Yad L'Achim vastaan messiaaniset - Pnina Comfortin tapaus

Lähde: Haaretz


Israelin maallinen media on viime vuosien aikana lisääntyvässä määrin raportoinut myös messiaanisten juutalaisten tilanteesta maassa. Usein nämä artikkelit liittyvät tapauksiin, joissa on esiintynyt vainoa Jeesukseen Messiaana uskovia kohtaan. Tämän vainon alkuperä on lähes poikkeuksetta ortodoksijuutalainen järjestö nimeltä Yad L'Achim. Eräs israelilaisista päälehdistä, Haaretz, julkaisi lokakuussa 2009 pitkän artikkelin asiasta nimellä: ”Kuinka Yad L'Achim järjestö taistelee messiaanisia juutalaisia vastaan? Vihje: kaikki keinot ovat sallittuja”. Seuraavassa on mukaelma artikkelista.


-Ortodoksinen järjestö Yad L'Achim etsii messiaanisia juutalaisia (jotka ovat hyväksyneet Jeesuksen Messiaaksi), kerää heistä tietoa ja toimittaa sen sisäministeriöön. Ministeriön virkailijat kutsuvat heitä kuulusteluun ja tekevät heidän elämästään byrokraattisen helvetin. Lisäksi messiaanisia ahdistellaan, heistä levitetään huhuja ja heidän liiketoimiaan häiritään, kuten kävi Pnina Comfortille, joka eräänä aamuna löysi järjestön uhkaavan julisteen leipomonsa edestä. Useimmissa tapauksissa vahinkoa kärsineet ovat israelilaisia ja joka tavalla maan kansalaisia: he käyvät armeijan, kasvattavat lapsensa maan ja sionismin arvojen mukaan, lähettävät heidät tavallisiin kouluihin, viettävät kansan juhlapyhiä ja sen muistopäiviä, tekevät elääkseen työtä ja maksavat verot. He rakastavat maataan, vannovat sille uskollisuutta, kokevat kansallistunnetta sen lipun kohotessa salkoon ja laulavat kansallislaulua – silti he saavat kokea olevansa vainottu vähemmistö. Maassa on noin 20 toimivaa messiaanista yhteisöä, joiden yhteinen jäsenmäärä on arviolta useita tuhansia. He uskovat Jumalaan ja pitävät itseään juutalaisina, arvostavat Raamattua ja Uutta testamenttia pyhinä kirjoituksina sekä ovat vakuuttuneet, että Jeesus on Messias, eivätkä käsitä miksi valtion virkailijoiden tulisi tutkia heidän uskoaan.


-Taistelua heitä vastaan johtaa ortodoksien Yad L'Achim järjestö. Järjestön perustajan ja johtajan rabbi Shalom Dovin väitteen mukaan messiaaniset juutalaiset ”halveksuvat Israelin demokratiaa kun käännyttävät viattomia juutalaisia ja rohkaisevat heitä tulemaan kristityiksi.” Järjestöön kuuluvat ovat ylpeitä työstään ja lupaavat sen jatkuvan. Omien sanojensa mukaan he taistelevat lähetystyötä, assimilaatiota ja ”kultteja” vastaan. He menevät niin pitkälle, että levittävät näihin yhteisöihin kuuluvien lähialueilla julisteita, joissa heistä varoitetaan muita. Haaretzin haltuunsa saamat dokumentit vahvistavat mahdollisuutta, että järjestön ja sisäministeriön ainakin kahden osaston virkailijoiden välillä on yhteys. Samanlaisuutta esiintyy mm. Tel Avivissa toimivan siviilirekisterin johtajan Amos Arbelin ja järjestön rabbi Lipchitzin terminologiassa. Arbel selittää tämän teorian: ”kuka tahansa ottaa osaa messiaaniseen toimintaan, toimii vastoin juutalaista kansaa. Messiaaninen toiminta tarkoittaa juutalaisten muuttamista kristityiksi. Jos sellaista tapahtuu, Israelin valtio ei kunnioita heitä.”


-Asianajaja Calev Myers, joka on (perusoikeuksia ja uskonnonvapautta puolustavan) Jerusalem Institute of Justice -järjestön perustaja, edustaa niitä kansalaisia, joiden oikeuksia poljetaan heidän uskonsa takia sisäministeriön toimesta. Myers kuuluu erääseen messiaaniseen seurakuntaan Jerusalemissa. Hän sanoo, että viimeisten viiden vuoden aikana hän on käsitellyt useita tapauksia, joissa sisäministeriö on tehnyt kansalaisten elämästä sietämättömän. Hän näkee kaiken vainon takana ortodoksien pitkän käsivarren vaikutusta. ”Järjestöt, jotka sanovat vastustavansa lähetystyötä, toimittavat sisäministeriöön valheellista ja vihamielistä informaatiota messiaanisten yhteisöjen jäsenistä. Tämä on useimmiten kaikkien ongelmien, joita messiaanisiin yhteisöihin kuuluvat kohtaavat uskonsa takia, perussyy.” Sisäministeriöltä pyydettiin vastausta sekä yleisellä tasolla että myös yksilöityihin kysymyksiin. Ministeriön edustaja, Sabin Hadad, joka yleensä kysyttäessä vastaa medialle muutaman tunnin kuluessa, antoi vastauksen nyt vasta kolmen viikon kuluttua: ”Kun ketä tahansa henkilöä epäillään messiaanisesta lähetystyöstä, hänen maahan pääsynsä kielletään Ben Gurionin lentokentällä tai heidän hakemuksiaan käsitelleissä konsulaateissa ulkomailla. On muutamia tapauksia, joissa ihmisiä on tullut maahan maahanpaluulain nojalla ja myöhemmin he ovat osallistuneet messiaaniseen lähetystoimintaan eikä heidän tietojaan ole ollut etukäteen käytettävissämme. Sisäministeriö ei osallistu mihinkään toimintaan, jossa paikannetaan tai kerätään tietoa messiaanisesta lähetystoiminnasta. Kaikki tieto, jonka hyväksymme, saadaan järjestöiltä Israelissa tai yksityisistä lähteistä.”


-Järjestön päämaja sijaitsee Bney Brak'ssa Jerusalem Avenue:lla. Johtaja rabbi Lipchitz istuu tilavassa huoneessa. Hän on miellyttävä ja kohtelias mies, joka ”pelkää nykyistä tilannetta”: ”Se on kauhea. Tuhannet ja taas tuhannet juutalaiset kadotetaan sulautumisen ja lähetystyön kautta. Meitä on vain muutama ja heitä on paljon. Miksi kristityt vievät heidät meiltä?” Hänen mukaansa kyse on sodasta. Sitä käydään kaupunkien keskustoissa, kauppakeskuksissa, puolustusvoimissa ja kaikkialla missä ihmiset ovat yhdessä: ”En voi katsoa sivusta yhdenkään juutalaisen poisluovuttamista”, sanoo hän. Lipchitz ja hänen joukkonsa pitävät messiaanisia kulttien jäseninä. Kun he ovat päättäneet henkilöllä olevan yhteys lähetystyöhön, he tekevät tämän elämästä sietämättömän. He lähes onnistuivat tuhoamaan Pnina Comfortin, joka omistaa omalla nimellään tunnetun leipomon.


-Vuosien ajan leipomo menestyi Gan Yavnen ostoskeskuksessa ja tuli aika, jolloin Pnina päätti laajentaa toimintaa. Hän tiesi joutuvansa työskentelemään vielä enemmän, mutta leivonnaisten tekeminen oli hauskaa. ”Helmikuussa 2006 avasin leipomon Ashdodissa ja se alkoi heti hyvin. Asiakkaat olivat tyytyväisiä. Se oli hienoa.” Pnina syntyi uskonnolliseen perheeseen ja liittyi messiaaniseen liikkeeseen 15 vuotta sitten asuessaan USA:ssa. ”Kesti pitkään, että saatoin tehdä rauhan sen asian kanssa, että Jeesus on Messias – luin ja tutkin 18 kuukautta kunnes tulin tähän lopputulokseen: Juutalainen Raamattu ja Uusi testamentti ovat yhtä.” Pnina on naimisissa ja viiden lapsen äiti. Vaikeudet alkoivat vuonna 2007, kun paikallinen rabbinaatti alkoi tiedustella häneltä asioita. ”Tajusin, että Yad L'Achim oli kimpussani. Tunnen heidän toimintatapansa siltä ajalta, kun toimin Gan Yavnen leipomossani. Paikallinen rabbi kyseli minulta kuinka uskon, vaikka se ei ole millään tavoin hänen asiansa. Kerroin uskovani Raamattuun ja UT:iin. Hän totesi heti: 'Kaltaisesi ihmiset eivät ansaitse kosher -todistusta'. Tähän päivään mennessä en tajua, kuinka henkilökohtainen uskoni vaikuttaa kosher -todistukseen. Siihen saakka kosher valvoja Ashdodin rabbinaatista oli aina todennut leipomoni kosher -kelvolliseksi. Jos tämä ei ole vainoa niin mitä sitten?”


-Asianajaja Eliad Shraga auttoi Comfortia vetoamaan Israelin korkeimpaan oikeuteen ja lopulta tuomarit määräsivät Ashdodin rabbinaatin antamaan hänelle takaisin kosher -todistuksen. Päärabbinaatti vaati kuitenkin lisäkeskustelua ja kosher -todistusta ei kuulunut. Pnina joutui jatkamaan ilman sitä. (Yksi tärkeimmistä kosher säännöistä on, että liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa eikä valmistaa keskenään). Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen Yad L'Achim aloitti toiminnan, jossa Pninan usko tehtiin yleisesti tiettäväksi. ”Ashdodin koko keskusta-alueelle levitettiin julisteita, joissa leipomoni nimi oli näkyvästi esillä ja ihmisiä varoitettiin minusta. He kuvasivat minut hirviönä.” Julisteissa luki mm.: ”Sieluaan varjelevien tulee olla ostamatta mitään tuotetta lähetystyöntekijän liikkeestä”. Kampanjan seuraus oli, että ”asiakkaat pysyivät poissa. Useimmat entiset asiakkaat eivät enää tulleet. He, jotka ennen tervehtivät minua suudelmin joka aamu kertoen, kuinka paljon he pitävät leivonnaisistani, kulkivat nyt ohi eivätkä edes katsoneet suuntaani. Kun monet ranskaa puhuvat tulivat ostoksille, niin ranskankielisiä julisteita alkoi ilmaantua ja hekin lopettivat käyntinsä. Sitten sama tapahtui venäjänkielisten suhteen. Istuin liikkeessäni ja saatoin itkeä miltei koko päivän. Siinä tilassa ei leivonnaisten teko tahdo onnistua.”


-”He saapuvat maahan maahanpaluulain nojalla ja väittävät olevansa juutalaisia”, syyttää rabbi Lipchitz messiaanisia uskovia. ”Heidän tulisi hävetä. Toiset tulevat ja muka kääntyvät judaismiin, mutta uskovatkin Jeesukseen ja myöntävät sen. Jos he toimivat vastoin lakia miksi minä olisin väärässä ja he voivat esittää syytöksiä minua vastaan? Siltä pohjaltako, että me paljastamme heidän petoksensa? Messiaanisia juutalaisia ei ole olemassa. Jos uskoo Jeesukseen on kristitty, piste.” Mutta toimivatko messiaaniset vastoin lakia? Ns. ”lähetystyötä” koskeva laki kieltää sen, että henkilölle annetaan tai luvataan rahaa tai muuta siihen verrattavaa hyödykettä jotta hän vaihtaisi uskontoaan. Calev Myersin mukaan messiaaniset ovat hyvin tietoisia asiasta eivätkä toimi vastoin lakia. ”Aina valtion perustamisesta lähtien, ei ole yhtäkään tapausta, jossa joku olisi tuomittu tämän lain nojalla.” Yad L'Achim pitää hyvin tuomittavana sitä, että Jeesukseen uskovat jakavat omaa uskonkäsitystään lehtisten muodossa kaduilla. Haastatellessaan rabbi Lipchitziä Haaretzin toimittaja viittasi siihen, että myös ääriortodoksit jakavat omia lehtisiään kaduilla ja jokainen on vapaa ottamaan sen tai kieltäytymään siitä. Rabbin mukaan messiaanisten toiminta on kuitenkin tuomittavaa, koska he ovat valheellisia ja manipuloivat ihmisiä. Toimittajan kysymykseen: ”Mitä Pnina Comfortin henkilökohtaisella uskolla on tekemistä hänen leipomustensa kanssa?”, rabbi vastasi: ”Me julkistimme hänet koska monet Ashdodin juutalaiset ovat kääntyneet messiaanisiksi. Hänellä on ravintola ja hyvää ruokaa ja ehkä hän antaa jollekin herkullista juustoa ja sanoo: 'kultaseni, on hyvä teko tulla missioon'. Siksi rabbinaatti halusi tietää mitä siellä tapahtuu...”


Lisäys: Myöhemmin Pnina Comforti sai vielä puhelimitse hyvin raakoja tappouhkauksia. Yaakov Teitelin pidätyksen jälkeen uhkaukset loppuivat. Pnina uskookin, että sama henkilö, joka todettiin syylliseksi pommi-iskuun messiaanista Ortizin perhettä vastaan miltei tappaen perheen Ami pojan, oli uhkausten takana.


Juhani Aitomaa