Martti Luther – Elämä, teot ja kirjoitukset

Alkuteos: Andrea van Dülmen, Luther Chronik, Munchen 1983.

Suom.: Panu Savolainen, Jorma Ojala, toimittanut: Jorma Ojala

Kustantaja IdeaNova Oy, 2002

 

Lutherin elämästä ja opista on hänen jälkeensä kirjoitettu ja suomennettukin monia kirjoja. IdeaNovan suomennos Luther-Kronikasta on tervetullut lisä näiden kirjojen joukkoon. Kirja on hyvä esitys Lutherin elämästä ja ajasta. Ollaanpa Lutherista mitä mieltä tahansa, hänen vaikutuksensa protestanttisen uskonsuunnan syntyyn on kiistaton. Kirja sopii niin vannoutuneelle luterilaiselle, kuin myös sille, joka ei täysin yhdy kaikkiin luterilaisiin uskonnäkemyksiin. Jokaisen on kuitenkin hyvä tietää uskonsa juurista ja historiasta.

Kirjan koko ja sivumäärä, 441 sivua, eivät tee kirjasta raskasta opusta. Kirjan ulko- ja kirjainasu on lukijaystävällinen, kirjaa on helppo lukea. Käännöstyö suomeksi on tehty hyvin.

Aikajärjestyksessä eteneminen on selkeä esitystapa. Kirjan sivujen yläosaan on lisäksi painettu kyseisen ajankohdan vuosiluku, joka tekee helpoksi etsiä Lutherin elämään liittyviä tapahtumia vuosiluvun mukaan.

Varsinaisen Luther-Kronikan jälkeen, 398 sivua, kirjassa on lähdeluettelo sisältäen tärkeimmät kirjassa lainatut Lutherin teokset. Lisäksi on luettelo kirjassa esiintyvistä henkilöistä ja vielä eräistä heistä suppea esittely. Uskonpuhdistuksen päätapahtumat on luetteloitu ja kirja päättyy muutamaan Lutherin sitaattiin.

 

Kirja ei ole niinkään teologinen esitys Lutherin opista, vaan kronologinen esitys hänen elämästään ja toiminnastaan. Kuitenkin se sisältää paljon aineistoa myös Lutherin opista tiivistetyssä muodossa. Kirjailija tuo hyvin esille Lutherin elämän pääkohdat ja opinkiistat monien aikalaistensa, päävastustajana roomalaiskatolinen kirkko, kanssa. Ainakin allekirjoittanut löysi tekstistä mielenkiintoisia, itselleni uusia yksityiskohtia. Kirjaa lukiessa tuli myös mieleen, mitä Luther, omaan värikkääseen ja kärkevään tapaansa, sanoisi aikamme luterilaiselle ja kristitylle yleensä. Katsoisiko hän Rooman kirkon niin muuttuneeksi, että protestanttien veljeily sen kanssa olisi oikeutettua? Ei varmaan. Luther olisi ehkä entistäkin ärhäkämpi arvostelemaan ainakin sitä nykyluterilaisuuden ja yleensä ekumeenisen kristillisyyden linjaa, jossa Koraania suuteleva, Dalai Laamaa ylistävä ja hartaasti Mariaa pelastajana palvova paavi nähdään koko kristikunnan päänä ja pyhänä isänä. Kirja tuo runsaasti esille Lutherin värikkäitä kuvauksia kuten, että ”paavius on paholaisen takapuolesta”. Tuskin hän peruisi sanojaan tänäkään päivänä.

Suosittelen kirjaa jokaiselle, joka haluaa luettavan ja melko kattavankin yleiskatsauksen Lutherista ja Lutherin ajasta. Se sopii niin teologin kuin maallikon kirjahyllyyn. Hintakaan ei ole este.

Kirjalla olisi käyttöä myös esim. kristillisissä oppilaitoksissa ja kirjastoissa.

Juhani Aitomaa