntaa vastaan ja kidutus, tapahtuivatpa ne missä tahansa maailmassa. Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoi Espanjan aietta ”harhakuvitelmaksi”. 
Oikeudenkäynnin takana on gazalainen ”Palestinian Centre for Human Rights” -järjestö. Se haluaa nostaa syytteen silloista puolustusmin. Binyamin Ben-Eliezeriä ja kuutta sotilashenkilöä vastaan. Useimmat ovat jo eläkkeellä. Kyseessä olevassa tapauksessa syyte nostettaisiin niitä vastaan, joiden katsotaan olleen vastuussa luvan antamiseen F 16 hävittäjälentäjälle, joka pudotti pomminsa tietyn taloryhmän päälle 22.6.2002. Järjestö sanoo nostavansa kanteen 14 kuolleen siviilin, joista 9 oli lapsia, ja 96 loukkaantuneen puolesta. 
”En puolusta Hamasin toimia”, sanoi järjestön lakimies Gonzalo Boye, ”molemmat osapuolet ovat syyllisiä. Viattomia ovat siviiliuhrit. Emme nosta asiaa esiin Israelin armeijan iskussa tappaman Hamasin henkilön takia.” Espanjalainen tuomari Fernando Andreu johtaa tutkimusta, jonka odotetaan kestävän useita vuosia. Israel ei ole vastannut tuomarin elokuussa 2008 pyytämään selvityspyyntöön siitä, kuinka 7 syytettyä voitaisiin saada oikeuteen Israelin maaperällä. 
Kuultuaan asiasta Ben-Eliezer sanoi sitä ”raivostuttavaksi”. Hänen mukaansa “terroristijärjestöt käyttävät vapaiden valtioiden oikeusistuimia demokratian nimissä taistellakseen niitä vastaan jotka taistelevat terrorismia vastaan.” Isku oli tähdätty Hamasin komentaja Shehadaa vastaan, joka oli ”massamurhaaja vastuussa 100 israelilaisen hengestä... hän lähetti kymmeniä itsemurhaiskijöitä kaduillemme.” Tel Avivissa Barak antoi lausunnon jonka mukaan hän ”vastustaa voimakkaasti” espanjalaista ”harhakuvitelmaa” sotarikoksesta. ”Jokainen joka kutsuu terroristin likvidoimista ’rikokseksi ihmiskuntaa vastaan’ elää ylösalaisin käännetyssä maailmassa. Kaikki armeijan henkilöt tekivät työnsä asianmukaisesti, Israelin valtion nimissä, Israelin kansalaisten turvallisuuden hyväksi”, sanoi Barak. Israelin ulkoministeri sanoi ministeriön lakiosaston toimivan niin nopeasti kuin mahdollista peruuttaakseen espanjalaisen oikeusistuimen toimet ja israelilaisten syytettyjen puolustamiseksi. Tzipi Livni on puhunut asiasta myös espanjalaisen kollegansa kanssa. 
Espanjalaisen oikeuden asiakirjoissa kuolleiden lukumäärä on 15 ja haavoittuneita 150 henkeä. Entinen päämin. Ariel Sharon kutsui tuolloin iskua menestykseksi. USA sanoi iskua liialliseksi voimankäytöksi ja EU syytti Israelia itsemurhaiskujen kansainvälisten lopettamispyrkimysten vahingoittamisesta. Lakimies Boyen mukaan Israelin joulukuun 27 päivänä 2008 aloittama Gazan operaatio, joka vaati yli 1300 palestiinalaisen hengen, voi tuoda muassaan lisää vastaavia syytteitä. ”Meillä saattaa olla lisää tehtävää. Viime viikkoina Israel on osoittanut, ettei se kunnioita ihmishenkiä jos ne ovat muita kuin israelilaisia”, sanoi Boye. Kansainväliset lausunnot aloittaa sotarikostutkimukset Israelia vastaan viimeisimmän Gazan konfliktin takia, ovat saaneet päämin. Olmertin lupaamaan sotilashenkilöille, että heillä on valtion suojelus kaikkia ulkomaisia syytteitä vastaan. Israelin sotilashenkilöitä on neuvottu välttämään vierailuja Euroopassa.
Lähde: Reuters, tammikuu 2009

Messias-buumi
Tel-Avivin kadunkulmassa israelilainen laulaja Ariel Zilber ystävineen huutaa: ”Herätkää! Herätkää! Messias saapuu!” ”Haluamme herättää kansakunnan, jotta he kutsuvat Messiaansa”, selittää Zilber, joka kääntyi ortodoksijuutalaisuuteen muutama vuosi sitten. ”Kaipaamme Messiasta. Ilman häntä emme tule menestymään missään.”
Ohikulkijat eivät osoita huomiotaan. Ehkä he ovat väsyneitä pitkän työpäivän jälkeen. Ehkä he luulevat näiden trumpettiin ja shofaar-torveen puhaltavia ihmisiä ”hulluiksi” messiaanisiksi juutalaisiksi, kuten Yaakov Damkani, joka julistaa Jeesusta trumpettien säestyksellä rukouskävelyillä Tel-Avivin kaduilla. 
Betty Schiffer seisoo Zilberin vierellä ja sanoo velvollisuutensa olevan kutsua kansaa katumukseen. ”Rukoilemme, että Messias pian ilmaisee itsensä”, sanoo hän. Eräs toinen varoittaa lopun ajoista, ”Israel on vaarassa, kauhistuttavat sodat tulevat tuhoamaan maata”, huutaa hän megafoniinsa, ”pian Syyria, Iran ja Libanon hyökkäävät Israeliin kemiallisilla aseilla.”
Nämä Messiaan kutsumiset ovat lisääntymässä ja messiaanisesta toivosta on tullut osa jokapäiväistä elämää israelilaisessa yhteiskunnassa. Israelin radion haastattelussa laulajatar Din Din Aviv puhui itsestään, musiikistaan, perheestään ja uskostaan Messiaan ilmestymiseen. Voidaan puhua ”messias-buumista”, eikä se koske vain ortodoksista yhteisöä. 
Kasvavaa messiasodotusta ilmaistaan monin tavoin. Lehdissä on yksityisten maksamia ilmoituksia, ilmoitustauluilla lehtisiä ja seinillä graffiteja. Maalliset lauluntekijät ovat äkkiä alkaneet tehdä lauluja messiaskaipuustaan. Juutalaiset Jeesukselle -järjestö julistaa messiasodotusta kampanjassaan Kiryat Shmonassa, Pohjois-Israelissa. 
Viimemainittujen kampanjointi herätti tietenkin lähetystyötä vastustavan Yad L’Achim järjestön. Israelin TV:ssa näytettiin ortodoksijuutalaisten ajavan pitkin kaupungin katuja varoittaen megafonien kautta kansalaisia kristityistä ”lähetyssaarnaajista”
.


Fantasia Palestiinan valtiosta
Vuosien ajan maailma on harhautettu uskomaan, että ainoa ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin on kaksi erillistä valtiota: ”itsenäinen Palestiinan valtio eläen rauhassa rintarinnan Israelin kanssa”. Todellisuus on kuitenkin vastaan ihania unelmia. Historia osoittaa, että yritykset vaihtaa fantasia poliittiseksi todellisuudeksi johtavat usein sotaan. Yksi esimerkki tästä poliittisesta itsepetoksesta on ”Puolan käytävä” 1918-1939, joka johti toisen maailmansodan puhkeamiseen. (Toimituksen huom. ”Puolan käytävä” (myös nimellä Danzigin käytävä) oli kapea maa-alue, jonka kautta Puolan toinen tasavalta (1920-1939) oli yhteydessä Itämereen. Käytävän itäpuolelle jäi saksalainen Itä-Preussin provinssi).
Palestiinalainen valtio ei tee tästä poikkeusta. Alue olisi kahtia: Gazan alue ja Länsiranta, joiden välisenä linkkinä olisi kapea käytävä läpi keskeisen Israelin. Tämä voisi olla sytykkeenä arabien ja Israelin sodalle. Palestiinalaiset ovat jakaantuneet alueellisesti ja poliittisesti Hamasin Gazaan ja Fatahin Länsirantaan, mutta heillä on silti yhteinen tavoite: Israelin valtion lopullinen tuhoaminen. Palestiinan valtion myötä he voivat käyttää kahden rintaman taktiikkaa.
On suoranaista valhetta, ja parhaimmillaan suurta tietämättömyyttä sanoa, että palestiinalaiset tyytyvät kahden valtion ratkaisuun. Fatahin tavoite on lyödä Israel diplomaattisella tasolla, saada se vetäytymään täysin Länsirannalta ja Itä-Jerusalemista. Kun he saavat haluamansa, he liittyvät Hamasin kanssa voittaakseen Israelin ”pyhän sodan” kautta. Tai sitten Hamas saa lopulta hallintaansa myös Länsirannan, kuten Gazan, josta se karkotti Hamasin Gazan sisällissodassa 2007.
Vuonna 1917 arabit hylkäsivät Balfourin julistuksen siltä pohjalta, ettei juutalaisilla ole oikeutta olla alueella. Tuohon aikaan jokainen alueella asuva tunnettiin ”palestiinalaisena”, oli hän sitten juutalainen, kristitty tai arabi. Israelin ensimmäinen päämin. David Ben-Gurion oli brittiläisen mandaatin kirjoissa ”palestiinalainen”. Termiä ”palestiinalainen kansa” alettiin käyttää vasta 1964, jolloin PLO ja sen johtaja Jasser Arafat liittivät sen osaksi politiikkaansa.
On selvää, että palestiinalaiset haluavat kaiken. Sen he ovat usein sanoneet ja näyttäneet. Näön vuoksi he tukevat kahden valtion hanketta saadakseen tukea USA:lta, YK:lta ja EU:lta. Mutta tämä on vain kulissi. Kaksimielisyys voittaa palestiinalaisille kansainvälistä tukea ja Israel vetäytyy alueilta. Samalla palestiinalaiset saavat kansainvälistä apua ja rahaa miljardeja dollareita, vaikka heidän koulunsa oppikirjoineen ja koko media jatkavat Israelin tuhoamisen julistamista. Kaikelta tältä maailman suurvallat sulkevat silmänsä halutessaan hyväksyä fantasian poliittisen realiteetin sijasta. Kuten alussa muistelimme, asenne väistämättä johtaa sotaan. Maaliskuu 2009.
Ludwig Schneider - Israel Today

Onko Obama beduiinisukua?
Barack Hussein Obama on ensimmäinen mustaihoinen USA:n presidentti. Mutta onko hän myös beduiini? Pohjois-Israelissa oleva 8000 hengen beduiiniheimo väittää Obaman olevan heidän sukuaan. Times of London -lehden haastattelemat beduiinit sanovat, että brittimandaatin (1917-1948) aikana Keniasta ja muualta Afrikasta tuotiin ihmisiä tekemään työtä beduiinisheikkien talouteen. Heimoon kuuluva 95-vuotias nainen sanoo yhden afrikkalaisen työläisen naineen beduiinitytön ja vieneen hänet mukanaan Keniaan. Heimo sanoo kykenevänsä todistamaan, että tämä pari kuuluu Obaman isän esivanhempiin. He sanovat esittävänsä todisteet ensin Obamalle. New York Times -lehti puolestaan esitti väitteen, että chicagolainen mustaihoinen rabbi Shmuel Funnuy Jr. on Obaman vaimon serkku. Funnuy, joka on myöhemmin juutalaisuuteen kääntynyt ja rabbiksi opiskellut amerikkalainen, johtaa Beth Shalom B’nai Zaken yhteisöä. Kampanjassaan Obama sanoi nimensä Barack johtuvan hepreansanasta baruch, siunattu. Helmikuu/2009

Pukujuhlaa
Israelissa osataan tehdä pukuja, joita myös viholliset arvostavat. Palestiinan pres. Mahmoud Abbas ja PM Salam Fayyad ovat esimerkkejä arabijohtajista, joille kelpaa puku ”made in Israel”. Israelilainen muotitalo Barbados on toimittanut myös mm. Palestiinan pankille 40 miesten pukua. Yli 30 vuoden ajan Yossi Jenudi on suunnitellut ja valmistanut korkealuokkaisia miesten vaatteita. Pukujen hintaluokka on 400-600 USD. ”Tyylistäni pidetään. Oslon sopimuksen jälkeen Palestiinan johto on ostanut tuotteitani aina presidenttiä myöten”. Helmikuu/2009

Hunajanmakeaa
Israel tuottaa lähes 3600 tonnia hunajaa vuodessa. Se tekee n. 0,7 kg/israelilainen. Rosh Hashanan eli uuden vuoden juhlissa juutalaiset kuluttavat vuosittaisesta hunajamäärästään n. 40%. Silloin on tapana syödä hunajaan kastettuja omenia. Israel vie maasta vuosittain n. 100 tonnia hunajaa. Helmikuu/2009

Mumbain ”oikeamielinen pakana”
Vähän aikaa sitten Intian Mumbaissa tehtiin tuhoisa terroristi-isku, jossa useita ihmisiä sai surmansa. Kaaoksessa oli mukana myös intialainen Sandra Samuel, jonka monet israelilaiset nimesivät juutalaisella arvonimellä ”oikeamielinen”. Sandra pelasti 2-vuotiaan juutalaispojan Moshe Holtzgergin, Mumbaissa asuvan juutalaisperheen lapsen. Terroristit iskivät Mumbain juutalaisyhteisön kokoontumispaikkaan. Tuolloin Sandra pakeni keskuksen toisen työntekijän kanssa alakerran suljettuun huoneeseen. Sinne hän kuuli Moshen kutsuvan hänen nimeään. Oman henkensä uhalla hän poistui huoneesta, nousi portaat yläkertaan ja etsi verentahriman, itkevän lapsen. Pojan vieressä makasivat kuolleina hänen vanhempansa ja kaksi keskuksessa vierailulla ollutta israelilaista. Sandra oli ollut työssä juutalaiskeskuksessa viisi vuotta. Kun Moshe syntyi, hän oli hoitanut tätä.. Sandra saapui Israeliin pojan kanssa, joka sai kodin isovanhempiensa luona. Ääriortodoksinen Chabad  -järjestö omistaa Mumbain juutalaiskeskuksen. Sen puhemiehen mukaan Israelin valtio harkitsee virallista kunnianimitystä Sandra Samuelille. Helmikuu/2009

Toisenlaisia joululauluja
Lontoolainen kirkko sai arvostelua osakseen salliessaan joululaulukonsertin, jossa laulut eivät olleet aivan perinteisiä. Hengellinen tilaisuus oli luonteeltaan pikemmin poliittinen, kun perinteisten laulujen sanoihin tehtiin muutoksia. Sanoituksissa oli mainintoja ”sotarikos”, ”salamurha” ja ”sorto”. Konsertti oli tuenosoitus palestiinalaisille. Tuttu joululaulu, jossa kerrotaan paimenista kedolla, sai esim. sanat: ”Kun paimenet illalla vartioivat laumaansa, istuen maassa, eräät miehittäjän sotilaat tulivat ja jyräsivät kaiken maan tasalle.” Tilaisuus oli nimetty: ”Betlehem Nyt, yhdeksän vaihtoehtoista läksyä ja joululaulua Palestiinan puolesta”. Tilaisuuden järjestäjät eivät kuitenkaan olleet palestiinalaisia, vaan ryhmä Iso-Britannian ei-uskonnollisia juutalaisia, nimeltä: ”Juutalaiset boikotoivat israelilaisia tuotteita”. Monet eivät pitäneet ajatuksesta ja toteutuksesta. Konsertin tuomitsijoihin liittyi myös Canterburyn arkkipiispa Lord Carey. Helmikuu/2009

Sota-ajan paavi jakaa mielipiteitä
Vaikutusvaltainen, holokaustista eloonjääneiden järjestö kampanjoi Vatikaanin aietta vastaan. Vatikaani haluaa julistaa II maailmansodan aikaisen paavin Pius XII pyhimykseksi. Järjestö ”The American Gathering of Jewish Holocaust Survivors and Their Descendants” aloitti maailmanlaajan kampanjoinnin tätä vastaan. ”Mitä haluamme holokaustista eloonjääneinä ja heidän jälkeläisinään kertoa Vatikaanille on, että tunnemme moraalista ärtymystä ja syvää murhetta. Katolisessa kirkossa oli monia yksilöitä, jotka ansaitsevat kunnian toimistaan holokaustin aikana. Mutta paavi Pius XII ei kuulu heihin... Sodan aikana, huolimatta toisten kirkonjohtajien ja liittoutuneiden edustajien pyynnöistä ja raporteista, paavi ei kertaakaan julkisesti ja selvästi arvostellut natsien rikoksia juutalaisia vastaan.” Pius XII rooli sodan aikana on aiheuttanut eripuraa Israelin ja Vatikaanin kesken, vaikka suhteet ovatkin parantuneet paljon siitä lähtien kun diplomaattisiteet solmittiin vuonna 1993. Paavi Johannes Paavali II vieraili Israelissa vuonna 2000. Jad Vashemissa oleva muistolaatta, jossa paavi Pius XII syytetään vaikenemisesta, on suututtanut Vatikaanin. Sen mukaan paavin johdossa katolinen kirkko toimi hiljaisuudessa ja taka-alalla pelastaen monia juutalaisia. Holokaustista eloonjääneet näkevät asian eri tavalla. Heidän mukaansa Pius oli syypää ”julkiseen vaikenemiseen absoluuttisen pahan edessä.” Helmikuu/2009

Ylipapin poika
Rakennettaessa turva-aitaa Jerusalemista pohjoiseen, löydettiin palanen muinaista kiviarkkua. Kalkkikiveen oli kaiverrettu teksti: Ben HaCohen HaGadol, eli: Ylipapin poika. Löytö on toisen temppelin ajalta. Sen mitat ovat n. 60x48 cm. Toisen temppelin ajanjaksolla oli monia ylipappeja. Siksi on mahdotonta sanoa, kenen ylipapin pojasta on kyse. Arkeologit ovat määritelleet ajaksi 30-70 jKr. Tuona jaksona ylipapin virkaa hoitivat mm. Kaifas, Teofilus, Ben Hanan, Simon Ben Beothus; Hanan Ben Hanan, jne. Alue pohjoiseen Jerusalemista kuului Benjaminin heimolle. Toisen temppelin ylipapit asuivat sieltä. Arkeologien mukaan kiviarkku on voitu varastaa n. 1000 vuotta sitten varsinaisesta sijaintipaikastaan, josta se on viety muslimirakennukseen. Ko. rakennus on tehty juutalaisasutuksen päälle. Oletetaan, että arkun varsinainen paikka oli ensin ylipapin asunto. Alueelta tehtiin muitakin löytöjä: lisää kiviarkun paloja, vesialtaita ja rakennusten jäänteitä. Löytö tehtiin juuri ennen suurta sovituspäivää. Tuo päivä oli ainoa päivä vuodessa, jolloin ylipappi saattoi astua temppelin Kaikkein pyhimpään. Israel Today. Helmikuu/2009

Kuningas
David Salomon on Israelissa tunnettu historioitsija ja raamatuntuntija. Hän uskoo, että Israelin tulisi vaihtaa valtiomuotonsa demokratiasta yksinvaltaiseksi kuningaskunnaksi. ”Nykyinen kansan johtajuuskriisi on verrattavissa raamatulliseen aikaan ja etenkin profeetta Samuelin aikaan”, sanoo Salomon, ”ihmiset kääntyivät profeetan puoleen ja pyysivät tältä kuningasta ratkaisemaan kansalliset ongelmat kuten korruptio ja vallan väärinkäyttö. Tänään monet israelilaiset visioivat kuningaskunnan perustamista vastauksena katastrofiseen poliittisen, hengellisen ja uskonnollisen johtajuuden puutteeseen.” Raamatun aikana Israelin kansalaiset etsivät uutta johtajuuden mallia ja samaa koetaan nytkin kun vanhat poliitikot ovat epäonnistuneet. Salomonin mukaan myös kansalaisten tulisi katsoa peiliin: ”Pitää olla varovainen, koska hyvien kuninkaiden lisäksi on myös pahoja kuninkaita. Israel saa olla ylpeä kuningas Daavidista ja Hiskiasta, mutta oli monia joita saa hävetä. Samalla on muistettava Raamatun opetus, että tavallisesti kansa saa sellaisen kuninkaan jonka se ansaitsee.” (Israel Today). Tammikuu/2009

Arabit ja Barack Obama
Eräät arabilehdet huomioivat Obaman isän olleen alkuperältään muslimi. Nimi ”Barack” tulee arabiankielen sanasta ”mubarak”, siunattu. Jordan Times lehti ihasteli, kuinka ”Barack Hussein Obama, afrikkalaisen poika, käynyt lapsena koulua Indonesiassa jossa hänet rekisteröitiin muslimina...” -valittiin USA:n presidentiksi. Ahmad Majdoubehin artikkeli samassa lehdessä mainitsee arabien ottaneen Obaman valinnan vastaan ”suurella innolla”. Toiveena on, että rauhanprosessiin tultaisiin suhtautumaan entistä vakavammin USA:n puolelta. Arabit näkevät mahdolliseksi, että Obama suhtautuu edeltäjäänsä myönteisemmin islamiin ja muslimeihin. Myös epäluuloa esiintyy. Libanonilaisen Daily Starin mukaan Obama osoittaa halukkuutta avata keskustelut Iranin kanssa. Jopa Syyria suhtautuu varovaisen positiivisesti Obamaan. Al-Thawra -lehti sanoo Obaman voiton olevan ”innoitus” kaikille maailman ihmisille. Edelleen lehti sanoo Syyrian olevan valmis keskusteluihin. (Israel Today). Tammikuu/2009

Tulitauko
Israel haluaa jatkaa tulitaukoa Gazassa valtaapitävän Hamasin kanssa. Neuvotteluja Hamasin Israelin edustajien kesken käytiin Egyptissä ennen joulua. Neuvotteluissa otettiin esille myös edelleen kateissa olevan sotilas Gilad Shalitin kohtalo. Ennen joulua päättynyttä edellistä tulitaukosopimusta rikkoivat Gazasta etenkin Sderotin alueelle ajoittain ammutut raketit ja kranaatit. Israelin valtuuskuntaa neuvotteluissa johtava kenraalimajuri Amos Gilad tunnustaa, että ”Hamas on sitoutunut Israelin valtion tuhoamiseen. Se on osa sen ideologiaa.” Hamas haluaa vallata PLO:n. “He ovat yrittäneet ottaa Länsirannan haltuunsa, mutta eivät onnistuneet. He yrittivät Kairon konferenssissa saada tahtonsa Fatahin ja PLO:n ylitse, mutta eivät onnistuneet. He pitävät valtaa Gazassa, mutta eivät anna mitään toivoa asukkaille. Ihmiset kärsivät ja elävät puutteessa”, sanoi Gilad. (Arutz7). Tammikuu/2009

Toivoa diabeteksen hoitoon
Israelilaiset tutkijat Ben Gurionin yliopistossa uskovat löytäneensä keinon, jolla voitaisiin neutralisoida tyypin 1 diabetes. Tri Eli Lewisin ryhmä toimii yhteistyössä USA:n Columbiassa sijaitsevan Harwardin ja Coloradon yliopistojen kanssa. Löydetty uusi keino on haimaan liitettävä, insuliinia tuottava solukko. Liitännäinen, joka saa haiman väliaikaisesti toimimaan ja erittämään insuliinia ei ole uusi keksintö. Mutta ne ovat olleet lyhytikäisiä. Maailman terveysjärjestön mukaan yli 180 milj. ihmistä maailmassa sairastaa diabetesta ja määrä enemmän kuin kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. (Arutz7). Tammikuu/2009.