PEKKA SARTOLA: ”ISLAM – YSTÄVÄ VAI VIHOLLINEN?”

Kustannus Oy Ajanteos, Jyväskylä 2006

Antti Pohjanraito

 

Islam on hyvin ajankohtainen uskonto. Syksyllä 2005 muslimimaailmassa syntyi valtava raivo, kun tanskalainen lehti Jyllandposten julkaisi islamin profeettaa Muhammedia esittävän pilapiirroksen. Muhammed kuvattiin siinä mieheksi, jonka turbaanin alla piileksi pommi, siis viittaus muslimien harjoittamaan terroritoimintaan. Piirros oli toki harkitsematon ja muslimien uskonnollisia tunteita loukkaava. Niinpä muslimit ympäri maailmaa polttivat vihan vimmassa kirkkoja, tappoivat kristittyjä ja pilkkasivat mielenosoituskulkueissaan kristinuskoa.

 

Ja vain reilu kuukausi sitten sama muslimien raivoaminen toistui, kun paavi Benedictus XVI lainasi saksalaisessa yliopistossa pitämässään puheessa Bysantin keisaria Manuel II Paleologusta tähän tapaan: ”Näytä minulle, mitä uutta Muhammed toi, ja tulet löytämään vain pahoja ja epäinhimillisiä asioita, sellaisia kuin hänen käskynsä levittää miekalla saarnaamaansa uskontoa.” Lainaus ei ollut kovin viisaasti valittu, joten muslimit vaativat paavilta anteeksipyyntöä ja hänelle sateli myös tappouhkauksia. Paavi kyllä pahoitteli puheensa seurauksia, mutta ei kuitenkaan pyytänyt sanojaan anteeksi. Hän ilmeisesti otti tietoisen riskin halutessaan tuoda esille ääri-islamiin liittyvää terroria ja väkivaltaa, ja samalla luoda siltaa rakentavaan dialogiin rauhaa rakastavien muslimien ja kristittyjen välille.

 

Mikä on totuus islamista? Oliko profeetta Muhammed rauhan mies vai islamia miekan avulla levittänyt valloittaja? Muslimit itse nimittävät häntä ”jaloksi esikuvaksi” ja parhaaksi kaikista ihmisistä. Historia kertoo, että Muhammed teki kyllä pahan ohella hyvääkin – tosin perustamaansa islaminuskoon kääntyneille kannattajilleen. Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat selkeän vastauksen pastori Pekka Sartolan kirjasta ”Islam – ystävä vai vihollinen?” Hän etsii vastauksia islamin opin omista lähtökohdista käsin: mitä Koraani, islamin pyhä kirja, ja sunna, Muhammedin perimätieto todella opettavat ja kuinka ne ohjeistavat muslimia suhteessa muihin uskontoihin (erityisesti juutalaisuuteen ja kristinuskoon) ja kulttuureihin.

 

Suurin osa maailman 1,3 miljardista muslimista haluaa elää rauhassa muita uskontoja tunnustavien kanssa ja ymmärtää, että ihmiskunta elää tänään hyvin erilaisessa ajassa kuin Muhammed ja ensimmäiset muslimit elivät. Noin 800-luvulta aina toisen vuosituhannen alkupuolelle muslimit elivät sovussa juutalaisten ja kristittyjen kanssa. Mutta sitten alkoivat 1100-luvulla katolisen kirkon onnettomat ristiretket, jotka saivat aikaan vihan, koston ja katkeruuden yhä jatkuvan kierteen.  Tänä päivänä maailmasta löytyy rauhaa rakastavien muslimien lisäksi valitettavasti myös monia jyrkkiä islamisteja, jotka kirjaimellisesti seuraavat Allahin (=Muhammedin) Koraanissa antamia ohjeita siitä, miten juutalaisiin ja ”monijumalaisiin” (kristittyihin) tulee suhtautua. Heidän poliittisena päämääränään on myös saattaa islamin hallintavalta ja jyrkkä ”sharia”-laki voimaan koko maailmassa.

 

Pekka Sartola pohtii kirjassaan myös sitä, onko islamin ja kristinuskon Jumala yksi ja sama, niin kuin osa muslimeista ja kristityistä uskoo. Sartolan vastaus on yksiselitteinen EI, sillä vertailemalla Raamattua ja Koraania niiden ilmoitus ja jumalakuvat paljastavat sovittamattomia ristiriitoja. Erityisesti sen, että Islam pitää Jeesusta suuressa arvossa yhtenä Allahin profeettana, mutta kieltää Jeesuksen olevan Raamatun ilmoittama ristillä kuollut maailman Vapahtaja ja Jumalan Poika. Tämä taas on meille kristityille uskomme luovuttamaton ydinasia. Raamatun mukaan evankeliumi, sanoma rauhasta Jumalan ja ihmiskunnan välillä, on kuitenkin tarkoitettu kaikille maailman ihmisille – myös muslimeille! Tänään monet heistä myös ottavat Jumalan Jeesuksessa tarjoaman armon vastaan.

 

Kirja sisältää paljon muutakin mielenkiintoista asiaa, kuten paljastaa syitä islamilaisten arabimaiden ja Israelin välisiin sotiin ja jatkuvasti epäonnistuviin rauhanneuvotteluihin. Siksi suosittelen sitä luettavaksi jokaiselle islamista ja Lähi-idästä kiinnostuneelle. Suomalaiset tuntevat islamia ja Koraania perin huonosti, mikä johtaa helposti harhaan Lähi-idän uutisia lukiessa ja katsoessa. Tähän pätee vanha hyvä ohje: ”Lue enemmän, niin luulet vähemmän!”