BENNY HINNIN NIIN SANOTUT TUNNUSTUKSET


Paavo Hiltunen


Patmos-säätiön kotisivulla internetissä ilmestyi 24.8.2001 kirjoitus nimeltä Benny Hinnin tunnustus. Tarkoituksena on puhdistaa Hinnin maine häneen kohdistuneen arvostelun johdosta. Todistuskappaleena säätiö (Leo Meller) esittää otteen omassa lehdessään Kipinässä joulukuussa 1993 julkaistusta artikkelista, jonka on laatinut säätiön työntekijä Pasi Turunen. Hinnin Suomeen kutsujana Meller tietenkin haluaa antaa Hinnistä mahdollisimman edullisen kuvan. Huomioon ottaen Hinnin varsin kiistellyn maineen Mellerin todistus ei kuitenkaan kestä yleisen mielipiteen foorumilla. Säätiö on jäävi puhumaan omassa asiassaan - sillähän oli lusikka sopassa, koska sen sisaryhtiö Kuva ja Sana on Hinnin kirjojen suomalainen kustantaja.

 

On kuultava toistakin osapuolta, Kristuksen seurakuntaa, jota Hinn itsekin myöntää väärillä opeillaan loukanneensa. Mielipiteet ja tunnelmat eivät tässä ratkaise, vaan todellinen tieto ja ennen kaikkea se, mitä Jumala sanoo.


  Parhaan saatavissa olevan tiedon Hinnin edesottamuksista antaa vuosikaudet Hinnin puheita ja toimintaa tarkkaillut harhaoppien tutkimuslaitos Personal Freedom Outreach (PFO). Sen yhteenveto Hinnistä sisältyy sen johtajien G. Richard Fisherin ja M. Kurt Goedelmanin erinomaiseen 244 -sivuiseen teokseen The Confusing World of Benny Hinn. A Call for Discerning the Ministry & Teaching of the Popular Healing Evangelist. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran 1995 ja julkaistiin kuudentena painoksena 1997.

Tämä teos ja D. R. Mc Connellin uskonliikkeestä kirjoittama mainio analyysiteos A Different Gospel (esittelijänä erään toisen  tutkimuslaitoksen, Christian Research Institutin, CRI:n johtaja Hank Hanegraaff) tulisi kulua kaikkien niiden käsissä, jotka haluavat päästä selville siitä, mistä nykyisin mieliä kuohuttavassa mystis-karismaattisessa liikkeessä oikeastaan on kysymys. Nämä kaksi perusteosta olisi pikaisesti käännettävä suomeksi. Olisiko Kuva ja Sana niin tasapuolinen ja demokraattinen, että se ottaisi nämä teokset julkaistavakseen? Kirjoittaisin niihin mielihyvin johdannon. Onhan yhtiö julkaissut kirjani Minun menestysteologiani 1993. Kohta tämä nykyinen höyry on joka tapauksessa ohi, ja arvostetun kustantajan odottaisi ottavan huomioon myös laajan konservatiivisen enemmistön tarpeet ja palvella sitäkin.


  PFO on teoksensa The Confusing World of Benny Hinn sivuilla 93-115 antanut Hinnin lukuisista "tunnustuksista" paljon laajemman selostuksen kuin Kipinän vastaava artikkeli. Lainattuaan ensin laajalti Hinnin "parannussaarnoja" Kurt Goedelman toteaa, etteivät "tunnustukset" vastaa edes sitä, miten Hinn itse määrittelee parannuksen - "parannus on täysin muuttunut elämä". Hinn ajaa edelleen samaa vanhaa tietään. "Tunnustukset" näyttävät olevan pikemminkin ilmaan heitettyjä kaunopuheisia ja itkettäviä fraaseja kritiikin peittämiseksi. Turusenkaan versiossa Hinn ei koskaan myönnä syyllisyyttään, vaan syyttää huonoja opettajiaan. "En koskaan opettanut harhaoppia", hän sanoo. Hän ei näytä tajuavan, miten syvästi hän loukkaa Jumalaa ja Kristuksen seurakuntaa "pienet jumalat" -opillaan tai Jesus died spiritually (JDS) -opillaan. Jos hän todella on luopunut niistä, se edellyttäisi, että hän tarkoin raportoisi maailmanlaajuisesti, mitä hän milloinkin on sanonut, että hän myöntäisi rehellisesti, että se oli harhaoppia ja Raamatun vastaista, ja selittäisi minkälaisen oikean opetuksen olisi pitänyt olla. PFO edellyttää Hinniltä täydellistä vastuun ottamista ja sydämestä lähtenyttä parannusta, joka ilmenee lupauksissa pysymisenä.


  Jospa Hinn laskeutuisi meidän tavallisten pulliaisten joukkoon ja luopuisi "ilmestystiedon" jatkuvasta hokemisesta formulana "Herra puhui minulle ja sanoi". Joskus hän on tehnyt parannusta tästäkin, mutta tämä tapa esiintyy jopa "tunnustuksissakin". Voimmeko uskoa tunnustukseen, jonka lähtökohta on tällaisessa "ilmestystiedossa"?  "Joitakin aikoja sitten Jumala puhui minulle ja sanoi: Benny, ellet palaa alkuperäiseen kutsumukseesi, sinulla on kolme vuotta aikaa ennenkuin kaikki loppuu." Hinn siis itse ehdottaa itselleen Jumalan tuomiota asettaen jopa määräajankin! Hänhän on tässä väärä profeetta! Hän jatkoi vanhaa polkuaan uskonsanan käytössä eikä kokenut
katastrofia!


  Näin kevytmielistä, suorastaan härskiä Jumalaan vetoamista - silloinkin, kun kysymyksessä on yksinkertainen ja selvä anteeksipyyntö ja parannus - ei kukaan tosikristitty saisi hyväksyä. PFO osoittaa lainauksia käyttäen, että Hinn jo seuraavan ristiretkensä aikana ja TV -esiintymisissään pyörsi juhlalliset lupauksensa luopua harhaopeista. Kaikille todellisille tutkijoille Hinn on parantumaton valehtelija ja huijari, jota pitää pystyssä vain hänen kansansuosionsa sekä samalla tavoin sokaistut ja petetyt henkilöt ja järjestöt, jotka ovat taloudellisesti sitoutuneet tukemaan Hinniä tai menestyvät itse hänen toiminnastaan (kirjojen, kasettien, videoitten ym. myyjät). Äsken ilmitulleiden skandaalien vuoksi monet sponsorit ovat kuitenkin jättäneet Hinnin.


  Lopuksi vielä yksi esimerkki valaisemaan edellä sanottua.


  Röyhkein kuulemani tapaus on kerrottu Fisher-Goedelmanin kirjassa. Se koskee amerikkalaista nyrkkeilymestaria Evander Holyfieldiä. Hän oli menettänyt oikeutensa osallistua otteluihin hänessä havaitun sydänvian vuoksi. Hinn rukoili kokouksessaan hänen sydänvikansa puolesta ja huusi 9000 katsojalle: "Herra puhuu minulle nyt, että hän parantaa Holyfieldin  sydämen täydellisesti." (Philadelphia Inquirer 12.6.1994) Seuraavina iltoina Holyfield sai istua Hinnin voitonmerkkinä kokoussalin ensimmäisellä rivillä. Hän itsekin uskoi parantuneensa. Koska kolehdit eivät riittäneet kulujen maksamiseen, Hinn kehotti yleisöä viimeisessä kokouksessa lahjoittamaan kukin 1000 dollaria. Holyfield nosti kätensä. Hinn vaatimalla vaati nyrkkeilijää antamaan 100 000 dollaria. Kun mies suostui, Hinn esitti, että tämä maksaisi kaikki kokouskulut 265 000 dollaria. Siihenkin Holyfield suostui. Sen jälkeen Hinn rukoili julkisesti, että Herra antaisi Holyfieldille kahdensadan miljoonan dollarin suuruisen siunauksen ja että tämä bonuksena vielä löytäisi vaimon. Sen Hinn ennusti tapahtuvan seuraavan päivän kokouksessa. Tästä ihmeestä Hinn kertoi 6.12. 1994 TBN:n kansainvälisessä TV ohjelmassaan suurena voittonaan. Hän mainitsi
Holyfieldin käyneen tutkittavana kokouksen jälkeen sairaalassa ja saaneen terveen paperit. "Jumala kosketti häntä, ja minulla on video siitä hetkestä, kun sanon: Herra sanoo minulle, että Hän parantaa hänen sydämensä täydellisesti. Ja niin hän pääsee nyrkkeilemään taas."


  Mutta Holyfield ei päässytkään takaisin kehään Hinnin kertomalla tavalla. Lääkärit olivatkin antaneet Holyfieldistä väärän diagnoosin. Hänellä ei ollutkaan viallista sydäntä, joka olisi pitänyt parantaa. Nyt Holyfield kieltää, että Hinn olisi parantanut hänet.


  Mutta saiko Holyfield rahansa takaisin? Siitä tarina ei kerro. Entisenä tuomarina tapaus näyttää minusta törkeältä petokselta tai kiristykseltä, jossa evankelista julkisesti kiristää uhriltaan valtavan summan rahaa käyttäen perusteena "parantumisihmettä". Kiitollisuudesta Holyfield menee ansaan. Hinnin saama "ilmestystieto" olikin väärä. Herra ei ollut puhunut hänelle parantavansa Holyfieldin eikä vaimoakaan löytynyt seuraavana päivänä. Väärä profetia siis sekin.
  Annammeko tällaisen jatkua? Se riippuu meistä.

Paavo Hiltunen
Airotie 5C, 00830 Helsinki
Sähköposti: paavo.hiltunen@kolumbus.fi

Teoksia : Mitä Rudolf Steiner opetti? WSOY 1990.
Superuskovat. Onko elämä pelkkää menestystä. Uusi Tie 1986
Matkalla utopiaan.Shirley Mac Laine - ikkuna New Age -liikkeeseen. Päivä 1989.
Minun menestysteologiani. Kuva ja Sana 1993.
Toronto-ilmiö läpivalaisussa. Länsi-Suomen ev.lut. Kirjakustannus PL 16 27231  Lappi TL 1996


_________________________________________________________________