Uskolla parantamista vai mesmerismiä?

Yves Brault

Uskotko, että evankelista Benny Hinn on Jumalan voitelema? Itse asiassa hän käyttää mesmerismiä! Joillekin tämä on shokki, mutta voin esittää todisteet. Tämä tekniikan kehitti Franz Anton Mesmer, lääkäri ja parantaja, joka aikanaan pystyi esittämään samoja tuloksia kuin mitä aikamme parantamiskokouksissa tapahtuu. Mutta muista, että Mesmer ei koskaan käyttänyt Jumalan nimeä toiminnassaan. Mesmer oli saksalainen lääkäri, joka kehitti menetelmän jolla potilaiden tuntemaa kipua voitiin vähentää tai poistaa. Hän uskoi ympärillämme olevaan, ”näkymättömään parantavaan nesteeseen”, joka voi vaikuttaa ihmisruumiiseen. Kyse oli eräänlaisesta ”voitelusta”, jolla vaikutetaan ihmisen mieleen. Mesmerismi oli hypnoosin edelläkävijä.

Mesmer käytti paljon aikaa voidakseen hallita tätä ”näkymätöntä nestettä”. Hän kehitti menetelmän, joka voidaan tiivistää seuraavasti: Hallita yksilön tai joukon tunnetilaa, nostaa se epänormaalille, mutta hallittavalle tasolle. Kuinka se saavutettiin? Pääasiassa musiikin avulla. Tunnepitoinen,  toistettava musiikki auttaa kontrolloimaan yksilön tai joukon mieltä ja hermostoa. Sana mesmerismi tarkoittaa samaa kuin hypnoosi, se on joutua lumouksen valtaan. Sana tuli läntisiin kieliin synonyymina tarkoittaen ”transsitilaan joutumista”, koska mesmerismin valtaamat ihmiset tulivat puolitiedottomiksi. Samaa tekniikkaa käytetään uskonnollisissa piireissä, mutta se esitetään eri termein.

 

Vertaa näiden kahden toimintaa…

 

Mesmer toimi asunnossaan

"Mesmeristi” Benny Hinn tekee samaa tilaisuuksissaan

 

Mesmer kaatoi seuraajiaan

Benny toimii samoin

 

Vertaa näitä kahta miestä ja heidän parantamiskykyään. Emme löydä mitään sellaista, joka olisi lähelläkään Raamatun parantamisihmeitä. Hinnin voima parantaa ei ole sen kummempi kuin oli Mesmerillä tai niillä parantajilla, shamaaneilla, joita tunnetaan jokaisessa uskonnossa. Hinn vetoaa moniin, koska tilaisuudet ovat viihdyttäviä. Onko Jumala tällaisen toiminnan takana?

 

 

Huomaa yhtäläisyydet

Franz Mesmer kehitti suggestion ja itsesuggestion tieteelliseksi, systemaattiseksi menetelmäksi ja kansanomaisti sen kaikkien käyttöön. Tämä nykyisen hypnotismin edelläkävijä paransi ihmisiä aivan samalla tavalla kuin nykyiset uskolla parantajat. Mesmer sai aikaan samoja tuloksia, ehkä vieläkin vakuuttavampia, kuin nykyiset. Vaikka toiset sanoivat hyötyneensä Mesmerin käsittelystä, niin on syytä painaa mieleen, että menetelmä on kaukana vaarattomasta. Kun ihminen on sugggestion/hypnoosin/mesmerismin vallassa hän ei voi analysoida, ajatella järkevästi.

Mesmer käytti kätten päällelaskemista. Hänen mukaansa parantava voima kulkee voimaa välittävän henkilön käden magneettisuuden kautta. Käsittelyn kokeneet todistivat kivun poistuvan ja uskoivat parantuneensa. Toisinaan Mesmer osoitti kauempana seisovaa henkilöä ja heti tämä kaatui lattialle. Kaatuneet saattoivat kouristella. Hänellä oli myös kyky saada valtaamansa ihminen unen ja valveillaolon välitilaan ja hallita ihmistä siinä tilassa.

Benny Hinnin ihanne on Kathryn Kuhlman. Ero on, että Kathryn käytti valkoista leninkiä ja Benny valkoista pukua. Hinn väittää kykynsä, ”voitelun”, olevan Jumalasta. Eikö ole kummallista, että 25 vuoden toiminnan aikana hän ei ole kyennyt esittämään yhtään raamatullista parantumistodistusta? Hänen teatraaliset ja tunnepitoiset tilaisuutensa poistavat osallistujien kipua ja nämä uskovat parantuneensa. Mutta mistä? Näitä ovat astma, nivelsäryt, verenkiertohäiriöt, sydänkivut, monet ns. tunneperäiset ongelmat jne. Mutta entä halvatut, kuurot sokeat ym. He eivät parane. Puuttuuko heiltä oikeanlainen usko? Hinnin kyky, eli ”voitelu”, on siis hyvin valikoiva ja rajattu.

Hinn käyttää organisaationsa väkeä näyttämään esimerkkiä muille, kuinka “hengen lyömänä” kaadutaan. Kun nämä kaatuvat syntyy kuva, että Hinn välittää voimaa, ”voitelua”, käsiensä kautta. Hallussani on video, jossa näkyy kuinka ihmiset ojentavat käsiään tai taivuttavat jalkojaan pehmentääkseen kaatumistaan, kun takana olevat ”kiinniottajat” eivät onnistu tehtävässään. Eikö ole outoa? Olen nähnyt Bennyn vaimon Suzannen vetävän jakkuaan vatsansa peitoksi kaaduttuaan ”hengen lyömänä”. Jos hän todella oli ”hengen lyömä”, kuinka hän pystyi ajattelemaan ja huolehtimaan ulkonäöstään. Sama koskee niitä, jotka selvästi varovat kaatumistaan.


Mesmer oli tunnettu musikaalisista kyvyistään ja tiedoistaan. Istunnoissaan hän käytti musiikkia, valoja ja muuta tarpeistoa tunnelman luomiseen ja osallistujien rentouttamiseen. Hän uskoi kaiken edellä mainitun auttavan ”näkymättömän, universaalisen nesteen” kautta tapahtuvaan vaikuttamiseen. Hänen käskyjensä mukaan muusikot vaihtoivat musiikin tempoa ja luonnetta esim. kiivastahtisesta musiikista pehmeään, joka vaikutti ihmisten tunnetilaan ja suggeroi heitä. Näiden tilaisuuksien jälkeen ihmiset uskoivat parantuneensa.

Hinn oppi rutiininsa Kuhlmanilta. Usein kokouksen aikana Hinn ohjaa musiikkia, sen tempoa. Välillä hän puhuu kuiskaten, välillä kuuluu kovaäänisiä huudahduksia. Kun Hinn haluaa antaa kuvan jumalallisesta ilmapiiristä ”enkelimäinen” musiikki on taustalla vaikuttamassa. On myönnettävä, että ilmapiiri näissä tilaisuuksissa on viihdyttävä. Hinn sanoikin kerran kanadalaiselle reportterille, että hän on aina ollut taiteilija. Sellaisena, eikä  minään muuna, häntä tulisikin pitää.


Mesmer kollegoineen sai aikaan huomattavia tuloksia tietyissä sairauksissa. Tuhannet uskoivat hänen voivan auttaa selkäkivuissa, nivelsäryissä, halvauksissa, vatsasairauksissa, epilepsiassa, änkyttämisessä ja jopa sokeutuneita. Mesmerin seuraajat sanoivat kokeneensa tuntemuksia, kuten kihelmöintiä, rituaalin aikana. Samoja tuntemuksia saavat nykyisin Hinnin yms. tilaisuuksissa kävijät.

Usein Hinn varoittaa seuraajiaan , että nämä voivat menettää ihmeensä. Hän opettaa esim. että heidän tulisi lukea raamatunjakeita ja tunnustaa parantuminen säilyttääkseen se. Jos sairaus tulee takaisin… niin, tietenkään se ei ole Hinnin syytä. Tosiasiassa ihmiset eivät ole parantuneet ensimmäistäkään kertaa. Kun Jumala parantaa Hän parantaa heti, täydellisesti ja pysyvästi!!! Uskon ihmeisiin. Uskon myös, että Jumala toimii kaikkialla eikä Hän ole sidottu johonkin tiettyyn ihmiseen eikä tiettyyn parantamiskonferenssiin. Hän kuulee lastensa itkut ja näkee heidän hätänsä. Kun Jumala parantaa Hän saa kaiken kunnian. Benny Hinn saa ansiottoman kunnian siitä, kun hänen mesmerisminsä kautta ihminen kokee olonsa paremmaksi, edes hetkeksi.

Mitä Jerry Falwell ajattelee Benny Hinnin kyvystä?  Falwell on yksi Amerikan huomatuimmista “fundamentalisti” kristityistä johtajista. Falwell on baptisti, joka tarvittaessa on yhteistyössä myös äärikarismaattisten, kuten Hinn, kanssa. Falwell tietää, mitä tekniikkaa Hinn käyttää…