Benny Hinn ja muut TV-evankelistat puolustelevat rahankäyttöään jota vaaditaan julkiseksi

 

Viime syksynä kanadalainen The Toronto Star lehti ihmetteli Hinnin menettelyä  Torontossa pidetyssä "ihmekokouksessa". "Evankeliumi on ilmaista, mutta tapa saada se julki on todella kallista", selitteli Hinn lehden reportterille. Hinn piti Torontossa 3 päivän kokoussarjan Air Canada Center -keskuksessa, jossa on tilaa 20 000 kuulijalle. Kuten tavallista, rahaa kerättiin muoviämpäreittäin. Lehti teki juttunsa pian CBS -TV-yhtiön uusimman Hinnistä kertovan paljastusdokumentin jälkeen. Yhdysvalloissa monet TV-yhtiöt ovat tehneet niin Hinnistä, kuin muistakin huikentelevista TV-evankelistoista vuosien varrella useita paljastusdokumentteja, joissa käy selvästi ilmi heidän ei-raamatullinen tapansa elää ja toimia muita hyväksi käyttäen.

 

CBS:n The Fifth Estate ohjelma tekee hyvin selväksi, että Hinnin parantamisväitteet ovat suuresti liioiteltuja, jopa tuulesta temmattuja, ilman todellista näyttöä. Hinnin tapa elää rikkauksien keskellä on jo monin tavoin dokumentoitu vuosien aikana, ja huikenteleva elämäntapa on vain vahvistunut. Reportteri Bob McKeown arvioi Hinnin tuloiksi 250 miljoonaa USD vuodessa. Tulot ovat lahjoituksista ja materiaalimyynnistä. Hinnin itsensä kertoman mukaan hänen seuraajansa lahjoittavat rahaa koska haluavat hänen parantamistoimintansa jatkuvan, "... stadionien vuokraaminen on kallista", sanoo Benny. Hinn puolusteli tapansa mukaan myös huippukalliita hotelleja ja yksityistä lentokonettaan.

 

Vuosien varrella Hinn on omien väitteidensä mukaan parantanut useita syöpäsairaita, sokeita, sokeritautisia, ym., jopa AIDS-taudin runtelemia ihmisiä. Hinnin yleinen tapa on julistaa lavalta Jumalan ilmoituksena, että "joku syöpäsairas on parantunut", "tunnen, että sydänsairas yleisön joukossa on nyt terve", jne. Sitten "parantuneet" kutsutaan todistamaan lavalle, jossa Hinn usein kaataa heidät "Pyhän Hengen" voimalla. The Fift Estate ohjelma todisti piilokameran avulla, kuinka Hinnin avustajat estävät jokaisen, jolla on näkyvä vamma tai sairaus, pääsyn Hinnin luo. Lavalle päästetään illuusiota luomaan vain ne, jotka usein oman mielensä hurmoksessa todistavat parantumisestaan, eikä heissä näy ulospäin mistä he ovat parantuneet. Kun hurmos haihtuu ja sairaus kuitenkin jää, parantaja pääsee pälkähästä syyttämällä sairasta siitä, että tämä menetti parantumisensa epäuskonsa kautta. Hinnin jumala on ihmistä pilkkaava, ei Raamatun armollinen Jumala.

 

"Lavalle pääsee aina joku, jonka sairaus ei näy ulospäin", sanoo baptistipastori Justin Peters, joka on seurannut Hinnin toimintaa vuosien ajan. CBS:n ohjelmassa jäljitettiin aiemmin terveeksi julistettuja ja lavalle päästettyjä sairaita. Olivatko he edelleen vapaat sairauksistaan kokousta seuraavina päivinä? Eivät, jokaisessa tutkitussa tapauksessa ihmiset kärsivät sairauksistaan kuten ennen kokousta. Lisänä oli nyt vain suuri pettymys ja epätoivon lisääntyminen. Joillakin ei kokoushetkellä edes ollut sitä sairautta, josta he todistivat parantuneensa. Hinnin "pyhää henkeä" voivat ihmiset siis johtaa harhaan. Hinnin selitys on, että hänen tulee luottaa ihmisiin, jotka tulevat todistamaan parantumisestaan. Hinn puhuu totuutta vastaan sanoessaan, "ei ole minun tehtäväni väittää, että he ovat parantuneet, en koskaan ole tehnyt niin...". Mutta juuri hän itse julistaa heille, että "Jumala on sinut parantanut".

 

The Dallas News (Hinnin päämaja on Dallasissa) kertoi Hinnin organisaation TV-toiminnasta vastaavan apulaisjohtajan eronneen tehtävästään. Entinen johtaja ja hänen vaimonsa antoivat lausunnon, jossa mainitsivat Hinnin olevan henkilö, jolla ei ole itsekontrollia ja joka toimii villin tavoin. True Hancock oli Hinnin palveluksessa vuodesta 1992 ja hänen vaimonsa vuodesta 2004. Viime syksynä he paljastivat asioita Hinnin käyttäytymisestä, kuten esim., tappouhkauksista joita hän on esittänyt palveluksessaan olleille henkilöille. Hinn on lakimiestensä kautta haastanut Hancockin oikeuteen, koska Hancock on "rikkonut työsopimusta" olla puhumatta kolmannelle osapuolelle työpaikkansa asioista. Hinn ja muut hänen kaltaisensa TV evankelistat vaativat, että työhön oton edellytyksenä on allekirjoittaa asiakirja, jossa lupaa olla vaiti myös työsuhteen jälkeen.

 

Äskettäin Hinn piti kokoussarjaa Brisbanessa, Australiassa seuranaan yli 50 000 eri puolilta laajaa maata tullutta kuulijaa ja katsojaa. Hinnin viettämä aika Australiassa oli 28 tuntia, tuotto: arviolta 800 000 USD puhdasta kahisevaa. Paikalla olleen reportterin mukaan Hinn sai kerättyä kokousväeltä paitsi käteistä, myös muuta arvokasta, kuten koruja esim. kultaisia korvakoruja ja vihki- ym. sormuksia. Kokouksissa ihmisiä kehotettiin suoraan antamaan jopa 10 000 USD. Hinn vei saalinsa maasta yksityisellä huippukalliilla Gulfstream suihkukoneellaan (hinta n. 36 miljoonaa USD).  Australian veroviraston virkailijan mukaan tällaiset lahjoitukset "kirkolle" ovat verovapaita, kunhan eivät mene yksityiseen käyttöön, "se on hyvin monimutkainen asia".

 

Hinn sanoo olevansa varojen käytön suhteen vastuussa yksin Jumalalle. Raamattu kuitenkin antaa ymmärtää, että veroasioissa kristitty on vastuullinen myös maansa virkavallalle. Kun hallinto toimii - niin hyvin kuin se ihmisten maailmassa voi toimia - verotulot käytetään kansan yhteiseksi hyväksi. Viime vuoden lokakuussa Yhdysvalloissa huomattava senaattori Chuck Grassley päätti kahden vuoden tutkimuksensa jälkeen vaatia kuudelta huomatuimmalta TV-evankelistalta/evankelistaparilta selvityksen lahjoituksista ja niiden käytöstä. Kaikki kuusi ovat "menestysteologian" opettajia ja he ovat: Kenneth ja Gloria Copeland, Benny Hinn, Creflo Dollar, Joyce Meyer, Randy ja Paula White (eronneet viime syksynä) ja Eddie Long. Senaattorin mukaan suurta huolta aiheuttaa, että mm. nämä eivät tee mitään tiliä varoistaan. Kukaan heistä ei selvitä verotukseen mitkä summat lahjoituksista otetaan yksityiseen käyttöön ja mistä pitäisi maksaa vero. Kaikki kuitenkin näkevät millaista elämää nämä henkilöt viettävät. Yhdenvertaisuus verotuksessa ei toteudu.

 

Näiden TV-kuuluisuuksien järjestöjen nimissä on lukuisia loistoasuntoja, lomapaikkoja, loistoautoja, yksityisiä lentokoneita, rantahuviloita, jne. Järjestöt maksavat evankelistojen kauneusleikkauksia, yltäkylläisiä ravintola-iltoja, huippukalliita huonekaluja, lomamatkoja, design vaatteita, ym. ym. Järjestöjä ja niiden varojen käyttöä valvovat käyttäjät itse, sillä poikkeuksetta he yksin tai omaistensa kanssa miehittävät hallintopaikat. Yksikään tutkimuksen alla olevista ei ole luvannut paljastaa raha-asioitaan senaattorille.  Itsevarmana ja ylpeänä, taputtavan seuraajajoukkonsa edessä, Kenneth Copeland mm. sanoi tehneensä "lupauksen Jumalalle" ettei missään tapauksessa koskaan kerro kenellekään saamistaan lahjoituksista (eikä tietenkään rahojen käytöstä). Monet Copelandin palveluksessa olleet entiset työntekijät ovat paljastaneet asioita Copelandien luksuselämästä ja hillittömästä rahankäytöstä. CBS News on tehnyt asiasta paljastusdokumentin. Dokumentissa on haastateltu n. 10 entistä työntekijää. Jos senaattori Grassley ei saa haluamiaan tietoja, hän voi käyttää lain sallimia kovempia keinoja. Helmikuun lopun tiedon mukaan vasta Benny Hinnin ja Joyce Mayerin järjestöt ovat toimittaneet aineistoa senaattorille.

 

 

Lähteet: The Toronto Star, Stuart Laidlaw: Evangelist Hinn lands under a cloud 17.8.2007, The Dallas News, Mike Grabell: Benny Hinn sues a former colleague 5.9.2007, The Sunday Mail, Australia, Lou Robson: Benny Hinn leaves Australia 800 000 USD richer 24.2.2008, CBS News, Armen Keteyian: A Televangelist Lives In The Lap Of Luxury-But Now He's Under Investigation 29.1.2008, The Wittenburg Door, John Bloom: A nation teeming with Elmer Gantry's 7.11.2007, The Ministry Watch 28.2.2008.

Juhani Aitomaa