Joyce Mayer: Fenton’ista upporikkaaksi Jumalan nimessä

(From Fenton to fortune in the name of God) - Carolyn Tuft ja Bill Smith, St. Louis Post-Dispatch, 11/15/2003

 

-suom. Samuel Korhonen

 

 

Joyce Meyer sanoo Jumalan tehneen hänet rikkaaksi.

 

Kaikki, mitä hänellä on, on tullut Häneltä: 10 miljoonan dollarin suihkukone, hänen miehensä 107000 dollarin hopeanharmaa Mercedes, hänen kahden miljoonan kotinsa ja talot arvoltaan toiset kaksi miljoonaa hänen neljälle lapselleen – kaikki hänen mukaansa siunauksia suoraan Jumalan kädestä.

 

Se on ollut hämmästyttävä juttu, ei yhtään vähemmän kuin ihme, sanoo Meyer, entinen kirjanpitäjä, joka nyt johtaa erästä maailman suurimmista hengellisistä TV järjestöistä. Hänen järjestönsä Life in the Word (Elämä Sanassa), odottaa tältä vuodelta (2003) 95 miljoonan dollarin tuloja.

 

Katselkaa vain ympärillenne, hän sanoi reporttereille viime kuussa pöytänsä takaa järjestön yhteistoimistojen kolmannessa kerroksessa Jefferson County'ssa. “Tässä minä olen, entinen kotirouva Fentonista, 12 luokkaa koulua käynyt. Kuinka kukaan voi nähdä tässä muuta kuin Jumalan sormen?”, hän sanoi.

 

Monellakin tavalla Joyce Meyer on amerikkalainen Tuhkimo.

 

Kuvaillen itseään lapsena seksuaalisesti hyväksikäytettynä ja nuorena laiminlyötynä ja hyljättynä vaimona, Meyer on raivannut tiensä yhdeksi maan tunnetuimmista ja parhaiten palkatuista TV-saarnaajista. Hän on vienyt sanomaansa, “menestys uskon kautta”, miljoonille ihmisille. “Jos sinä pysyt uskossasi, niin sinulle maksetaan,” Meyer sanoi yleisölle Detroit'issa syyskuussa. “Minä elän nyt palkintoani.”

 

Meyer, iältään 60 ja isoäiti, pyörittää järjestöä miehensä Daven ja heidän neljän lapsensa kanssa. Koko perhe, mukaan lukien lasten puolisot, saavat säännöllistä palkkaa järjestöltä. Mutta se tapa, jolla Meyer kuluttaa järjestönsä rahoja itsensä ja perheensä hyväksi, voi laki- ja veroasiantuntijoiden mukaan loukata liittovaltion lakia. Tuo laki kieltää voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä - uskonnollisia ryhmiä ja hyväntekeväisyysyhdistyksiä – yksityisesti hyötymästä siitä verovapaasta rahasta, jota ne keräävät.

 

Viime kuussa Wall Watchers, tarkkaileva ryhmä, joka tarkkailee suurten kristillisten järjestöjen raha-asioita, vaati Internal Revenue Service:ä (Yhdysvaltain verotoimisto) tutkimaan Meyer’iä ja kuutta muuta TV-saarnaajaa pitäisikö heidän verovapautensa peruuttaa. 

Meyer ja hänen lakimiehensä sanovat hänen tunnontarkasti noudattavan liittovaltion lakeja.

 

Meyer'in nousua maineeseen edelsi vuosien taistelu. Mutta vuonna 1998 Charisma & Christian Life lehti sanoi hänen olevan ”Amerikan suosituin naissaarnaaja.”

Viime vuonna Meyer oli pääpuhuja Christian Coalition'in Road to Victory – kiertueella, joka on joidenkin maan vaikutusvaltaisimpien poliittisesti konservatiivisten johtajien kokoontuminen

 

Tänä päivänä hänen TV-show’nsa, aluekonferenssinsa ja varojenkeruunsa internetissä tuovat noin 8 miljoonaa dollaria kuukaudessa hänen järjestölleen. Järjestö sanoo käyttävänsä siitä 10 % eli 880000 dollaria kuukaudessa -  hyväntekeväisyyteen ympäri maailman.

 

Hänen tähtensä on noussut niin korkealle ja niin nopeasti, että se hämmästyttää Meyer'iä itseäänkin.

”Tunnemme Daven kanssa melkein samalla tavalla, 'Onko tämä todella tapahtunut meille?'” hän sanoi. ”Meistä tuntuu, kuin olisimme kaikkein siunatuimpia ja kunnioitetuimpia ihmisiä maan päällä.”

 

Meyer'in palvelutehtävä ulottuu ympäri maapallon.

St. Louis'in alueradion 15 minuutin show’sta vuonna 1983 se on levinnyt käytännöllisesti katsoen koko sivistyneen maailman jokaiseen kolkkaan, pääasiassa satelliittien, kaapelilähetysten ja internetin kautta.

USA:ssa hänen “Elämä Sanassa” TV-show’nsa lähetetään paikallisilla kanavilla 43 valtiossa.

Hänen järjestönsä lehden mukaan Meyer'istä on tullut kodeissa tunnettu nimi Kanadassa, Meksikossa, Etelä-Amerikassa, Euroopassa, Afrikassa, Australiassa – kaikkiaan noin 70 maassa.

Hän sanoo järjestönsä saavan pelkästään Intiasta 15000 kirjettä kuukaudessa.

 

Syyskuussa hänen ohjelmiaan alettiin lähettää arabian kielellä kuusi kertaa päivässä Life Channel'in verkossa Lähi-idässä. Meyer toivoo verkon kautta voivansa viedä kristinuskon sanoman 31 islamilaiseen maahan.

“On pidettävä mielessä, että kukaan ei ole koskaan ennen tehnyt tätä. Kun länsimainen nainen esiintyy länsimaisessa puvussa saarnaten evankeliumia Jeesuksesta arabiaksi, niin se on aika mielenkiintoista”, Meyer sanoi.

Meyer ja hänen miehensä sanovat, että järjestöllä on potentiaali saavuttaa 2.5 miljardia ihmistä jokaisena viikonpäivänä.

 

Huolimatta järjestön laajasta menestyksestä, pariskunta sanoo, että heillä on vielä työtä tehtävänä.

“Joka kerta kun meistä tuntuu, että olemme päässeet huipulle, Jumala avaa uusia ovia”, Dave Meyer sanoo.

 

Pariskunnan uusi iskulause, joka on painettu julisteisiin järjestön päämajassa ja viireihin sen konferensseissa, asettaa kunnianhimoisen päämäärän tulevaisuudelle: “Jokainen maa, jokainen kaupunki, jokainen päivä.”

 

Meyer'in kovasärmäinen, usein itseään vähättelevä saarnaaminen, on voittanut hänelle legioonittain kannattajia, joista monet ovat naisia ja jotka näkevät hänet paitsi saarnaajana, myös luotettuna ystävänä. 

“Hän on niin maanläheinen”, sanoi bussin kuljettaja  Eva McLemore, 43, eräässä Meyer'in konferenssissa hiljattain Atlantassa. “Hän saa sinut tuntemaan, kuin hän olisi sisaresi, että hän voi kokonaan liittyä sinuun ja ymmärtää sinua ollenkaan tuomitsematta.”

 

Hänen tyylinsä on myös saanut kritiikkiä niiltä, jotka maalaavat Meyer'in äkkirikkaana karnevaalipuhujana, joka keskittyy yhteen asiaan: kuinka saada mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman monilta mahdollisimman lyhyessä ajassa.

 

Ole Anthony, Dallasilaisen uskonnollisia järjestöjä ja julistajia tarkkailevan järjestön, Trinity Foundation'in (”religious watchdog”, järjestö joka vahtii uskonnollisten järjestöjen toimia) johtaja sanoo: “Hän on tyypillinen TV-evankelista, joka on rikastunut kaikkein köyhimpien asialla, joita hänen otaksutaan palvelevan.”

 

Paitsi että on karismaattinen puhuja, Meyer on myös kirjoittanut yli 50 kirjaa eri aiheista alkaen laihduttamisesta ja avioliitosta aina syvällisempiin ja filosofisempiin aiheisiin

Kaksi hänen viimeistä kirjaansa “Tunne Jumala läheisesti” ja “Kuinka kuulla mitä Jumala sanoo” käsittelevät uskoon perustuvan suhteen rakentamista Jumalan kanssa.

Hän myös myy ääni- ja videonauhoja, niin monia, että nimikkeitä on monta sivua järjestön luettelossa.

 

Meyer ei yhtään puolustele, että kaupustelee kirjojaan ja nauhojaan ja hellittämättä pyytää lahjoituksia internet-sivullaan, TV-ohjelmassaan ja konferensseissaan.

“He eivät päästä minua televisioon ilmaiseksi” hän sanoi Atlantan konferenssissa. “Evankeliumi on ilmainen, mutta sitä kuljettava putki ei.”

 

Meyer rakastaa mukavia asioita ja on halukas tuhlaamaan niihin. Sen voi päätellä 11000 dollarin ranskalaisesta kellosta järjestön Fenton'in päämajassa ja 105000 dollarin Crownline-veneestä, joka on laiturissa hänen loma-asuntonsa takana Ozark'in järvellä.

“Voit olla liikemies täällä St. Louis'issa ja ihmiset ajattelevat, että mitä enemmän omistat sitä parempi, mutta jos oletkin saarnaaja, niin jopa tuli ongelmia”, Meyer sanoi eräässä haastattelussa.

“Raamattu sanoo, 'Antakaa, niin teille annetaan'”.

 

Järjestön päämaja on kolmekerroksinen jalokivi punatiilestä ja emeraldin värisestä lasista, joka ulkopuolelta näyttää ylelliseltä lomahotellilta.

Se rakennettiin kaksi vuotta sitten ja maksoi 20 miljoonaa dollaria. Rakennus ja ympäristö ovat kuin postikortista huolellisesti alkaen hoidetuista kukkapenkeistä ja käytävistä viisikerroksiseen valaistuun ristiin.

Ajotietä toimistokompleksille reunustavat kymmenien palvelutyön saavuttamien maiden liput. Suuri pronssinen maapallo seisoo avoimen Raamatun päällä paikoitusalueen lähellä. Aivan pääsisäänkäynnin ulkopuolella keinotekoisen vesiputouksen lähellä seisoo puun oksalle laskeutuvaa Amerikan kotkaa esittävä veistos.

Sanoma kultaisin kirjaimin tervehtii työntekijöitä ja vieraita sisäänkäynnin yläpuolella: “Katsokaa, mitä Herra on tehnyt.”

 

Noin 510 ihmistä työskentelee täällä. Se on paljolti samankaltainen toimisto, kuin minkä tahansa liikeyrityksen. Työntekijät avaavat postia, kirjanpitäjät laskevat rahoja, editorit muokkaavat Meyerin videoita, teknikot kopioivat nauhoja ja tavaratalotyöntekijät lähettävät tonneittain Meyer'in nauhoja ja kirjoja maksaville asiakkaille. Ainoa merkki kirkosta on kappeli, mutta yleisöä ei sinne päästetä. Vain työntekijät palvovat siellä.

 

Jefferson'in piirikunnan arvioitsijan luettelo (Jefferson County assessor's list) antaa vähän käsitystä monien esineiden arvosta:

pari dresdeniläisiä maljakoita $19000,

kuusi ranskalaista kristallimaljakkoa $18500,

Kristuksen syntymää kuvaava dresdeniläinen posliinityö $8000,

kaksi harvinaista lipastoa $5800,

ristiinnaulitsemista esittävä posliinityö $5700,

pari saksalaisia posliinimaljakoita $5200.

 

Koristeluun kuuluvat

malakiittinen pyöreä pöytä $30000,

marmorikantinen antiikkilipasto $23000,

asiakastoimiston kirjahylly $14000,

Ristin Asemat (katolisen perinteen mukaan, suom. huom.) Dresdenin posliinia $7000,

kotkaveistos jalustalla $6300,

toinen hopeasta tehty kotka $5000

ja lukuisia maalauksia hankintahinnaltaan $1000 - $4000 kukin.

 

Meyer'in yksityisessä toimistosviitissä seisoo neuvottelupöytä ja 18 tuolia, jotka ovat maksaneet $49000.

Puutyöt Meyer'in ja hänen miehensä toimistoissa maksoivat järjestölle $44000.

 

Kaikkiaan arvioitsijan kirjanpito järjestön omaisuudesta osoittaa, että lähes $5.7 miljoonan arvosta huonekaluja, taidetta, lasia ja viimeisintä varustusta ja koneistusta täyttää pinta-alaltaan noin 15000 neliömetrin (1.5 ha) rakennuksen.

 

Tämän kesän tietojen mukaan järjestö omisti myös kolonnan ajoneuvoja, jotka arvioitiin $440000 arvoisiksi. Jefferson'in piirikunnan arvioitsija on yrittänyt saada kompleksin sisältöineen lisätyksi verotusrekisteriin, mutta ei ole siinä onnistunut.

 

Meyer ajaa järjestön sisään vedettävällä katolla varustettua urheiluautoa Lexus SC vuosimallia 2002, joka on arvioitu $53000 arvoiseksi.

Hänen poikansa, Dan 25, ajaa järjestön Lexus sedania vm.2001 arvoltaan $46000.

Meyer'in aviomies ajaa  Mercedes-Benz S55 AMG sedania.

“Mieheni vain sattuu pitämään autoista,” Meyer sanoi.

 

Meyer'it säilyttävät järjestön Canadair CL-600 Challenger suihkukonetta, jonka Joyce Meyer sanoo olevan $10 miljoonan arvoinen, Spirit of St. Louis'in lentokentällä Chesterfield'issä. Järjestö on palkannut kaksi täysiaikaista pilottia lennättämään Meyer'eitä ympäri maailmaa.

Meyer sanoo konetta itsensä ja perheensä “hengenpelastajaksi”. “Se teki meille mahdolliseksi meidän iässämme matkustaa kirjaimellisesti kaikkialla maailmassa ja saarnata evankeliumia paremmalla turvallisuudella, kuin mitä kaupalliset lennot tarjoavat”, hän sanoi.

 

Turvallisuus onkin tärkeä asia Meyer'ille, joka sanoo, että hän on saanut tappouhkauksia. Hänen järjestössään on osasto, joka on vihkiytynyt hänen turvallisuudelleen. Hänen poliiseillaan on pistoolit; he vartioivat päämajan porttia, pitäen ulkona kaikki muut paitsi työntekijät ja kutsuvieraat.

Järjestö osti $145000 talon, jossa turvallisuuspäällikkö asuu ilman vuokraa, jotta pysyisi päämajan lähellä.

 

Järjestö on ostanut koteja myös muille avainhenkilöille.

St. Louis'in piirikunnan kirjanpito osoittaa, että vuodesta 1999 lähtien järjestö on käyttänyt ainakin $4 miljoonaa viiteen kotiin Meyer'ille ja hänen neljälle lapselleen lähellä valtatie 270:tä ja Gravois'in tietä.

 

Meyer'in talo, suurin viidestä, on noin 900 neliömetrin Cape Cod -tyylin tilakoti (estate home), jossa on vierastalo ja autotalli, jota voidaan joko lämmittää tai jäähdyttää ja siinä voidaan säilyttää kahdeksaa autoa.

Kolmen eekkerin (n. 1.2 ha) tontilla on suuri lähde, huvimaja, yksityinen golf-rata, uima-allas ja pukeutumissuoja, jonne järjestö hiljattain hankki $10000 maksavan kylpyhuoneen.

 

Järjestö maksaa kaikkien viiden kodin kunnalliset maksut, ylläpito- ja maisemointikulut. Se maksaa myös korjaus- ja uudistuskulut. Meyer'it tilasivat suuren remontin järjestön kustannuksella kohta, kun järjestö oli ostanut kolmannen kodin.

 

Piirikunnan kirjanpito osoittaa, että järjestö esimerkiksi osti yhden talon, puratti sen ja sitten rakensi samalle paikalle uuden Meyer'in tyttären ja hänen miehensä ohjeiden mukaan.

 

Jopa omaisuusverot, tältä vuodelta $15629, ovat järjestön maksamat.

 

Meyer'in mukaan kodit ovat järjestön kannalta “hyvä sijoitus” ja järjestö maksaa ylläpito- ja huoltokustannukset, koska perhe on liian kiireinen huolehtimaan sellaisista asioista.

“On aivan liian vaikeaa pitää huolta tuollaisista asioista, jos matkustelee niin paljon kuin me”, Meyer sanoi.

Hän sanoi, että liittovaltion verolait sallivat järjestöjen ostaa  ”pappiloita” työntekijöilleen, joten järjestely ei loukkaa mitään henkilökohtaisen hyödyn kieltävää lakia.

Meyer sanoi myös, että päätös niputtaa perheet yhteen oli keino rakentaa puskuri paremmin suojelemaan yksityisyyttä ja turvallisuutta.

“Asetimme hyviä ihmisiä ympärillemme,” hän sanoi. “On ilmeistä, että jos yrittäisin piilottaa jotakin tai ajattelisin tehneeni jotakin väärin, en asuisi Gravois'in tai valtatie 270:n kulmilla.”

 

Meyer sanoo haluavansa parasta kaikessa, alkaen siitä missä asuu aina siihen, miltä hän näyttää.

Suurin osa hänen vaatteistaan on räätälöity yläluokan West County -vaatetusliikkeessä. Konferensseissaan hän tavallisesti pukeutuu näyttäviin jalokivikoristeisiin. Hän näyttelee vaikuttavaa timanttisormusta, jonka sanoo saaneensa eräältä kannattajaltaan.

Meyer'illä on yksityinen hiustenhoitaja ja joitakin vuosia sitten Meyer kertoi työntekijöilleen, että hän oli menossa  kauneusleikkaukseen.

 

Viime vuonna Meyer'it ostivat $500000 maksaneen järvenrantakodin (atrium ranch lakefront home) Porto Cima'sta, joka on yksityisalue (a private-quarters club) Ozarks'in järvellä.

Muutaman viikon kuluttua he ostivat kaksi Jet Skis'in kaltaista vesialusta ja $105000 maksavan punaiseksi, valkoiseksi ja siniseksi maalatun Crownline-veneen, jolle antoivat nimen Patriot.

 

Vuonna 2000 Meyer'it ostivat myös Joycen vanhemmille $130000 maksaneen kodin muutaman minuutin matkan päästä omalta asunnoltaan.

 

Meyer'it ovat panneet Mersun, järvitalon, veneen ja Joycen vanhempien kodin säätiöön (into an irrevocable trust), mikä on sellainen järjestely veroeksperttien mukaan, että se auttaa heitä suojautumaan kaikilta järjestön taloudellisilta ongelmilta.

 

Meyer sanoo, ettei hänellä pitäisi olla mitään salaamista siinä, kuinka hän käyttää järjestön rahoja. 

"Me opetamme ja saarnaamme ja uskomme raamatullisesti, että Jumala tahtoo siunata ihmisiä, jotka palvelevat Häntä. Siispä meillä ei ole mitään tarvetta pyytää anteeksi sitä, että olemme siunattuja”, Meyer sanoi.

 

Meyer voi enimmäkseen käytellä järjestön rahoja kuten sopivaksi katsoo, koska hänen johtokuntansa on hänen itsensä valitsema (handpicked). Siihen kuuluvat Meyer, hänen miehensä ja kaikki neljä lastansa – kaikki palkattuja työntekijöitä – ynnä kuusi Meyer'in läheisintä ystävää. (Järjestön virkailijat sanoivat, että Laura Holzmann on nyt eronnut, liittovaltion tietojen mukaan hän edelleen kuuluu johtokuntaan.)

“Perheemme on meille valtava apu”, Meyer sanoi. “Emme voisi tehdä tätä, ellei meillä olisi ketään, johon luottaa.”

 

Johtokunnan jäsenet Roxane ja Paul Schermann ovat niin läheisiä ystäviä, että he asuivat yli 10 vuotta Meyer'eiden kodissa. Järjestö palkkasi heidät molemmat korkean tason johtajiksi ja vuonna 2001 osti heille $334000 maksaneen kodin. Roxane Schermann ei enää työskentele järjestössä, hänen miehensä jatkaa osaston johtajana. Schermann'it ostivat talon järjestöltä samalla hinnalla tammikuussa.

Delanie Trusty, järjestön valtuutettu julkinen tilintarkastaja (certified public accountant), toimii myös järjestön johtokunnan sihteerinä.

 

Johtokunta päättää, kuinka järjestön rahat käytetään. Meyer'in ja hänen perheensä palkat vahvistavat ne, jotka eivät ole perheenjäseniä eivätkä järjestön palkkaamia, sanoi Meyer'in lakimies. Tämä järjestely täyttää verohallinnon säännöt, lakimies sanoi. 

“Emme todellakaan halua johtokuntaan vihollisia tai ihmisiä, joita emme tunne. Siinä ei olisi mitään järkeä. Jokainen, jolla on johtokunta, pitää siellä ihmisiä, jotka ovat myötämielisiä”, Meyer sanoo.

 

Meyer ja hänen järjestönsä kieltäytyvät kertomasta, kuinka paljon palkkaa Meyer, hänen miehensä, hänen lapsensa ja lasten puolisot saavat.

“En saa yhtään enempää, kuin minkä arvoinen olen”, Meyer sanoi. “Olemme ehdottomasti verohallinnon (IRS:n) hyväksymissä rajoissa.”

 

Sellainen johtajien ja johtokunnan jäsenten päällekkäisyys huolestuttaa IRS:ää, koska “tilaisuus manipuloida ja kontrolloida organisaatiota on helpompi toteuttaa”, sanoi  Bruce Philipson St. Paul'ista  Minnesota'sta, tämän alueen verovapaiden organisaatioiden ryhmän johtaja tällä alueella.

 

Meyer'in seuraajat eivät näytä välittävän, kuinka paljon järjestönsä rahoja Meyer käyttää omaksi hyväkseen. Kun haastateltiin joitakin hänen seuraajiaan hänen konferenssissaan Atlantassa elokuussa, niin kaikki sanoivat uskovansa, että Meyer auttaa heitä ja että hän ansaitsee varallisuutensa.

William Parton, 32, poliisi Atlantasta sanoi, että ihmisten ei pitäisi huolehtia, mitä Meyer tekee rahoilla.

“Luulen, että jos he uskovat tekevänsä, mitä Jumala on kutsunut heidät tekemään ja heillä on kannatusta ja ihmiset nauttivat kuunnellessaan heitä, vaikka sillä olisikin vain huviarvoa aivan kuten urheilussa, niin heillä on oikeus elää varojensa mukaan”, hän sanoi. 

 

Michael Scott Horton, joka opettaa uskontojen teologiaa Westminister Theological Seminary'ssa Escondido'ssa Californiassa, sanoi, että sellaiset asenteet kuin Parton'illa ovat juuri sitä, jonka varaan Meyer'in kaltaiset evankelistat laskevat.

“Nämä köyhät ihmiset haluavat uskoa, että heillä on tuon kaltainen usko ja he panevat kaiken sen varaan, mitä tämä oletettu Jumalan mies sanoo heidän edessään”, Horton sanoi.

 

Yksikään hänen arvostelijoistaan ei näytä ärsyttävän Meyer'iä. Hän sanoo, että hänen aineellinen menestyksensä on heijastusta hänen sitoutumisestaan Jumalaan.

Kuten hän asian ilmaisee: “Koko Raamatulla todellisuudessa on yksi sanoma: 'Tottele minua ja tee, mitä minä käsken sinua tekemään ja sinä olet oleva siunattu'”